ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΗ CIZRE

Δημοσιεύθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2016, 17:02Εκτύπωση

Οι τουρκικές αρχές απέτυχαν να ανταποκριθούν στις απεγνωσμένες εκκλήσεις περισσοτέρων από 20 τραυματιών, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι επί 6 ημέρες στο υπόγειο κτιρίου το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από βομβαρδισμό στην νοτιοανατολική τουρκική πόλη Cizre, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Διεθνή Αμνηστία.

Η Τουρκία αποτυγχάνει να ανταποκριθεί σε απεγνωσμένες εκκλήσεις σοβαρά τραυματισμένων ανθρώπων καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων

Υπολογίζεται ότι 23 άνθρωποι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι στο υπόγειο  ενός κτιρίου στην πόλη Cizre της τουρκικής επαρχίας Sirnak, όπου κατέφυγαν στις 23 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των εξελισσόμενων συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και των ενόπλων που συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Πρόκειται για μια άκρως επείγουσα κατάσταση: τραυματισμένοι άνθρωποι, μερικοί απ’ αυτούς με οξεία αιμορραγία, βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο αν δεν λάβουν άμεσα ιατρική φροντίδα

ανταποκριτής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Andrew Gardner

Η Διεθνής Αμνηστία ήρθε σε επαφή με έναν από τους εγκλωβισμένους στο υπόγειο του κτιρίου ο οποίος μετέφερε ότι 4 άνθρωποι ανάμεσά τους είναι ήδη νεκροί ενώ άλλοι 12 σοβαρά τραυματισμένοι, την ίδια ώρα που το κτίριο ακόμη βομβαρδιζόταν. Έκτοτε η επικοινωνία δεν κατέστη εφικτή, ωστόσο εικάζεται ότι 6 άνθρωποι είναι νεκροί έως τώρα. Το κτίριο απέχει μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από ένα κέντρο υγείας, ωστόσο οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν είναι ασφαλές να σταλούν ασθενοφόρα στην τοποθεσία, η οποία τελεί υπό 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Ανθρώπινες ζωές κρέμονται από μία κλωστή και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι αρχές αδυνατούν να βρουν μια λύση. Όποιες και αν είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίσθηκαν, αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται να λάβουν πρώτες βοήθειες και ιατρική περίθαλψη, η δε πολιτεία οφείλει να διευκολύνει και όχι να παρακωλύει την παροχή βοήθειας» δήλωσε ο  Andrew Gardner, ανταποκριτής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον συνήγορό τους, οι τραυματίες είναι αδύνατον να εγκαταλείψουν το κτίριο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών των δυνάμεων ασφαλείας.

Στις 23 Ιανουαρίου κατατέθηκε προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για λογαριασμό των τραυματιών, με την οποία ζητάται η λήψη προσωρινών μέτρων ώστε οι τουρκικές αρχές να υποχρεωθούν να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

Στις 26 Ιανουαρίου το Δικαστήριο κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει κατάλληλα μέτρα προστασίας της ζωής των προσφευγόντων, ενώ ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες και ζήτησε να κατατεθεί προσφυγή στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση.

Μετά το ναυάγιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του PKK τον Ιούλιο του 2015, έχει επιβληθεί ολοήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις κουρδικές συνοικίες στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία.

Περισσότεροι από 150 κάτοικοι φέρεται να έχουν σκοτωθεί σε περιοχές που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς οι κρατικές δυνάμεις συνεχίζουν να συγκρούονται με ένοπλους που πρόσκεινται στο PKK. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Η πόλη Cizre έχει υποβληθεί σε συνεχείς απαγορεύσεις κυκλοφορίας από τις 14 Δεκεμβρίου με τους κατοίκους να αναφέρουν διακοπές σε στοιχειώδεις παροχές όπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τον Andrew Gardner «Η άρνηση των τουρκικών αρχών να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα είναι αδικαιολόγητη. Ενώ είναι απόλυτα νόμιμο και θεμιτό να λάβουν μέτρα ασφαλείας και να προβούν σε συλλήψεις υπόπτων, η συγκεκριμένη επιχείρηση από την πλευρά των αρχών καταμαρτυρεί μια πρωτοφανή αδιαφορία σε βάρος της ανθρώπινης ζωής».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.