Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να βάλουν μια τάξη και να απαγορεύσουν τη διαφήμιση των χειροπέδων για αντίχειρες, ροπάλων με καρφιά και οποιουδήποτε άλλου βάρβαρου εξοπλισμού, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να προκαλέσει τη σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία σε άλλα ανθρώπινα όντα
ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να πατάξει άμεσα, εντός των κρατών μελών της, την απρόσκοπτη εμπορική διαφήμιση εξοπλισμού ασφαλείας που μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί με σκοπό να προκαλέσει σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε ανθρώπους, σύμφωνα με την νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ερευνητικού Ιδρύματος Ωμέγα.
Η έκθεση, «Γιατί η ΕΕ πρέπει να απαγορεύσει την εμπορική διαφήμιση και προώθηση απάνθρωπου εξοπλισμού αστυνόμευσης και φυλάκισης» εξηγεί με λεπτομέρεια πώς νομικά «παραθυράκια» έχουν επιτρέψει τη διαφήμιση και κάποιες φορές την επίδειξη σε εμπορικές εκθέσεις στην ΕΕ, εργαλείων βασανισμού, όπως ρόπαλα με καρφιά, χειροπέδες για αντίχειρες και ασπίδες με καρφιά, παρότι το εμπόριο αυτών των ειδών έχει ήδη απαγορευθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό «Απαγόρευση εμπορίου μέσων βασανισμού» της ΕΕ.
«Η πραγματικότητα είναι ότι είδη που στόχο έχουν να προκαλέσουν ανθρώπινο πόνο σε τρομακτικό επίπεδο εκτίθενται δημόσια σε εμπορικές εκθέσεις στην Ευρώπη και διαφημίζονται από τους κατασκευαστές τους. Αυτό υπονομεύει κατάφωρα το πνεύμα του κανονισμού, ο οποίος απαγορεύει την εισαγωγή και εξαγωγή των εν λόγω ειδών σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι κανένα άτομο ή εταιρεία δεν επωφελείται από το ειδεχθές εμπόριο βασανιστηρίων», δήλωσε η Iverna McGowan, Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.
Iverna McGowan, Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας
Η έκθεση καταγράφει πώς είδη απαγορευμένα σύμφωνα με τον Κανονισμό «Απαγόρευση εμπορίου μέσων βασανισμού» της ΕΕ διαφημίζονται τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε διοργανώσεις όπως η έκθεση ασφαλείας Milipol το 2015 στο Παρίσι.
Χειροπέδες για αντίχειρες, ρόπαλα με καρφιά, ασπίδες με καρφιά και δεσμά ποδιών με βαρίδια προωθήθηκαν εμπορικά στη Milipol, παρότι η εισαγωγή αυτών των προϊόντων στην ΕΕ και η εξαγωγή τους σε χώρες εκτός ΕΕ απαγορεύεται.
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι μια ασπίδα με καρφιά και ένα ζευγάρι δεσμά ποδιών με βαρίδια βρίσκονταν επίσης σε έκθεση στη Milipol, προκαλώντας περαιτέρω απορίες ως προς το πώς αυτά τα παράνομα είδη θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί εντός της ΕΕ.
«Χρόνο με το χρόνο, έχουμε φέρει στο φως αποδείξεις ότι διάφορες εταιρίες διαφημίζουν εργαλεία βασανιστηρίων σε εκθέσεις ασφαλείας όπως η Milipol, ή προωθούν τέτοιου είδους προϊόντα διαδικτυακά. Παρ’ όλα αυτά κάθε φορά που παρουσιάζουμε τα ευρήματά μας στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ καλώντας τα να βάλουν ένα τέλος σε τέτοιες πρακτικές, εκείνα αρνούνται», δήλωσε ο Dr. Michael Crowley εκ μέρους του Ερευνητικού Ιδρύματος Ωμέγα.
Ήρθε η στιγμή που οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να δράσουν καλόβουλα ώστε να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης και να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη δεν θα αποτελεί πλέον αγορά για απάνθρωπα εργαλεία αστυνόμευσης και φυλάκισης
Dr. Michael Crowley εκ μέρους του Ερευνητικού Ιδρύματος Ωμέγα
Τον Οκτώβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε -με ειδική πράξη- την απαγόρευση της εμπορικής διαφήμισης και προώθησης όλων των ειδών που απαγορεύονται σύμφωνα με τον Κανονισμό «Απαγόρευση εμπορίου μέσων βασανισμού» της ΕΕ, τόσο μέσω της φυσικής παρουσίας τους όσο και διαδικτυακά. Η εν λόγω πρόταση δεν έγινε δεκτή από το Συμβούλιο της ΕΕ και αποτελεί αυτή τη στιγμή αντικείμενο συζήτησης σε ανεπίσημες τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.
Η Διεθνής Αμνηστία και το Ερευνητικό Ίδρυμα Ωμέγα προτρέπουν το Συμβούλιο της ΕΕ να συμφωνήσει με την πρόταση τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να την εφαρμόσει με αυστηρότητα για να εξασφαλίσει ότι κανένα άτομο ή εταιρεία με εμπορική δραστηριότητα εντός της δικαιοδοσίας της ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να επωφελείται από αυτό το εμπόριο εργαλείων ανθρώπινου πόνου.
Υπόβαθρο
Με την εφαρμογή το 2006 του Κανονισμού του Συμβουλίου 1236/2005, η ΕΕ εισήγαγε πρωτοφανείς και δεσμευτικούς εμπορικούς ελέγχους σε ένα εύρος εξοπλισμού που συχνά χρησιμοποιείται στην θανατική ποινή, τα βασανιστήρια και σε άλλα είδη κακομεταχείρισης («εργαλεία βασανιστηρίων»), αλλά που συνήθως δεν συμπεριλαμβάνεται στις στρατιωτικές, διπλής χρήσης ή στρατηγικών εξαγωγών λίστες ελέγχου από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Διεθνής Αμνηστία και το Ερευνητικό Ίδρυμα Ωμέγα εξέδωσε τέσσερις εκθέσεις το 2007, 2010, 2012 και 2015 οι οποίες εντόπισαν συγκεκριμένα «παραθυράκια» στις διατάξεις του κανονισμού της ΕΕ καθώς και παραλείψεις στις δύο λίστες της ΕΕ με απαγορευμένα και ελεγχόμενα είδη, που επέτρεψαν τη συνέχιση του εμπορίου σε «εργαλεία βασανιστηρίων».
Στις 16 Ιουλίου 2014, η Επιτροπή αποκρίθηκε θετικά με την εισήγηση ενός Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) Νο. 775/2014 για την περαιτέρω επέκταση της λίστας των απαγορευμένων αγαθών και της λίστας των ελεγχόμενων αγαθών που καλύπτονται από τον Κανονισμό. Αυτές οι δύο λίστες μπορούν να βρεθούν στο Παράρτημα της έκθεσης «Γιατί η ΕΕ πρέπει να απαγορεύσει την εμπορική διαφήμιση και προώθηση απάνθρωπου εξοπλισμού αστυνόμευσης και φυλάκισης».