109 ΜΚΟ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουνίου 2016, 17:16Εκτύπωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ετοιμάζεται να ανοίξει ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της εκτός και εάν απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση, προειδοποιεί ομόφωνα μια συμμαχία περισσότερων των 100 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). 

Μετατοπιζόμενοι προς μια εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί, ως μοναδικό σκοπό, τον περιορισμό της μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της κινδυνεύουν να υπονομεύσουν περαιτέρω την αξιοπιστία και το κύρος τους ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνουν οι οργανώσεις. Καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν την πρόταση της Επιτροπής η οποία θα παγίωνε την εν λόγω προσέγγιση, να αποτελέσει, δηλαδή, η αποτροπή και επιστροφή ανθρώπων τον κύριο στόχο των σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Το σχέδιο προτείνει να χρησιμοποιηθούν η εξωτερική βοήθεια, το εμπόριο και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της ΕΕ. Διατυπώθηκε από την Επιτροπή στις αρχές Ιουνίου και θα συζητηθεί από τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα. Το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από την κοινή δήλωση-«συμφωνία» ΕΕ-Τουρκίας που έχει προκαλέσει τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες. Τα παιδιά πλήττονται ιδιαιτέρως, με πολλές εκατοντάδες ασυνόδευτων ανηλίκων να βρίσκονται σε κλειστά κέντρα κράτησης ή να αναγκάζονται να κοιμούνται σε κελιά αστυνομικών τμημάτων.

Σύμφωνα με τη συμμαχία 109 ανθρωπιστικών, ιατρικών, μεταναστευτικών, αναπτυξιακών φορέων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ευρώπη κινδυνεύει να τορπιλίσει την εξωτερική της πολιτική σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και να υποσκάψει το δικαίωμα στο άσυλο σε διεθνές επίπεδο. Δεν προβλέπονται εγγυήσεις που να διασφαλίζουν την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των προτύπων του κράτους δικαίου και των μηχανισμών προστασίας όταν η ΕΕ συνάπτει με κυβερνήσεις συμφωνίες που θεωρεί χρήσιμες για την ανακοπή της μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Εν προκειμένω, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος παραβίασης του διεθνούς δικαίου, το οποίο απαγορεύει τις απωθήσεις ανθρώπων σε μέρη όπου υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των δικαιωμάτων τους. «Η ευθύνη και η υποχρέωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τελειώνει στα σύνορα της Ευρώπης», όπως αναφέρει η δήλωση.

Επιπλέον, η πρόταση που συζητήθηκε αγνοεί όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι στρατηγικές που στοχεύουν στην αποτροπή της μετανάστευσης είναι αναποτελεσματικές. Η τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ, όχι μόνο θα αποτύχει να «σταματήσει το επιχειρησιακό μοντέλο» των διακινητών, αλλά θα αυξήσει και τον ανθρώπινο πόνο, καθώς οι άνθρωποι θα εξαναγκάζονται να καταφεύγουν σε πιο επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η συμμαχία των ΜΚΟ είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη ότι η εν λόγω πρόταση θα έχει ως αποτέλεσμα ένα ευρύ επαναπροσδιορισμό της αναπτυξιακής βοήθειας της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της ανακοπής της μετανάστευσης. «Αυτό συνιστά μια απαράδεκτη αντίφαση ως προς τη δέσμευση της ΕΕ να χρησιμοποιεί την αναπτυξιακή συνεργασία με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας», όπως αναφέρει η δήλωση.

Οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι η σύναψη συμφωνιών «διαχείρισης της μετανάστευσης» με χώρες στις οποίες διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είναι αντιπαραγωγική μακροπρόθεσμα. Τέτοιου είδους συμφωνίες θα «υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο και θα διαιωνίζουν τον κύκλο των πρακτικών κακομεταχείρισης και καταστολής που εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να τρέπονται σε φυγή», δηλώνουν. 

Οι ΜΚΟ καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν την πρόταση της Επιτροπής για τη μετανάστευση. Αντί αυτής, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναπτύξουν μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση της μετανάστευσης. «Η ΕΕ, ένα εγχείρημα που χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός καταστροφικού πολέμου, πρόκειται να προχωρήσει σε ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της», προειδοποιούν οι οργανώσεις στην κοινή τους δήλωση.

Δείτε εδώ την πλήρη κοινή δήλωση των 109 ΜΚΟ (στην αγγλική γλώσσα).

Δείτε εδώ την πλήρη κοινή δήλωση των 109 ΜΚΟ (στην ελληνική γλώσσα).

Δείτε εδώ τη σχετική δημόσια δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας (στην αγγλική γλώσσα).

Δείτε εδώ τη σχετική δημόσια δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας (στην ελληνική γλώσσα).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.