ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΝΙΓΗΡΑ: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΕΤΕΙ ΤΗ SHELL ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου 2016, 17:58Εκτύπωση

Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον πολυεθνικό κολοσσό πετρελαίου, την εταιρία Shell, να απαλλαγεί από την ευθύνη της να καθαρίσει  την - επί δεκαετίες - πετρελαϊκή ρύπανση που συνεχίζει να πλήττει το Δέλτα του Νίγηρα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία ενόψει του - ήδη καθυστερημένου - καθαρισμού του Ogoniland από τη Νιγηριανή κυβέρνηση, που αναμένεται να ξεκινήσει  στις 2 Ιουνίου.

Η ανάγκη καθαρισμού της πληθώρας των πετρελαιοκηλίδων που έχουν προκαλέσει οι δραστηριότητες της Shell παραμένει, ακόμα και στις περιοχές που ενώ η πολυεθνική εταιρία ισχυρίζεται πως έχει καθαρίσει, εξακολουθούν να είναι μολυσμένες. Ακόμα χειρότερα μάλιστα, δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 130 πετρελαιοκηλίδες από τις επιχειρήσεις της Shell μέσα στο 2015. 

Το Δέλτα του Νίγηρα είναι μια από τις πλέον μολυσμένες από πετρέλαιο περιοχές στον πλανήτη. Αυτό συμβαίνει διότι εταιρίες, όπως η Shell, αποτυγχάνουν να αποτρέψουν ή να καθαρίσουν τις πετρελαιοκηλίδες για χρόνια, κάποιες φορές μάλιστα για δεκαετίες μετά τη δημιουργία τους.

Joe Westby, Υπεύθυνος Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας  για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

«Η Shell δεν μπορεί να βασίζεται στη νιγηριανή κυβέρνηση για να καθαρίσει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της», δήλωσε ο Joe Westby, Υπεύθυνος Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας  για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

«Το τραγικό είναι ότι οι πετρελαιοκηλίδες συνεχίζουν να καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων ατόμων του τοπικού πληθυσμού μέχρι σήμερα. Η Shell ισχυρίζεται  ότι η συντριπτική πλειοψηφία (σ.σ. των περιστατικών ρύπανσης) είναι αποτέλεσμα κλοπών, παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένως δημοσιοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Shell κάνει ανακριβείς δηλώσεις σχετικά με την πρόκληση των πετρελαιοκηλίδων».

«Ωστόσο όποια και αν είναι η αιτία της πρόκλησης, η εταιρία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του αγωγού έχει την υποχρέωση και να καθαρίσει, σύμφωνα με τη  νιγηριανή νομοθεσία. Αυτό είναι κάτι το οποίο  η Shell αποτυγχάνει να πράξει για δεκαετίες». 

Μετά από πολυετή πίεση, στις 29 Απριλίου η κυβέρνηση του Προέδρου Buhari ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα καθαρισμού στις 2 Ιουνίου. Η εν λόγω επιχείρηση καθαρισμού ήταν αίτημα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) από το 2011, το οποίο συμπεριλαμβανόταν σε έκθεση που αποκάλυπτε τα τεράστια επίπεδα μόλυνσης που έχουν προκληθεί από τις πετρελαιοκηλίδες των αγωγών της Shell στη περιοχή Ogoniland.

«Η έναρξη της επιχείρησης καθαρισμού αποτελεί  ένα πολυπόθητο και πολυαναμενόμενο βήμα για τους ανθρώπους που ζουν με μολυσμένο νερό και μολυσμένες γεωργικές εκτάσεις για δεκαετίες. Έχουν κάθε δικαίωμα να είναι επιφυλακτικοί καθώς ενώ τους έχουν υποσχεθεί καθαρισμούς και άνθρωποι έχουν ήδη πληρωθεί στο παρελθόν για να κάνουν τη δουλειά, ωστόσο οι ίδιοι δεν έχουν δει παρά ελάχιστη πραγματική βελτίωση. Αυτή τη φορά θα πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη», δήλωσε ο Joe Westby.

Υπόβαθρο: Οι ανακριβείς ισχυρισμοί της Shell για τον καθαρισμό

Στην έκθεσή της με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2015 και τίτλο Clean it up: Shell's false claims about oil spills in the Niger Delta, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τη συνεχιζόμενη μόλυνση σε τέσσερις περιοχές με πετρελαιοκηλίδες, τις οποίες η Shell είχε δηλώσεις πως είχε καθαρίσει κάποια χρόνια νωρίτερα. 

Το Δέλτα του Νίγηρα είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στην Αφρική. Η μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρία πετρελαίου είναι η Shell. Δραστηριοποιείται σε 50 πετρελαιοπηγές και 5.000 χιλιόμετρα αγωγών, πολλοί εκ των οποίων είναι πολύ παλιοί και δε συντηρούνται επαρκώς. Στα αριθμητικά στοιχεία που προκύπτουν από τον ίδιο τον πετρελαϊκό κολοσσό υπάρχει παραδοχή ως προς τις 1.823 πετρελαιοκηλίδες που έχουν προκληθεί από το 2007 και μετά, παρότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.