ΚΑΤΑΡ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Οι μετανάστες εργάτες που κατασκευάζουν το Διεθνές Στάδιο Khalifa στη Ντόχα του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 βιώνουν συστηματικά περιστατικά κακομεταχείρισης και σε ορισμένες περιπτώσεις συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, όπως αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία σε μια νέα έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η έκθεση «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: Εκμετάλλευση στις εγκαταστάσεις του Παγκόσμιου Κυπέλου του 2020 στο Qatar», εκθέτει τη συγκλονιστική αδιαφορία της FIFA ως προς την άθλια μεταχείριση των μεταναστών εργατών. Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στις εγκαταστάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν δέκα φορές φτάνοντας τα 36.000 άτομα τα επόμενα δύο χρόνια.
«Η κακομεταχείριση των εργατών μεταναστών αποτελεί ένα μελανό σημείο στη συνείδηση του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Για τους παίχτες και τους οπαδούς το στάδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελεί έναν ονειρεμένο χώρο. Για κάποιους από τους εργάτες όμως που εργάζονται εκεί και οι οποίοι μας μίλησαν, μπορεί να μοιάζει σας ένας ζωντανός εφιάλτης.» Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Salil Shetty
Παρά τις υποσχέσεις πέντε χρόνων, η FIFA έχει αποτύχει σχεδόν ολοκληρωτικά να αποτρέψει την οικοδόμηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου πάνω σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
Σοβαρές παραβιάσεις συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας
Η έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις με 132 εργάτες μετανάστες στις κατασκευές, οι οποίοι ανοικοδομούν το στάδιο Khalifa, το οποίο προορίζεται να είναι το πρώτο στάδιο που θα ολοκληρωθεί για τον αγώνα και έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022.
Όλοι οι εργάτες (κυρίως κηπουροί και οικοδόμοι) που μίλησαν με τη Διεθνή Αμνηστία αναφέρθηκαν σε περιστατικά κακομεταχείρισης, μεταξύ άλλων :
- άθλιες συνθήκες και περιορισμένο χώρο διαμονής,
- πληρωμή μεγάλων αμοιβών (από $500 έως $4.300) σε υπεύθυνους προσλήψεων στις πατρίδες τους για να τους βρουν μια θέση στο Qatar.
- εξαπάτηση ως προς την αμοιβή ή το είδος της εργασίας που προσφέρονται (όλοι, εκτός από έξι άντρες, είχαν μισθούς χαμηλότερους από αυτούς που τους είχαν υποσχεθεί με την άφιξή τους, μερικές φορές μάλιστα και κατά το ήμισυ)
- μη πληρωμή για αρκετούς μήνες, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές οικονομικές και συναισθηματικές πιέσεις στους εργάτες οι οποίοι είναι ήδη επιβαρυμένοι με βαριά χρέη
- εργοδότες οι οποίοι δεν παρέχουν ή δεν ανανεώνουν τις άδειες παραμονής, αφήνοντας τους εργάτες εκτεθειμένους στον κίνδυνο της κράτησης και απέλασης ως «φυγόδικους»
- εργοδότες οι οποίοι κατάσχουν τα διαβατήρια των εργατών και δεν τους εκδίδουν άδειες εξόδου ώστε να μην μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα
- απειλές σε όσους διαμαρτύρονται για τις συνθήκες
Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το προσωπικό μιας από τις εταιρίες προσφοράς εργασίας χρησιμοποιούσε την απειλή των κυρώσεων για να εκβιάσει την εργασία κάποιων μεταναστών, όπως την παρακράτηση μισθού, την παράδοσή τους στην αστυνομία ή την παρακώληση της αποχώρησής τους από το Κατάρ.
Οι εργάτες κυρίως από το Μπαγλαντές, την Ινδία, και το Νεπαλ, μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία στο Κατάρ μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαΐου 2015. Όταν οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας επέστρεψαν στο Κατάρ τον Φεβρουάριο του 2016, κάποιοι εργαζόμενοι είχαν μεταφερθεί σε καλύτερο καταλύματα και τα διαβατήριά τους είχαν επιστραφεί από τις εταιρείες, ανταποκρινόμενες στα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστία, όμως άλλες καταχρήσεις δεν είχαν αντιμετωπιστεί.
Μερικοί από τους εργαζόμενους από το Νεπάλ είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν είχαν καν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους αγαπημένους τους μετά το σεισμό τον Απρίλιο του 2015 που κατέστρεψε τη χώρα αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.
«Ζώντας με χρέη σε άθλιους καταυλισμούς στην έρημο και με ψίχουλα για αμοιβή, η μοίρα των εργαζόμενων μεταναστών έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με εκείνη των κορυφαίων ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα παίξουν στο στάδιο. Το μόνο που ζητούν οι εργάτες είναι τα δικαιώματά τους: να πληρώνονται εγκαίρως, να μπορούν να φύγουν από τη χώρα εάν παραστεί ανάγκη και να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό », δήλωσε ο Salil Shetty.
Είναι στιγμή για τη FIFA και τους χορηγούς να αυξήσουν την πίεση
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους μεγάλους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως η Adidas, η Coca-Cola και τα McDonald 's να πιέσουν τη FIFA να αντιμετωπίσει την κακομεταχείριση των εργατών στο στάδιο Khalifa και να δημοσιοποιήσει το σχέδιό της για να αποτραπούν περαιτέρω καταχρήσεις στα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ουσιώδη βήματα περιλαμβάνουν την αφαίρεση της δύναμης των εργοδοτών να σταματούν τους αλλοδαπούς εργάτες από το να αλλάζουν εργασία ή να φεύγουν από τη χώρα. Η ίδια η FIFA θα πρέπει να διενεργήσει και να δημοσιεύσει τη δική της τακτική ανεξάρτητη επιθεώρηση των συνθηκών εργασίας στο Κατάρ.
«Η φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλου βοήθησε το Κατάρ να προωθηθεί ως ένας ελιτίστικος προορισμός σε μερικά από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου. Αλλά ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις δικαιωμάτων στις εγκαταστάσεις και στα γήπεδα, όπου παίζεται το παιχνίδι.» δήλωσε ο Salil Shetty
«Εάν η νέα ηγεσία της FIFA είναι σοβαρή σχετικά με μια νέα αλλαγή, δεν μπορεί να επιτρέψει στην παγκόσμια εκδήλωσή της να λαμβάνει χώρα σε στάδια κατασκευασμένα από εργάτες μετανάστες που υπόκεινται παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.Ήρθε η ώρα για τους ηγέτες του ποδοσφαίρου να μιλήσουν ανοιχτά ή και να επηρεάσουν και άλλους σημαντικούς παράγοντες να το πράξουν, είτε πρόκειται για παγκόσμιες μάρκες ποδοσφαίρου όπως η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν, είτε πρόκειται για μεγάλους χορηγούς, όπως η Adidas και η Coca-Cola».