ΙΟΡΔΑΝΙΑ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Οι ιορδανικές αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου από ένα στρατιωτικό φυλάκιο κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, γεγονός που δεν πρέπει να επιφέρει κλείσιμο των συνόρων και άρνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε δεκάδες χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ένοπλες συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για τη φαινομενικά καλά συντονισμένη επίθεση, που στοίχισε τη ζωή έξι συνοριοφυλάκων και οδήγησε στον τραυματισμό πολλών άλλων.
Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή της ερήμου που είναι γνωστή ως «ανάχωμα», η οποία είναι ένα υπερυψωμένο εμπόδιο άμμου που σηματοδοτεί το όριο των συνόρων της Ιορδανίας και της Συρίας κοντά στα σημεία διέλευσης στο Rukban και στο Hadalat. Ένα οριστικό κλείσιμο των συνόρων και άρνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ακραίες κακουχίες μεταξύ εκείνων που αδυνατούν να βρουν καταφύγιο και θα θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο.
«Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει κάποιες από τις πλέον πληγείσες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων του Aleppo, Deyr al-Zur, Homs, Hama και al-Raqqa . Η ίδια τους η ζωή εξαρτάται από την κατάσταση στα σύνορα», δήλωσε ο Sherif Elsayed-Ali Υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για τους Πρόσφυγες και τα Δικαιώματα των Μεταναστών.
Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Η ίδια τους η ζωή εξαρτάται από την κατάσταση στα σύνορα.
Sherif Elsayed-Ali, Υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για τους Πρόσφυγες και τα Δικαιώματα των Μεταναστών
«Η Ιορδανία έχει καθήκον να προστατεύσει τους αμάχους από τις ένοπλες επιθέσεις - αλλά τα μέτρα ασφαλείας δεν πρέπει να παραβιάζουν τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της για την παροχή προστασίας και βοήθειας στους πρόσφυγες που απεγνωσμένα προσπαθούν να ξεφύγουν την ίδια μορφή βίας. Η άρνηση είσοδου στην Ιορδανία ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Η επίθεση την Τρίτη είχε στόχο το σημείο διέλευσης στο Rukban, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ερήμου κοντά στο μέρος όπου συναντιούνται τα σύνορα της Ιορδανίας, της Συρίας και του Ιράκ. Στα μέσα του 2014 η Ιορδανία έκλεισε τα ανατολικά σύνορά της στους Σύριους που εγκατέλειπαν τη σύγκρουση γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια αυξανόμενη συσσώρευση ανθρώπων στις συνοριακές διαβάσεις στο Rukban και στο Hadalat.
Το Νοέμβριο του 2015 υπήρχαν περίπου 9.000 Σύροι αποκλεισμένοι με τον αριθμό τους να αυξάνεται σταδιακά. Επί του παρόντος, πάνω από 60.000 άνθρωποι διαμένουν σε άθλιες συνθήκες στο σημείο διέλευσης των συνόρων κοντά στο Rukban και πάνω από 10.000 αντίστοιχα στο σημείο διέλευσης στο Hadalat, ελπίζοντας να τους επιτραπεί να αναζητήσουν ασφάλεια στην Ιορδανία.
Το Μάρτιο του 2016 η Ιορδανία φέρεται να συμφώνησε να υποδεχτεί 20.000 προσφύγες που έχουν αποκλειστεί στα σημεία διέλευσης των συνόρων, στο στρατόπεδο προσφύγων στην Azraq. Ωστόσο οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί έχουν κρατηθεί σε μια περιφραγμένη περιοχή εντός του στρατοπέδου, που είναι γνωστή ως «Village 5». Οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί, οι εγκλωβισμένοι Σύριοι στο ανάχωμα θα φτάσουν τις 100.000 μέχρι το τέλος του έτους.
Η σκληρή απάντηση
Οι ιορδανικές αρχές αντέδρασαν γρήγορα στην επίθεση της Τρίτης. Ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει με «σιδηρά πυγμή» και τα σημεία διέλευσης των συνόρων σφραγίστηκαν.
«Λαμβάνουμε συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα. Το πρώτο είναι να κλείσει η ... διέλευση[συνόρων] ... και αυτή η περιοχή να γίνει μια κλειστή στρατιωτική ζώνη. Επιπροσθέτως, δεν κατασκευάζουμε νέα ούτε επεκτείνουμε τα υπάρχοντα στρατόπεδα προσφύγων» είπε σε δήλωση του στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Πληροφοριών της Ιορδανίας, Mohammed Momani.
Η Ιορδανία φιλοξενεί σήμερα πάνω από 650.000 πρόσφυγες από τη Συρία σύμφωνα με τις καταχωρήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τη στήριξη προς την Ιορδανία ως κύρια χώρα υποδοχής προσφύγων συμπεριλαμβανομένης της πλήρους χρηματοδότησης του Ιορδανικού Σχέδιου Αντιμετώπισης για το 2016 και της αύξησης του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων επανεγκατάστασης. Ήδη από τις 12 Ιουνίου 2016, το Ιορδανικό Σχέδιο Αντιμετώπισης χρηματοδοτήθηκε κατά 6,2% .