ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Εν μέσω αυξανόμενης έντασης και βίαιων συμπλοκών κατά την αστυνόμευση προσφύγων και μεταναστών που διαμαρτύρονται στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η αστυνομία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας πρέπει να επιδείξει αυτοέλεγχο και να συμμορφωθεί πλήρως με τους διεθνείς κανόνες αστυνόμευσης, είπε η Διεθνής Αμνηστία χθες.
Σε επαναλαμβανόμενα περιστατικά μετά την ανέγερση ενός φράχτη το περασμένο Σάββατο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης κατά των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν επειδή παρεμποδιζόταν η είσοδός τους στη χώρα με βάση την εθνικότητά τους.
«Οι καταγγελίες ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ εκτοξεύει λαστιχένιες σφαίρες κατά των αιτούντων άσυλο είναι ανησυχητικές», είπε η Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Ασία.
«Καλούμε την ΠΓΔΜ να βάλει τέλος στην πολιτική διάκρισης στα σύνορα, η οποία τροφοδοτεί τις εντάσεις. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, σε δύσκολες συνθήκες και χωρίς δυνατότητα να αναζητήσουν άσυλο».
Νωρίς, χθες το πρωί, μετά από βίαιες συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων στον καταυλισμό που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά των συνόρων, οι άνθρωποι από εθνικότητες που τους αρνούνται την είσοδο στη ΠΓΔΜ έκλεισαν την είσοδο στα σύνορα, εμποδίζοντας τους άλλους από το να εισέρχονται. Μετά από τις συμπλοκές αυτές ,η ανθρωπιστική ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετακίνησε το ιατρείο της εκτός του καταυλισμού.
Τα σύνορα είναι κλειστά από τις 6 το πρωί. Τα ελληνικά σώματα ασφαλείας προσπάθησαν να φτιάξουν μια ασφαλή δίοδο για τους πρόσφυγες Αφγανικής, Συριακής και Ιρακινής προέλευσης, απομακρύνοντας τους διαδηλωτές των άλλων εθνικοτήτων. Ενώ η κατάσταση είχε ηρεμήσει, στις 3:30μμ τα σύνορα παρέμειναν κλειστά.
Στις 18 Νοεμβρίου, οι αρχές της ΠΓΔΜ ξεκίνησαν να περιορίζουν αυθαίρετα την είσοδο στα νότια σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, επιτρέποντας να εισέρχονται στη χώρα μόνο άτομα από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ. Στους υπόλοιπους, συμπεριλαμβανομένου των ανθρώπων από το Ιράν και την Ερυθραία εμποδίστηκε η είσοδος. Ωστόσο, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να φτάνουν στα σύνορα, με το στόχο να περάσουν από τη ΠΓΔΜ, ελπίζοντας να αναζητήσουν άσυλο σε κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τότε που ολοκληρώθηκε ο φράχτης το προηγούμενο Σάββατο, όταν η αστυνομία της ΠΓΔΜ έριξε χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αφότου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πέταξαν πέτρες, τραυματίζοντας έναν αριθμό αστυνομικών.
Οι λαστιχένιες σφαίρες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ειδικά όταν εκτοξεύονται στο κεφάλι ή στον πάνω μέρος του σώματος. Επιτρέπονται μόνο αν αποσκοπούν και στοχεύουν προσεκτικά και αποκλειστικά σε μεμονωμένα άτομα που εμπλέκονται σε βίαιες ενέργειες κατά άλλων ατόμων, και μόνο όταν η χρήση άλλων ηπιότερων μέσων έχει αποτύχει να τους σταματήσει. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε πλήθος ως στόχος να διαλυθεί το πλήθος.
Χιλιάδες οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου και παραμένουν αποκλεισμένοι σε δύσκολες συνθήκες. Μερικοί από αυτούς που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα παράτυπα, μακριά από τα κύρια σημεία εισόδου, απωθήθηκαν βίαια πίσω στην Ελλάδα από την αστυνομία της ΠΓΔΜ.
Παρόλο που υπάρχει κάποια βελτίωση στο σύστημα ασύλου, τα προβλήματα για αναζήτηση ασύλου στην Ελλάδα συνεχίζονται. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή πηγή ανησυχίας. Οι απωθήσεις ή οι μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν να είναι συστηματικές στα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία.
«Καθένας που επιθυμεί να ζητήσει άσυλο, πρέπει να έχει το δικαίωμα να το κάνει, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να μεταχειρίζονται τους αιτούντες άσυλο με αξιοπρέπεια και σεβασμό», είπε η Gauri van Gulik.
«Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα της πλήρους αποτυχίας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τη τωρινή προσφυγική κρίση. Από την Ελλάδα, την Τουρκία και κατά μήκος των Βαλκανικών Κρατών, η δοκιμασία των προσφύγων και των μεταναστών θα επιδεινωθεί αν τα κράτη δεν αδράξουν την ευκαιρία και δεν προσφέρουν μια συντονισμένη απάντηση».