ΣΠΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΗ ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου 2016, 15:05Εκτύπωση

Aν είσαι κορίτσι στη Μπουρκίνα Φάσο, το πιο πιθανό είναι να μην διαρκέσει πολύ η παιδική σου ηλικία. Οι εξαναγκαστικοί γάμοι αποτελούν συχνό φαινόμενο, το ίδιο και οι εγκυμοσύνες σε νεαρή ηλικία.

Εάν είσαι γυναίκα, υπάρχει πιθανότητα να μην έχεις πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης απλά και μόνο επειδή δεν έχεις την άδεια του συζύγου σου. Ακόμη και αν τελικά καταφέρεις να έχεις πρόσβαση σε αντισυλληπτικά, υπάρχουν πιθανότητες να αναγκαστείς να τα χρησιμοποιήσεις στα κρυφά, από φόβο μην κατηγορηθείς για μοιχεία από το σύζυγό σου ή την οικογένειά του.

Εάν έχεις μείνει έγκυος έπειτα από βιασμό, οφείλεις να πληρώσεις μόνη σου τα έξοδα της επείγουσας ιατρικής περίθαλψής σου, κάτι σχεδόν αδύνατο για την πλειοψηφία των θυμάτων.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα κορίτσια στη Μπουρκίνα Φάσο ζητούν πίσω την παιδική τους ηλικία. Οι μητέρες τους, οι θείες τους και οι αδερφές τους δεν αντέχουν πλέον να μην έχουν εκείνες τον έλεγχο των αποφάσεων που επηρεάζουν τις ζωές τους.

 

Η κυβέρνηση οφείλει να εκπαιδεύσει τους γονείς έτσι ώστε να εγκαταλειφθούν οι παραδοσιακές πρακτικές που κάνουν κακό στα κορίτσια.

18χρονη επιζήσασα εξαναγκαστικού γάμου. 

Maria: «Ο πατέρας μου με πάντρεψε με έναν άνδρα 70 χρονών»

«Είμαι η μικρότερη στην οικογένειά μου. Η μητέρα μου έκανε έξι παιδιά. Ο πατέρας μου έχει τέσσερις γυναίκες. Δεν κατάφερα ποτέ να ολοκληρώσω ούτε καν την πρώτη τάξη του δημοτικού, δεν ξέρω γιατί οι γονείς μου με πήραν από το σχολείο. Ήμουν αναγκασμένη να περνάω τις μέρες μου βοηθώντας με τις δουλειές του σπιτιού.»

«Πριν δύο εβδομάδες περίπου ο πατέρας μου με πάντρεψε με έναν άνδρα 70 χρονών, ο οποίος έχει ήδη πέντε γυναίκες. Ο πατέρας μου με απείλησε: «Εάν δεν πας να ζήσεις με τον σύζυγό σου θα σε σκοτώσω.» Πέρασα τρεις μέρες με τις άλλες γυναίκες του στο σπίτι και μετά το έσκασα. Περπάτησα τρεις μέρες για να φτάσω εδώ, στο καταφύγιο για νεαρές κοπέλες.»

Η «Maria» ήταν 13 χρονών όταν μίλησε στη Διεθνή Αμνηστία, στο καταφύγιο για νεαρές κοπέλες που έχουν επιζήσει από εξαναγκαστικούς γάμους τον Μάιο του 2015.

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

52% των κοριτσιών στη Μπουρκίνα Φάσο παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια

6 είναι ο μέσος όρος παιδιών που αποκτά μία γυναίκα στην Μπουρκίνα Φάσο

17% των γυναικών στη Μπουρκίνα Φάσο χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά – είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο

 

Céline: «Θα χρησιμοποιήσω μεθόδους αντισύλληψης στα κρυφά»

«Θα ήθελα να είχα χρησιμοποιήσει μία μέθοδο αντισύλληψης έτσι ώστε το κενό διάστημα ανάμεσα στις γέννες των παιδιών μου να ήταν μεγαλύτερο. Ο άνδρας μου όμως αρνήθηκε. Έτσι και εγώ αρνήθηκα να έρθω σε σεξουαλική επαφή μαζί του κατά τη γόνιμή μου περίοδο. Ο άνδρας μου θύμωσε και με χτύπησε, αλλά εγώ δεν ενέδωσα.»

«Όταν υπάρχει κενό διάστημα μεταξύ της γέννησης των παιδιών σου, μεγαλώνουν με καλή υγεία.»

«Οι φίλες μου μιλούν για το κόστος της αντισύλληψης. Αν βρω τα λεφτά, θα ξεκινήσω να χρησιμοποιώ μία μέθοδο αντισύλληψης στα κρυφά.»

Η Céline είναι 26 χρονών και έχει τέσσερα παιδιά.

Oι γυναίκες στερούνται την ελευθερία της επιλογής λόγω της άνισης μεταχείρισης

Στην Μπουρκίνα Φάσο, είτε είσαι γυναίκα είτε είσαι κορίτσι, δεν μπορείς να πάρεις τις κρίσιμες αποφάσεις που δικαιούσαι, όπως για παράδειγμα το αν και πότε θα παντρευτείς, ποιον θα παντρευτείς, αν και πότε θα μείνεις έγκυος. Η στέρηση αυτή της ελευθερίας επιλογής τροφοδοτείται από τη συλλογική νοοτροπία που θεωρεί σημαντικότερους τους άνδρες και τα αγόρια από ότι τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Η διάκριση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στη ζωή, την εκπαίδευση και την ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, και ιδιαίτερα τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

Μερικές φορές δεν έχουμε αρκετά λεφτά για να πληρώσουμε τα αντισυλληπτικά. Έτσι κατέληξα να έχω οχτώ παιδιά.

  • Korotimi, 43 χρονών 

Η διάκριση αυτή προπαντός στερεί τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα από τις γυναίκες και τα κορίτσια, δικαιώματα τα οποία τους επιτρέπουν να αποφασίζουν ελεύθερα για τα σώματα και τις ζωές τους, μακριά από κάθε απειλή βίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται το δικαίωμα στη σωστή πληροφόρηση και τις κατάλληλες υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας, οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικότητας. 

Οι συνέπειες των παραβιάσεων αυτών γίνονται πιο ξεκάθαρες όταν κοιτά κανείς τους αριθμούς. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες στη Μπουρκίνα Φάσο έχουν ήδη παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια και ένα 10% πριν κλείσουν τα 15. Μόλις ένα 17% των έφηβων κοριτσιών πηγαίνουν σχολείο. Πολλά κορίτσια αφήνουν το σχολείο επειδή αναγκάζονται να παντρευτούν ή να αναλάβουν τις δουλειές του σπιτιού. Οι περισσότερες κοπέλες έχουν ήδη παντρευτεί μέχρι την ηλικία των 19, ενώ σχεδόν το 50% όλων των νέων γυναικών έχουν γίνει μητέρες. Μόλις ένα 19% των γυναικών στη Μπουρκίνα Φάσο χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά- ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης αντισυλληπτικών στον κόσμο.

Το 2015, η Μπουρκίνα Φάσο υιοθέτησε μία εθνική στρατηγική με στόχο τη μείωση κατά 20% των γάμων ανηλίκων μέχρι το 2025. Ο στόχος αυτός όμως είναι ανεπαρκής και έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Η Μπουρκίνα Φάσο είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να λάβει άμεση και εντεταμένη δράση με σκοπό την εξάλειψη των γάμων ανηλίκων αλλά και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των κοριτσιών που προκαλούνται από αυτούς. 

Όταν οι γυναίκες δεν χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης, είναι υπάκουες... Με τον οικογενειακό προγραμματισμό όμως δεν είναι... Όταν δίνεις ελευθερία σε μία γυναίκα, την εκμεταλλεύεται.

Ένας άνδρας μιλάει σε μία ομαδική συζήτηση, Bobo-Dioulasso, Ιούνιος 2014

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ MY BODY MY RIGHTS ΣΤΗ ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ

Για τα κορίτσια που εξαναγκάζονται να παντρευτούν από τις οικογένειές τους, για τη γυναίκα που χρειάζεται την άδεια του συζύγου της ή της οικογένειάς του για να χρησιμοποιήσει μεθόδους αντισύλληψης, για το κορίτσι που μένει έγκυος έπειτα από βιασμό και δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη. Για όλους αυτούς τους λόγους διεξάγουμε την εκστρατεία My Body My Rights στη Μπουρκίνα Φάσο.

Μαζί με όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια που βρίσκονται εκεί και συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, καλούμε την κυβέρνηση να σπάσει τους φραγμούς που εμποδίζουν την ελευθερία επιλογής στη Μπουρκίνα Φάσο.

Εμείς και μόνο εμείς ολοκληρώνουμε την εγκυμοσύνη! Πρέπει να μπορούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε την εγκυμοσύνη ή όχι!

Bibata Ouédraogo, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών

Οι γυναίκες και τα κορίτσια της Μπουρκίνα Φάσο διεκδικούν το δικαίωμα να αποφασίζουν. Αποφάσεις που αφορούν τα σώματά τους, το γάμο τους και την αντισύλληψη πρέπει να παίρνονται από τις ίδιες. Καλέστε τη Μπουρκίνα Φάσο να σπάσει τους φραγμούς που εμποδίζουν την ελευθερία επιλογής. 

Υπογράψτε την έκκληση [στα αγγλικά]

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.