ΥΕΜΕΝΗ: ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ «ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΑ» ΜΕ ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου 2016, 14:14Εκτύπωση

Τα παιδιά και οι οικογένειές τους που -ύστερα από έναν χρόνο συγκρούσεων- επιστρέφουν στο σπίτι τους στη βόρεια Υεμένη διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου από τις χιλιάδες βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά από την 10ήμερη ερευνητική της αποστολή στις επαρχίες Sa’da, Hajjah και Sana’a.

•          16 νέα θύματα πολίτες, μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά, καταγράφηκαν στον απόηχο της χρήσης βομβών διασποράς από το συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία.

 •         Εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους σε de facto «ναρκοπέδια»

•          Τεκμηριώθηκε η χρήση βομβών διασποράς που είναι κατασκευασμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Βραζιλία.

•          Επείγουσα ανάγκη για διεθνή βοήθεια αποναρκοθέτησης

Δείτε το σχετικό βίντεο

Απαιτείται επειγόντως διεθνής βοήθεια για να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκαθάρισης στις επικίνδυνες περιοχές, ενώ οι χώρες που διαθέτουν επιρροή θα πρέπει να καλέσουν τον συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία να σταματήσει τη χρήση βομβών διασποράς, που είναι διεθνώς απαγορευμένες και εγγενώς αδιάκριτες ως προς τον στόχο τους.

Ακόμα και μετά από την παύση των εχθροπραξιών οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών παιδιών, συνεχίζουν να βρίσκονται σε  κίνδυνο στην Υεμένη καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν σε  de facto ‘ναρκοπέδια’

Lama Fakih, Υπεύθυνος Σύμβουλος Κρίσεων στη Διεθνή Αμνηστία

«Δεν μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια έως ότου οι ‘ναρκοθετημένες’ περιοχές γύρω από τα σπίτια και τα χωράφια τους εντοπιστούν και εκκαθαριστούν από τις χιλιάδες βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί» δήλωσε ο  Lama Fakih, Υπεύθυνος Σύμβουλος Κρίσεων στη Διεθνή Αμνηστία.

Στην πιο πρόσφατη αποστολή της στη βόρεια Υεμένη, η Διεθνής Αμνηστία εντόπισε βόμβες διασποράς που χρησιμοποιήθηκαν από τον συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και είναι κατασκευασμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Βραζιλία. Η χρήση των βομβών διασποράς απαγορεύεται στο πλαίσιο της Συνθήκης σχετικά με τα Πυρομαχικά διασποράς και την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει.

Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από 30 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων από βόμβες διασποράς και άλλων πυρομαχικών που δεν εξερράγησαν καθώς επίσης και των οικογενειών τους, αυτοπτών μαρτύρων, εμπειρογνωμόνων αποναρκοθέτησης και ακτιβιστών.

Τεκμηρίωσε 10 νέες υποθέσεις στις οποίες 16 πολίτες τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από βόμβες διασποράς μεταξύ του Ιούλιου 2015 και του Απριλίου 2016. Ανάμεσά τους και εννέα παιδιά, δύο εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους. Οι εν λόγω απώλειες σημειώθηκαν ημέρες, εβδομάδες και μερικές φορές ακόμη και μήνες μετά την απόρριψη των βομβών από τις δυνάμεις συνασπισμού στην Υεμένη. 

Συστάσεις

«Χωρίς συντονισμένη προσπάθεια ώστε ο συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία να σταματήσει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και χωρίς την επείγουσα διεθνή υποστήριξη για την επιχείρηση εκκαθάρισης, τα εν λόγω πυρομαχικά και τα λοιπά εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου θα αφήσουν μια θανάσιμη κληρονομιά στην Υεμένη για τα χρόνια που ακολουθούν, απειλώντας τις ζωές των αμάχων πολιτών και δημιουργώντας χάος στην τοπική οικονομία» λέει ο Lama Fakih.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του συνασπισμού πρέπει να διευκολύνουν την εκκαθάριση των επικίνδυνων περιοχών. Τα κράτη που έχουν την δυνατότητα,  θα πρέπει να παρέχουν κάθε δυνατή τεχνική, οικονομική, υλική και άλλη ενίσχυση για να διευκολύνουν τον εντοπισμό και την εκκαθάριση, την απομάκρυνση ή την καταστροφή των βομβών διασποράς και των λοιπών  πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί στη διάρκεια του πολέμου. Πρέπει επίσης να παρέχουν βοήθεια προς τα θύματα, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής και ψυχολογικής μέριμνας, της αποκατάστασης των θυμάτων και των οικογενειών τους καθώς επίσης και της εκπαίδευσής τους ως προς τους πιθανούς κινδύνους.

Τα μέλη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία πρέπει αμέσως να υποδείξουν στα Η.Ε τις ακριβείς θέσεις όπου έλαβαν χώρα επιθέσεις με πυρομαχικά  διασποράς. Ειδικότερα, θα πρέπει να καταθέσουν χάρτες, στοιχεία  με τις ακριβείς ημερομηνίες των επιθέσεων και των συγκεκριμένων τύπων και των ποσοτήτων των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να διευκολυνθούν οι δραστηριότητες εκκαθάρισης και εκπαίδευσης ως προς τους πιθανούς κινδύνους, καθώς και να  μειωθεί η πιθανότητα περαιτέρω θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Τα κράτη που παρέχουν όπλα στον συνασπισμό και στα μέλη  του συνασπισμού πρέπει αμέσως να σταματήσουν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς και επιπλέον θα πρέπει να αφοπλίσουν και να απαλλαχθούν από τα εναπομείναντα αποθέματά τους χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Υπόβαθρο

Μετά την παύση των μαχών κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Υεμένης και Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαρτίου 2016 για τοπική εκεχειρία, οι πολίτες άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους πιστεύοντας ότι η ασφαλέστερη μετακίνηση θα γινόταν μέσω των επαρχιών Hajjah και Sa’da.

 Ωστόσο αξιωματούχοι ειδικοί σε θέματα αποναρκοθέτησης  και ντόπιοι δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι συνεχίζουν να βλέπουν αμάχους να τραυματίζονται από τις εκρήξεις, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση των θυμάτων που προέρχονται από πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί ιδιαίτερα στις περιοχές κατά μήκος των  συνόρων Σαουδικής Αραβίας-Υεμένης (συμπεριλαμβανομένων ων επαρχιών Midi, Haradh, Hayran, Bakil Al-Mir, και Mustabah σε Hajjah  και τις επαρχείες Al-Safra, Razih, Shada και Baqim σε Sa’da).  

Πολλοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, είναι τώρα εκτεθειμένοι σε ενδεχομένως θανάσιμα πυρομαχικά διασποράς και άλλα εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου χωρίς οποιαδήποτε γνώση της παρουσίας τους ή του κινδύνου στον οποίο υποβάλλονται. Εν τω μεταξύ, οι πρόσφατες πλημμύρες μετακίνησαν τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί ακόμη και σε περιοχές όπου οι πολίτες δεν αναμένουν πως θα υπάρχουν.

Μέχρι αυτό το σημείο, ο συνασπισμός  του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία δεν έχει επισήμως επιβεβαιώσει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς. Εντούτοις, σε μια συνέντευξη με CNN στις 11 Ιανουαρίου 2016, ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων του συνασπισμού, στρατηγός Ahmed Al-Asiri, κατηγορηματικά αρνήθηκε ότι ο συνασπισμός είχε χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς σε επιθέσεις στην Υεμένη, ξεχωρίζοντας μόνο μια περίπτωση, όπου περιγράφει τη χρήση όπλων CBU-105 Sensor Fuzed μέσω αεροπορικής ρίψης σε  στρατιωτικό στόχο σε Hajjah τον Απριλίο του 2015.

 Η Διεθνής Αμνηστία, ανάμεσα σε άλλους φορείς, εδώ και χρόνια απευθύνει εκκλήσεις σε όλα τα κράτη να σταματήσουν αμέσως τη χρήση, την παραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση των πυρομαχικών διασποράς και να υπογράψουν τη Συνθήκη του 2008 σχετικά με τα πυρομαχικά διασποράς (CCM).

Οι άλλες χώρες που έχουν κατασκευάσει τα πυρομαχικά διασποράς τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση της Υεμένης - οι ΗΠΑ και Βραζιλία - δεν έχουν ακόμη υπογράψει την CCM. Ούτε η Υεμένη έχει προσχωρήσει στη CCM - αν και διπλωμάτες από την Υεμένη, σε πρόσφατη διάσκεψη των Η.Ε, ανέφεραν ότι,  μελετούν έντονα το ενδεχόμενο προσχώρησης στη Συνθήκη, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο επικινδυνότητας από τα πυρομαχικά διασποράς στη χώρα τους.

Ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε οποιαδήποτε από τα μέλη του συνασπισμού της έχει προσχωρήσει στη CCM. Εντούτοις, βάσει του συνήθους διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τα μέλη συνασπισμού δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγγενώς τα όπλα αδιάκριτα ως προς τον στόχο τους, τα οποία αποτελούν απειλή για τον άμαχο πληθυσμό.

Από το Φεβρουαρίου 2016, η Διεθνής Αμνηστία πιέζει όλα τα κράτη ώστε να εξασφαλίσει ότι καμία από τις πλευρές που συγκρούονται στην Υεμένη δεν εφοδιάζεται - είτε άμεσα είτε έμμεσα - με όπλα, πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό ή τεχνολογία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε σύγκρουση έως ότου σταματήσουν τις σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρώπινων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου και υποστηρίξουν τις ανεξάρτητες, αμερόληπτες έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς των παραβιάσεων από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.