ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΜΟΤΙΒΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου 2015, 16:46Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεθνής Αμνηστία και το ερευνητικό έργο Forensic Architecture παρουσίασαν σήμερα ένα ερευνητικό, διαδικτυακό εργαλείο που χαρτογραφεί τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Ιουλίου και του Αυγούστου 2014. Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην πίεση για λογοδοσία αναφορικά με εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η Πλατφόρμα της Γάζας επιτρέπει στο χρήστη να διερευνήσει και να αναλύσει τα δεδομένα σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, το 2014. Τα προκαταρκτικά στοιχεία που απεικονίζονται σήμερα στην Πλατφόρμα, η οποία θα ενημερώνεται κατά τους επόμενους μήνες, επισημαίνουν ήδη μια σειρά από μοτίβα στις επιθέσεις των Ισραηλινών δυνάμεων που δείχνουν ότι διαπράχθηκαν σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις.
«Η Πλατφόρμα της Γάζας είναι η πιο ολοκληρωμένη, μέχρι σήμερα, καταγραφή των επιθέσεων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014. Μας επιτρέπει να συνδυάσουμε πάνω από 2.500 ατομικές επιθέσεις, απεικονίζοντας την τεράστια κλίμακα της καταστροφής που προκλήθηκε από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου των 50 ημερών το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο Philip Luther, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας του Προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Αποκαλύπτοντας τα μοτίβα και όχι μόνο παρουσιάζοντας μια σειρά από επιμέρους επιθέσεις, η Πλατφόρμα της Γάζας έχει τη δυνατότητα να εκθέσει τη συστηματική φύση των Ισραηλινών παραβιάσεων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Στόχος μας είναι να γίνει μια πολύτιμη πηγή για τους ερευνητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πιέζουν για απόδοση ευθυνών για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.»

Πώς δουλεύει η Πλατφόρμα της Γάζας

Η πλατφόρμα καταγράφει την ώρα και την τοποθεσία της κάθε επίθεσης σε ένα διαδραστικό χάρτη και την κατατάσσει σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένου τον τύπο της επίθεσης, την περιοχή που χτυπήθηκε και τον αριθμό των θυμάτων ώστε να αναδείξει τα μοτίβα. Περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες και δορυφορικές εικόνες για τις επιθέσεις, όπου είναι αυτά διαθέσιμα. Με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας οπτικοποίησης δεδομένων και εκείνη της ψηφιακής χαρτογράφησης, οι χρήστες και χρήστριες μπορούν να δουν και να ψάξουν αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσουν τα μοτίβα των Ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ο στόχος είναι να προσδιοριστούν και να δημοσιοποιηθούν τα μοτίβα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανάλυση του κατά πόσον οι συγκεκριμένες επιθέσεις συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου.

Μια ομάδα ερευνητών στο Λονδίνο και στη Γάζα έχει εργαστεί επί σειρά μηνών ώστε να συγκεντρώσει και να εισάγει στην Πλατφόρμα δεδομένα που συλλέχθηκαν επί τόπου από την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Al Mezan που εδρεύει στη Γάζα και το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR), καθώς επίσης και πληροφορίες που συνέλεξε η Διεθνής Αμνηστία.

Η δημοσίευση της πλατφόρμας είναι μόνο η αρχή του έργου - θα ενημερώνεται με νέες πληροφορίες όσο οι εργασίες για τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων, σχετικών με την σύγκρουση, συνεχίζονται.

 

Μοτίβα των Ισραηλινών παραβιάσεων

Ενώ ένας μεγάλος αριθμός πληροφοριών από πολυμέσα, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών, φωτογραφιών, βίντεο και εικόνων από δορυφόρο, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία, η Πλατφόρμα της Γάζας μέχρι στιγμής δείχνει ότι περισσότερες από 270 Ισραηλινές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση πυροβόλου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014, σκοτώνοντας περισσότερους από 320 αμάχους. Η επαναλαμβανόμενη χρήση πυροβόλου, που είναι ένα ανακριβές εκρηκτικό όπλο, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αποτελεί αδιάκριτη επίθεση που θα πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου.

Η Πλατφόρμα επίσης απεικονίζει ξεκάθαρα ένα συντριπτικό μοτίβο στόχευσης κατοικιών, με περισσότερες από 1.200 Ισραηλινές επιθέσεις σε σπίτια και αποτέλεσμα πάνω από 1.100 θανάτους αμάχων. Οι άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων που δεν συμμετέχουν άμεσα στις εχθροπραξίες και σε αστικά αγαθά απαγορεύονται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ή «το δίκαιο του πολέμου». Η Διεθνής Αμνηστία, η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις παρακολούθησης των συγκρούσεων έχουν σημάνει συναγερμό σχετικά με τον υψηλό αριθμό τέτοιων επιθέσεων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να επισημάνουν άλλα ενοχλητικά μοτίβα, όπως Ισραηλινές επιθέσεις που χτύπησαν διασώστες, ιατρικό προσωπικό και τις εγκαταστάσεις τους, καθώς και την εκτεταμένη χρήση των προειδοποιητικών επιθέσεων «χτύπημα στην οροφή», κατά τις οποίες ένας πύραυλος εκτοξεύεται από ένα μη επανδρωμένος σκάφος και μετά από λίγο ακολουθεί μεγαλύτερη βόμβα. Η Διεθνής Αμνηστία δεν θεωρεί ότι τέτοιου είδους επιθέσεις αποτελούν αποτελεσματική προειδοποίηση, ούτε απαλλάσσει το Ισραήλ από τη σαφή υποχρέωση του να μην κατευθύνει τις επιθέσεις σε αμάχους ή στις ιδιοκτησίες τους.

Καινοτόμο εργαλείο για την έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Η δημοσίευση της Πλατφόρμας της Γάζας σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της τεκμηρίωσης της πλήρους κλίμακας των παραβιάσεων που έλαβε χώρα στη Γάζα το περασμένο έτος. Είναι επίσης μια πρόσκληση προς τους πολίτες και άλλους οργανισμούς να στείλουν περισσότερες φωτογραφίες, μαρτυρίες και άλλες μορφές αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τις επιθέσεις που έχουν βιώσει ή αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης», δήλωσε ο Eyal Weizman, Διευθυντής του έργου Forensic Architecture.

Η ψηφιακή εποχή έχει αυξήσει ραγδαία το ρυθμό και τα μέσα συλλογής πληροφοριών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η περσινή σύγκρουση στη Γάζα. Τα αποδεικτικά στοιχεία από τα πολυμέσα μπορεί συχνά να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επιβεβαίωση όσων συνέβησαν εκ των υστέρων. Η Πλατφόρμα προσφέρει μια αποτελεσματική νέα μέθοδο επεξεργασίας και διασταύρωσης διαφορετικών τύπων πληροφοριών.

«Η Πλατφόρμα της Γάζας αξιοποιεί τη δύναμη των νέων ψηφιακών εργαλείων για να ρίξει φως σε σύνθετα γεγονότα, όπως ο τελευταίος πόλεμος στη Γάζα. Επιτρέπει στους χρήστες να μετακινούνται σε κλίμακες, από τις επιμέρους λεπτομέρειες για κάθε περιστατικό έως και την γενική εικόνα της συνολικής σύγκρουσης, αποκαλύπτοντας την διασύνδεση μεταξύ των διάσπαρτων γεγονότων», δήλωσε ο Francesco Sebregondi, ερευνητής στο Forensic Architecture και συντονιστής του έργου της Πλατφόρμας της Γάζας.

«Θεωρούμε το έργο αυτό ως ένα πρώτο βήμα προς μια πιο αποτελεσματική προσπάθεια παρακολούθησης των συγκρούσεων, υποστηριζόμενο από άλλες συνεργαζόμενες πλατφόρμες που διευκολύνουν την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των επί τόπου μαρτύρων, οργανώσεων και πολιτών παγκοσμίως.»

 

Ιστορικό

Το έργο Forensic Architecture είναι ένα ερευνητικό και συμβουλευτικό έργο που εδρεύει στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η Πλατφόρμα της Γάζας είναι ένα πιλοτικό έργο για την δημιουργία ενός νέου εργαλείου χαρτογράφησης και οπτικοποίησης δεδομένων που θα υποστηρίξει την έρευνας γύρω από τις ένοπλες συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τιτλοφορημένο ως PATTRN, το εργαλείο κατασκευάστηκε από Forensic Architecture και τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή από τη Διεθνή Αμνηστία σε συνεργασία με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Παλαιστίνης Al Mezan και PCHR.. Για την υλοποίηση της Πλατφόρμας της Γάζας και την ανάπτυξη του εργαλείου PATTRN, το Forensic Architecture συνεργάστηκε στενά με την TEKJA, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων και οπτικοποίησης που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του PATTRN είναι να δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτενέστερα από τους ερευνητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους ανακριτές, τους δημοσιογράφους, και τους πολίτες για να τους επιτρέψει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να παρακολουθούν τις συγκρούσεις και τις κρίσεις συνεργατικά.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.