Είναι εξωφρενικό ότι η ολοσχερής καταστροφή νοσοκομείων εμφανίζεται να αποτελεί μέρος της στρατιωτικής στρατηγικής τους
ΣΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΛΕΜΟΥ
Οι Ρωσικές και Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εμφανίζονται να έχουν στοχοποιήσει συστηματικά και εσκεμμένα νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις τους τελευταίους τρεις μήνες με σκοπό να ανοίξουν τον δρόμο σε χερσαίες δυνάμεις ώστε να προχωρήσουν στο βόρειο Αλέππο, σύμφωνα με εξέταση της Διεθνούς Αμνηστίας σε σχέση με τους βομβαρδισμούς.
Στρατηγική πολέμου οι επιθέσεις σε νοσοκομεία
Ακόμη και η εύθραυστη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία έχει κατακερματιστεί με τις Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους της να έχουν ενισχύσει τις επιθέσεις τους στις ιατρικές εγκαταστάσεις.
«Οι Συριακές και Ρωσικές δυνάμεις έχουν εσκεμμένα επιτεθεί σε ιατρικές εγκαταστάσεις, γεγονός που αποτελεί σκανδαλώδης παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η Τιράνα Χασάν, Διευθύντρια Έκτακτων Καταστάσεων στη Διεθνή Αμνηστία.
Τιράνα Χασάν, Διευθύντρια Έκτακτων Καταστάσεων στη Διεθνή Αμνηστία
Και συμπληρώσε ότι «Η πιο πρόσφατη σειρά επιθέσεων σε ιατρικές εγκαταστάσεις βόρεια του Αλέππο εμφανίζεται να αποτελεί μέρος ενός σχεδίου επιθέσεων σε νοσοκομεία και ιατρεία, μια στρατηγική που έχει καταστρέψει μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων και έχει σκοτώσει εκατοντάδες γιατρούς και νοσοκόμες από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις».
Η οργάνωση έχει συγκεντρώσει αδιάσειστα στοιχεία για τουλάχιστον 6 εσκεμμένες επιθέσεις σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και κλινικές στο βόρειο μέρος του Αλέππο τις τελευταίες 12 εβδομάδες. Οι επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 3 πολιτών εκ των οποίων ενός εργαζόμενου σε νοσοκομείο και τον τραυματισμό ακόμη 44 πολιτών, αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου στοχοποίησης ιατρικών εγκαταστάσεων σε διάφορα μέρη της Συρίας, γεγονός που συνιστά τις ενέργειες αυτές εγκλήματα πολέμου.
Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν έρθει σε επαφή με εργαζόμενους σε 6 ιατρικές εγκαταστάσεις και αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Τουρκία και τη Συρία. Όλοι περιέγραψαν τη δυσκολία τους να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό πολιτών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα μετά και την πρόσφατη κλιμάκωση των εναέριων επιθέσεων στην περιοχή, τον Φεβρουάριο του 2016.
Αρκετοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία από το Αναντάν και το Χρειτάν, δύο πόλεις νοτιοδυτικά του Αλέππο, ανέφεραν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η στρατηγική της Συριακής κυβέρνησης είναι να εκκενώσει μια ολόκληρη πόλη ή χωριό από τους κατοίκους, στοχοποιώντας νοσοκομεία και εγκαταστάσεις για να διευκολύνει την χερσαία επίθεση.
Ένας γιατρός από το Αναντάν ανέφερε χαρακτηριστά: « Νοσοκομεία, ύδρευση και ηλεκτρικό είναι τα πρώτα που δέχονται επίθεση. Μόλις συμβεί αυτό οι κάτοικοι δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν. Αυτό ακριβώς έχει συμβεί στο Αναντάν. Από τα μέσα Φεβρουαρίου οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εκκενώσει την πόλη μετά από την επίθεση του υπαίθριου νοσοκομείου και του ιατρείου στις 2 Φεβρουαρίου. Το υπαίθριο νοσοκομείο μετά βίας λειτουργεί και το ιατρικό κέντρο έχει κλείσει. ».
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν όλοι να εγκαταλείψουν την πόλη. Αυτοί που μένουν πίσω είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που χρειάζονται απεγνωσμένα ιατρική βοήθεια
Γιατρός από το Αναντάν
«Τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τις αντίπαλες δυνάμεις έγιναν κύριος στόχος των Ρωσικών και Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Αυτό το στοιχείο εξάλειψε και την τελευταία γραμμή ζωής για τους πολίτες που ζούσαν σε αυτές τις εμπόλεμες ζώνες, αφήνοντας τους καμία άλλη επιλογή από το να φύγουν» ανέφερε η Tirana Hassan.
Όλοι οι άνθρωποι που ερωτήθηκαν από την Διεθνή Αμνηστία ανέφεραν πως δεν υπήρχε κανένα στρατιωτικό όχημα, κέντρο ελέγχου, στρατιώτες ή εμπόλεμες ζώνες κοντά σε νοσοκομεία που έγιναν στόχος και ότι τα νοσοκομεία εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τον ανθρωπιστικό σκοπό τους.
Εσκεμμένες επιθέσεις σε πολίτες που δεν συμμετέχουν σε εχθροπραξίες και σε ουδέτερες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και τις υπόλοιπες ιατρικές εγκαταστάσεις, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (γνωστό επίσης και ως δίκαιο του πολέμου) και θεωρούνται εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου, τα νοσοκομεία και οι ιατρικές μονάδες απολαμβάνουν ειδικής προστασίας. Χάνουν την προστασία τους από τις επιθέσεις μόνον όταν χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς έξω από την ανθρωπιστική τους λειτουργία, όπως να εκτελέσουν «πράξεις ενάντια στον εχθρό» , όπως για παράδειγμα να αποθηκεύσουν όπλα.Ακόμη και σε τέτοια περίπτωση, πρέπει να εκδοθεί προειδοποίηση θέτοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μια επίθεση μπορεί να λάβει χώρα μόνο όταν αυτή η προειδοποίηση έχει αγνοηθεί.
«Έχουμε επανειλημμένως καλέσει τις Συριακές και Ρωσικές κυβερνητικές κυβερνήσεις να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και έχουμε παροτρύνει την Ρωσία να διεξάγει αξιόπιστες, ανεξάρτητες έρευνες στις στρατιωτικές δυνάμεις τους όσον αφορά τα νοσοκομεία και άλλες σοβαρές παραβιάσεις», ανέφερε η Tirana Hassan.
«Όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις θα έπρεπε να χαίρουν προστασίας και σεβασμού και όχι να στοχοποιούνται. Οι τραυματισμένοι και άρρωστοι άνθρωποι βρίσκονται απομονωμένοι στα Τουρκικά σύνορα ή πεθαίνουν στη Συρία επειδή τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη στο βόρειο κομμάτι του Αλέππο. Δεν υπάρχει δικαιολογία για μια κυβέρνηση να αποτρέπει ανθρώπους από το να έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Δεν υπάρχει δικαιολογία για μια εσκεμμένη στοχοποίηση νοσοκομείων.»
Ιστορικό
Σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια τοπική ομάδα έρευνας, τουλάχιστον 27 νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων 8 νοσοκομείων στο Αλέππο, έχουν στοχοποιηθεί από τις Ρωσικές και Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από τον Σεπτέμβριο του 2015. Η Συριακή –Αμερικάνικη Ιατρική Κοινότητα ανέφερε στη Διεθνή Αμνηστία ότι από τον Δεκέμβιο του 2015 τουλάχιστον 13 νοσοκομεία στο Αλέππο έχουν γίνει στόχος από εναέριες δυνάμεις και ένα από επίγειο πύραυλο στις 15 Φεβρουαρίου. Συνολικά 4 άτομα από το ιατρικό προσωπικό και 45 πολίτες σκοτώθηκαν σε αυτές τις 14 επιθέσεις.
Οι Physicians for Human Rights έχουν αναφέρει ότι από τότε που η διαμάχη ξέσπασε, τουλάχιστον 346 επιθέσεις συνέβησαν σε νοσοκομεία με ιθύνοντες από όλες τις πλευρές, και αποτέλεσμα τον θάνατο 705 ανθρώπων που ανήκαν στο ιατρικό προσωπικό.. Οι Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων αυτών.