Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο/η επόμενος/η Γενικός/η Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θα πρέπει να αναβαθμίσει την προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την βοήθεια προς τους πρόσφυγες και θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει τις θηριωδίες και να προστατεύσει τους αμάχους πολίτες στις εμπόλεμες συγκρούσεις, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία καθώς η διαδικασία επιλογής του νέου επικεφαλής του διεθνούς αυτού οργάνου θα έχει -για πρώτη φορά- δημόσιο χαρακτήρα.
Η Διεθνής Αμνηστία και έξι ακόμα οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν απαριθμήσει οκτώ προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει ο επόμενος Γενικός Γραμματέας για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του ΟΗΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς έχει κλονιστεί από την παρεμπόδιση των ειρηνευτικών δυνάμεων και την αποτυχία του να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μεγάλες κρίσεις όπως αυτές στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και το Νότιο Σουδάν.
Σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι/ες που θα διαδεχθούν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon θα περιγράψουν το όραμά τους και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 12-14 Απριλίου.
Ο ΟΗΕ απλά δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του εάν δεν τοποθετήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των ενεργειών του
Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Ο κόσμος χρειάζεται έναν δυναμικό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος/η οποία θα υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι σε κράτη που διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Όσοι/ες υποψήφιοι/ες επιθυμούν να ηγηθούν του ΟΗΕ θα πρέπει να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεκινώντας από τώρα. Δε θα πρέπει να φοβηθούν τις όποιες μαζικές αρνητικές αντιδράσεις που πιθανά θα ακολουθήσουν. Τα κράτη μέλη που προσπαθούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε μια δέσμευση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα ουσιαστικά παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και φέρουν σε κίνδυνο το μέλλον του ίδιου του Οργανισμού» δήλωσε ο Salil Shetty.
Η Διεθνής Αμνηστία και οι εταίροι της καλούν τον επόμενο ΓενικόΓραμματέα του ΟΗΕ να θέσουν τα εξής ζητήματα ως προτεραιότητες:
Να εισφέρει στη δημιουργία μιας νέας συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι σήμερα πιο υψηλός από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες, ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να εργαστεί με προσήλωση προς την κατεύθυνση μιας νέας προσέγγισης της διεθνούς κοινότητας για τους πρόσφυγες, που θα βασίζεται στη βιώσιμη διεθνή συνεργασία και στη δίκαιη κατανομή των ευθυνών όσον αφορά την επανεγκατάσταση. Επιπλέον, θα πρέπει να ηγηθεί μιας ευρείας ανασκόπησης των υπαρχόντων δομών για τη διαχείριση της παγκόσμιας μετανάστευσης, ενσωματώνοντας σε αυτές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Να αποτρέψει και να σταματήσει τα μαζικά εγκλήματα και τις θηριωδίες. Ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που διαθέτει βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ώστε να συνεισφέρει στην αποτροπή και τη λήξη των σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπιστικού δικαίου, όπως για παράδειγμα την εκούσια στοχοποίηση αμάχων πολιτών στις συγκρούσεις.
Να υπερασπιστεί την κοινωνία των πολιτών. Η κοινωνία των πολιτών αποτελεί προπύργιο ζωτικής σημασίας ενάντια στην κρατική καταστολή των διαφωνούντων και των διαδηλώσεων. Ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να επιδεικνύει ξεκάθαρη δέσμευση απέναντι στην κοινωνία των πολιτών και πιο συγκεκριμένα στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους δημοσιογράφους.
Να υποστηρίξει τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων ατόμων. Οι διακρίσεις και η αποτυχία ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν οξύνει τη φτώχεια και την ανισότητα σε όλον τον κόσμο. Ο νέος Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να προασπίσει τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων ατόμων και να προσπαθήσει να σταματήσει οποιαδήποτε μορφή διάκρισης.
Να εξασφαλίσει την ισότητα μεταξύ των φύλων. Ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, συνεισφέροντας στην εφαρμογή βασικών δεσμεύσεων, όπως για παράδειγμα θέματα σχετικά με Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια, τη Διακήρυξη του Πεκίνου και την Πλατφόρμα για Δράση.
Να καταπολεμήσει την ατιμωρησία. Ο νέος επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να δεσμευτεί για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας βάσει του διεθνούς δικαίου. Θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και άλλα διεθνή δικαστήρια θα λαμβάνουν την πολιτική και οικονομική υποστήριξη που χρειάζονται.
Να βάλει τέλος στη θανατική ποινή. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την κατάργηση της θανατικής ποινής σε όλο τον κόσμο. Ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχει τον στόχο της πλήρους κατάργησής της μέσα στο χρονικό πλαίσιο της θητείας του.
Να ενισχύσει τον αντίκτυπο των Ηνωμένων Εθνών στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τον τρίτο πυλώνα του ΟΗΕ, από κοινού με τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας και της ανάπτυξης. Ο νέος Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι επαρκής δημοσιότητα και πόροι αφιερώνονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα πρέπει να προβεί σε σοβαρές και μεταρρυθμιστικές κινήσεις με στόχο τη βελτίωση του σεβασμού τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς να αφήσει καμία χώρα πίσω. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει την ακεραιότητα του οργανισμού με στελέχη υψηλής ποιότητας και εξασφαλίζοντας τη λογοδοσία του προσωπικού του ΟΗΕ.
Υπόβαθρο
-Το κοινό κείμενο « Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο επίκεντρο για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» συν-υπογράφουν η Διεθνής Αμνηστία, η CIVICUS, το Παγκόσμιο Κέντρο για την Ευθύνη Προστασίας, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Διεθνής Συνασπισμός για την Ευθύνη Προστασίας, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Παγκόσμιο Ομοσπονδιακό Κίνημα- Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Πολιτική.
-Οκτώ άτομα έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει υποψηφιότητα για τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
-Περισσότεροι υποψήφιοι ίσως εμφανιστούν τους επόμενους μήνες. Ο διάδοχος του Ban Ki-moon θα διοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν το τέλος αυτής της χρονιάς.