Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου 2015, 12:51Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου

Η αύξηση των πόρων και του πεδίου δράσης της επιχείρησης «Τρίτων», η οποία επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) καθώς παρουσίασε πρόσθετες προτάσεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, θα πλησιάσει επιτέλους πιο κοντά στο να κλείσει τα κενά στην έρευνα και διάσωση, τα οποία είχαν δημιουργηθεί από τον τερματισμό της Επιχείρησης Mare Nostrum της Ιταλίας και θα επιτρέψει στην επιχείρηση Τρίτων να σώσει περισσότερες ζωές στη θάλασσα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Με την προσθήκη πόρων για περιπολίες στην κεντρική Μεσόγειο και την επέκταση του πεδίου δράσης της επιχείρησης «Τρίτων» στο ίδιο επίπεδο με την πάλαι ποτέ επιχείρηση Mare Nostrum, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει επιτέλους το κολοσσιαίο λάθος στον τερματισμό της επιχείρησης της Ιταλίας χωρίς να την έχει αντικαταστήσει με μια ισοδύναμη αποστολή. Στην πράξη, αυτό σημαίνει περισσότεροι πόροι στη θάλασσα, κοντά στο σημείο όπου οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες/ριες, που ταξιδεύουν σε υπερπλήρη και αναξιόπλοα σκάφη, μπαίνουν σε μπελάδες και κινδυνεύουν από πνιγμό. Και συνεπώς, περισσότερες ζωές θα σωθούν», δήλωσε η Iverna McGowan, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ενώ η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε τη σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, η πραγματικότητα είναι ότι ζωές θα συνεχίσουν να κινδυνεύουν. Μια πραγματικά ολοκληρωμένη προσέγγιση στη μετανάστευση απαιτεί περισσότερες ασφαλείς και νόμιμες διόδους που θα προσφέρονται σε όσους/ες αναζητούν διεθνή προστασία. Χωρίς αυτές τις διόδους, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν τα επικίνδυνα ταξίδια σε όλη τη Μεσόγειο και την Ευρώπη ως έσχατη λύση.

Ένα τέτοιο μέτρο για περισσότερες ασφαλείς και νόμιμες διόδους που η Διεθνής Αμνηστία ζητά είναι μια αύξηση του αριθμού των θέσεων επανεγκατάστασης των προσφύγων. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, μια πρόταση για την επανεγκατάσταση. Η πρόταση για ένα ευρύ πρόγραμμα επανεγκατάστασης σε επίπεδο ΕΕ με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών, πάνω από τα υπάρχοντα εθνικά συστήματα επανεγκατάστασης, είναι μια καλή ιδέα. Αλλά οι αριθμοί που προτείνει απέχουν πολύ από αυτό που θα συνιστούσε μια κατάλληλη απόκριση στην παγκόσμια κρίση προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να στηρίξει την Ιταλία και την Ελλάδα μέσω της μετεγκατάστασης 40.000  αιτούντων άσυλο από τη Συρία και την Ερυθραία που φτάνουν από τις 15 Απριλίου και έπειτα σε αυτές τις χώρες, προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για μια περίοδο δύο χρόνων. Θα πρέπει να διευθετηθούν αρκετά πρακτικά ζητήματα για να εξασφαλιστεί πως τα σχέδια αυτά θα εγγυηθούν την αποτελεσματική προστασία των ευάλωτων ατόμων.

«Οποιεσδήποτε προτάσεις μετεγκατάστασης θα επιφέρουν μια θετική αλλαγή στις ζωές των ατόμων σε ανάγκη, μόνο αν βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, ενισχυθούν τα συστήματα ασύλου σε όλη την ΕΕ και  λαμβάνεται υπόψη η βούληση των αιτούντων άσυλο», δήλωσε η Iverna McGowan, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.