ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ: ΝΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016, 16:26Εκτύπωση

Η επικείμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon στην Ελλάδα στις 17-18 Ιουνίου, στο πλαίσιο της οποίας θα εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν παγιδευτεί  στη χώρα, πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής όσον αφορά την εμμονή των Ευρωπαίων ηγετών στην εσφαλμένη και αποδεδειγμένα μοιραία μεταναστευτική «συμφωνία» ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Το ταξίδι του θα περιλαμβάνει μια συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα και μια επίσκεψη στη Μόρια, το κύριο κέντρο κράτησης στη Λέσβο. Σχεδόν 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης τόσο στο εν λόγω κέντρο όσο και σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Ενώ η επίσκεψη του Μπαν Κι-μουν θα αναδείξει και πάλι την καταστροφική πραγματικότητα της ζωής για τους πρόσφυγες που είναι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά, είναι ντροπή ότι χρειάζεται η παρουσία του για να δουν οι ευρωπαίοι ηγέτες τί ζημιά έχουν κάνει

Γιώργος Κοσμόπουλος, Ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών

«Η κατάφωρη περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των παγιδευμένων από τότε που ξεκίνησε η “συμφωνία” ΕΕ-Τουρκίας, πριν από τρεις μήνες σχεδόν, επιφέρει πλήγμα στη διεθνή εικόνα της ΕΕ. Είναι απίστευτο ότι τώρα θεωρείται ως υπόδειγμα για την ΕΕ να μεταθέτει τις ευθύνες της σε τρίτες χώρες. Είναι καιρός για τους ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να προσποιούνται ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και να εκθέτουν τους πρόσφυγες που προέρχονται είτε από τη Συρία είτε από αλλού σε κίνδυνο», δήλωσε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, Ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο Ban Ki-moon και άλλοι ανώτεροι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη «συμφωνία» ΕΕ-Τουρκίας, η οποία άνοιξε το δρόμο για την πιθανή εξαναγκαστική επιστροφή χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. 

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Λέσβο στα μέσα Απριλίου, ο Πάπας Francis συντάχθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη στην καταδίκη των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, αφού έγινε μάρτυρας σκηνών απελπισίας μέσα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια.

Σημείωση για συντάκτες

Ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, Γιώργος Κοσμόπουλος (https://twitter.com/GiorgosKosmop) θα είναι διαθέσιμος για συνεντεύξεις στη Λέσβο κατά την επίσκεψη του Ban Ki-moon.

Διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με:

• Την απάντηση της Διεθνούς Αμνηστίας στην έκθεση της 15ης Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

• Ενημέρωση για τις πρόσφατες υποθέσεις προσφύγων από τη Συρία που αντιμετωπίζουν εξαναγκαστική επιστροφή στην Τουρκία.

• Τις κακές συνθήκες και την έλλειψη υποστήριξης για τους χιλιάδες που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς πρόσβασης σε νομική συνδρομή για να αμφισβητήσουν την κράτησή τους.

• Την έλλειψη υποστήριξης σε ευάλωτους πρόσφυγες και σε γυναίκες πρόσφυγες που ζουν με το φόβο της σεξουαλικής βίας.

• Τα τεκμηριωμένα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας που δείχνουν ότι η Τουρκία δεν είναι μια «ασφαλής χώρα» για την επιστροφή των προσφύγων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.