Η ΧΑΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31 Μαρτίου 2010
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τη ντε φάκτο διοίκηση της Χαμάς στη Γάζα να μην εκτελέσει διάφορες εκκρεμείς καταδίκες σε θάνατο, αφότου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έδειξαν την πρόθεσή τους να εκτελέσουν όσους έχουν καταδικαστεί για «συνεργασία» με το Ισραήλ και για «δολοφονία».
Υπάρχει φόβος ότι αυτές οι εκτελέσεις, οι οποίες θα ήταν οι πρώτες που θα πραγματοποιούνταν στη Γάζα από το 2005, ενδέχεται να εκτελεστούν στις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Αφότου κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007, η Χαμάς δεν έχει πραγματοποιήσει εκτελέσεις, παρότι τα στρατοδικεία της συνεχίζουν να επιβάλλουν θανατικές ποινές έπειτα από δικαστικές διώξεις που δεν ανταποκρίθηκαν στα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.
«Η Χαμάς δεν πρέπει να αρχίσει να πραγματοποιεί εκτελέσεις. Θα ήταν ένα βαθιά οπισθοδρομικό βήμα και θα αντέβαινε στην εμφανιζόμενη τάση προς ένα παγκόσμιο μορατόριουμ στις εκτελέσεις», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Θα ήταν ιδιαίτερα αποτρόπαιο να εκτελεστούν κρατούμενοι οι οποίοι, όπως σε αυτές εδώ τις υποθέσεις, καταδικάστηκαν σε θάνατο έπειτα από δικαστικές διώξεις που δεν ανταποκρίθηκαν στα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.»
Η Χαμάς δεν έχει δημοσιεύσει πληροφορίες για τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούσαν να εκτελεστούν. Ωστόσο, απ’ όσο είναι γνωστό, το 2009 συνολικά 14 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατιωτικά δικαστήρια στη Γάζα, αφού καταδικάστηκαν για κατηγορίες «συνεργασίας», προδοσίας και δολοφονίας.
Την Κυριακή, η Γενική Εισαγγελία στη Γάζα δήλωσε ότι η επικύρωση των εκκρεμών θανατικών ποινών είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά αποτελεί νομικό καθήκον.
Σε δημόσια δήλωση που εκδόθηκε στις 25 Μαρτίου, ο Μοχάμεντ Αμπέντ, Γενικός Εισαγγελέας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι, στη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, η Γενική Εισαγγελία είχε ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης των θανατικών ποινών όσων είχαν καταδικαστεί για «συνεργασία» και δολοφονία.
Δύο μέρες νωρίτερα, ο Φάθι Χαμάντ, υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι το υπουργείο του είχε αποφασίσει να εκτελέσει κρατουμένους, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για «συνεργασία», παρά τις ενστάσεις τοπικών οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο Μοχάμεντ Αμπέντ έχει δηλώσει επίσης ότι η θανατική ποινή θα χρησιμοποιείται εναντίον ανθρώπων που καταδικάζονται για τη διακίνηση ναρκωτικών: «Έχουμε το δικαίωμα να επισπεύδουμε την εκτέλεση εκείνων, που είναι πρόθυμοι να σκοτώνουν τον ίδιο τους το λαό».
Το Νοέμβριο του 2009, η ντε φάκτο διοίκηση της Χαμάς στη Γάζα ενέκρινε μια νομική αλλαγή που θα επέτρεπε την εκτέλεση καταδικασμένων εμπόρων ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τον Παλαιστινιακό Νόμο, οι θανατικές ποινές πρέπει να επικυρώνονται από τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), προκειμένου να μπορούν να εκτελεστούν.
Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των φατριαστικών εντάσεων μεταξύ των δύο κύριων παλαιστινιακών πολιτικών κομμάτων, της Φατάχ και της Χαμάς, από τον Ιούνιο του 2007, η Δυτική Όχθη κυβερνάται από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση της ΠΑ, διορισμένη από τον πρόεδρο της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς του κόμματος της Φατάχ, ενώ η Γάζα κυβερνάται από μια ντε φάκτο διοίκηση της Χαμάς, της οποίας ηγείται ο Ισμαήλ Χανίγιε.
Μετά τον Ιούνιο του 2007, ο πρόεδρος της ΠΑ Αμπάς ανέστειλε τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και των δικαστικών οργάνων της ΠΑ στη Γάζα, δημιουργώντας εκεί ένα νομικό και θεσμικό κενό.
Η Χαμάς απάντησε δημιουργώντας έναν παράλληλο αστυνομικό και δικαστικό μηχανισμό, που όμως δεν διαθέτει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, διαδικασίες λογοδοσίας ή εγγυήσεις.
Το Μάιο του 2009, η Χαμάς ανακοίνωσε την ίδρυση επιτροπής, που αποτελούνταν από νομικούς συμβούλους και αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης της Χαμάς και θα ήταν υπεύθυνη για την επικύρωση των θανατικών ποινών στη Γάζα. Η Γενική Εισαγγελία δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση είχε καθήκον να συμβάλλει στην επικύρωση των θανατικών ποινών, προκειμένου να εκτελούνται οι εκκρεμείς θανατικές ποινές.
Οι τελευταίες γνωστές εκτελέσεις στη Γάζα πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2005, πριν από την εγκαθίδρυση της ντε φάκτο διοίκησης της Χαμάς στη Γάζα.
Τέσσερις άνδρες απαγχονίστηκαν στην κεντρική φυλακή της Γάζας και ένας θανατώθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στην πόλη της Γάζας. Και οι πέντε είχαν καταδικαστεί για δολοφονία τα προηγούμενα έτη, κάποιοι από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας, το οποίο έκτοτε έχει καταργηθεί.