ΣΥΡΙΑ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου 2016, 18:52Εκτύπωση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις σε όλους όσοι επιτίθενται σκόπιμα σε νοσοκομεία και διαπράττουν άλλα εγκλήματα πολέμου, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία καθώς δημοσίευσε οδυνηρές μαρτυρίες που αποκαλύπτουν πώς εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τις εντεινόμενες εναέριες επιθέσεις της Συριακής κυβέρνησης από τις 21 Απριλίου.   

Η οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από γιατρούς και ακτιβιστές στο Χαλέπι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που βρίσκονταν στο νοσοκομείο al-Quds, όταν έγινε η επίθεση από τη Συριακή κυβέρνηση στις 27 Απριλίου. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν φριχτές σκηνές καταστροφής και είπαν ότι το νοσοκομείο ήταν πολύ γνωστό και σαφώς ευδιάκριτο και ότι η κοντινότερη στρατιωτική εγκατάσταση βρισκόταν τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο μακριά.  

Το νοσοκομείο Al-Dabeet, στην περιοχή al-Mohafaza που ελέγχεται από τη Συριακή κυβέρνηση και εξυπηρετεί γυναίκες και παιδιά υπέστη και αυτό ζημιές από επίθεση με βόμβες και ρουκέτες σήμερα. Είναι αδιευκρίνιστο από πού προήλθε η επίθεση αλλά τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ υποδεικνύουν ότι προήλθε από ένοπλη ομάδα. Ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι τέσσερις γυναίκες σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν όταν μία ρουκέτα έπεσε έξω από το νοσοκομείο, καταστρέφοντας την αίθουσα των επειγόντων. 

Μετά την επίθεση στο νοσοκομείο al-Quds μία επαρχιακή κλινική στο προάστιο al-Marji στο Χαλέπι, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, χτυπήθηκε από ρουκέτα στις 29 Απριλίου. Δεν τραυματίστηκε κανείς καθώς η κλινική ήταν κλειστή εκείνη την ώρα. 

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις σκόπιμες επιθέσεις σε νοσοκομεία που εκπληρώνουν την ανθρωπιστική τους λειτουργία. Αυτές οι άθλιες επιθέσεις είναι οι πιο πρόσφατες σε μία αιματηρή παράδοση τέτοιων επιθέσεων που διαπράττονται υπό καθεστώς ατιμωρησίας. Θα πρέπει να διερευνηθούν και να σταματήσουν», δήλωσε η Magdalena Mughrabi, προσωρινή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για το Πρόγραμμα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.  

«Έχουμε καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνητικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Συρίας έχουν συστηματικά στοχεύσει νοσοκομεία σε περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης γύρω από το Χαλέπι ως στρατηγική πολέμου. Όσο η ανακωχή συνεχίζεται τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δε θα πρέπει να επιτρέπεται να συνεχίζονται».

Ένας γιατρός που δούλευε στο νοσοκομείο al-Quds όταν βομβαρδίστηκε είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι η ρουκέτα χτύπησε την αίθουσα με τα επείγοντα, σκοτώνοντας 27 άτομα του ιατρικού προσωπικού, εργαζόμενους και ασθενείς. Είπε ότι βρίσκονταν πιο πολλά άτομα του ιατρικού προσωπικού στα επείγοντα απ’ ότι συνήθως λόγω της έντασης των βομβαρδισμών στο Χαλέπι εκείνη τη μέρα και του μεγάλου αριθμού των τραυματιών που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.  

Ακόμα ένας γιατρός που βρισκόταν στα επείγοντα περιέγραψε την επίθεση:

«Η ρουκέτα έπεσε πάνω στην πόρτα, σκοτώνοντας έναν φύλακα και έναν εργαζόμενο στο νοσοκομείο. Εγώ δεν άκουσα ούτε το αεροπλάνο ούτε το χτύπημα. Ένιωσα μία έκρηξη, κόπηκε το ρεύμα και ξύπνησα με ένα βουητό στα αυτιά μου. Δεν μπορούσα καν να δω από τη σκόνη. Κοίταξα προς την κεντρική πόρτα στα επείγοντα αλλά ήταν μπλοκαρισμένη από την καταστροφή. Μου πήρε 30 δευτερόλεπτα να καταλάβω τι είχε συμβεί. Άκουγα τους συναδέλφους μου να ουρλιάζουν αλλά είχα ξεχάσει τελείως τι είχα μάθει στην ιατρική σχολή. Στην αρχή δεν ήξερα πώς να αντιδράσω».

«Είδα τον γενικό διευθυντή και ακόμα έναν συνάδελφο στο έδαφος τραυματισμένο να ουρλιάζει. Ακόμα ένα μέλος του προσωπικού είχε σπάσει το πόδι του. Είδα δύο άτομα από την ομάδα των γιατρών νεκρούς. Δεν ήταν μόνο συνάδελφοί μου αλλά και φίλοι μου».

«Δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους τραυματίες από την πόρτα διότι είχε φρακάρει αλλά μια ομάδα προστασίας των πολιτών κατάφερε να μεταφέρει τους τραυματίες εκτός κινδύνου. Πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο. Περίμεναν τους συγγενείς τους στα επείγοντα». 

Σύμφωνα με το Εγκληματολογικό Γραφείο στο κομμάτι που ελέγχεται από την αντιπολίτευση στο Χαλέπι, από τις αεροπορικές επιθέσεις που έγιναν στην πόλη μεταξύ 21 και 30 Απριλίου σκοτώθηκαν συνολικά 193 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 40 παιδιών ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 398 άνθρωποι. 

Όσο το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές από τα εγκλήματα πολέμου μεγαλώνει, τόσο θα πρέπει να κορυφώνεται και η επείγουσα δράση με την οποία η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων

Magdalena Mughrabi,προσωρινή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για το Πρόγραμμα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

Ένας ακτιβιστής περιέγραψε μία επίθεση με ρουκέτα στη γειτονιά al-Kalasse στις 28 Απριλίου:

«Είδα τις σωρούς μίας γυναίκας και των τεσσάρων κοριτσιών της, η μεγαλύτερη ήταν 15 χρονών, και της νύφης της που είχαν απομακρυνθεί από τα χαλάσματα ενός κτηρίου που είχε καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Είδα επίσης τις σωρούς ενός άντρα και των δύο γιών του, 13 και 12 χρονών, που είχαν απομακρυνθεί από τα χαλάσματα του δεύτερου κτηρίου. Ήταν τρομερό. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι γείτονές μας τους οποίους βλέπαμε και με τους οποίους συζητούσαμε στον δρόμο. Πέθαναν μέσα σε ένα λεπτό

Ακτιβιστές είπαν στη Διεθνή Αμνηστία για 25 περίπου αμάχους που σκοτώθηκαν όταν κτήρια κατοικιών στις συνοικίες του δυτικού Χαλεπιού al-Kalasse, Sukari, Ferdous και Bustan al Qasr καταστράφηκαν από εντεινόμενες αεροπορικές επιθέσεις στις 29 Απριλίου. 

Οι σκόπιμες επιθέσεις κατά των πολιτών που δε συμμετέχουν άμεσα στις συρράξεις και εναντίον μη πολεμικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και άλλων ιατρικών εγκαταστάσεων, αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (γνωστό και ως δίκαιο του πολέμου) και θεωρούνται εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου, τα νοσοκομεία και οι ιατρικές μονάδες απολαμβάνουν ειδική προστασία. Χάνουν την προστασία τους από επιθέσεις μόνο εάν χρησιμοποιούνται για κάτι που παρεκκλίνει από την ανθρωπιστική λειτουργία τους και διαπράττουν «πράξεις επιβλαβείς για τον εχθρό» όπως το να αποθηκεύουν όπλα.    

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα να ανανεώσει τις προσπάθειές της και να ασκήσει πίεση σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στη Συρία να σταματήσουν τις επιθέσεις με στόχο τους αμάχους σε επιθέσεις που αποτελούν ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις στις πλευρές της σύγκρουσης που παραβιάζουν την Απόφαση 2254 που διεκδικεί τον τερματισμό των επιθέσεων των πολιτών και των μη πολεμικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών εγκαταστάσεων. 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.