Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «ΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ», ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκατομμύρια υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας από όλο τον κόσμο καλούνται να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη παγκόσμια ετήσια εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα η οποία ξεκινά στις 3 Δεκεμβρίου.
Η εκστρατεία «Γράψε για τα Δικαιώματα», διάρκειας δύο εβδομάδων, καλεί τους/τις ακτιβιστές/ριες να αναλάβουν δράση για λογαριασμό 4 ακτιβιστών και μιας κοινότητας που υπόκεινται σε βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων της αυθαίρετης κράτησης και των βασανιστηρίων.
Ακτιβιστές από όλες τις γωνιές του κόσμου θα υπογράφουν εκκλήσεις, θα γράψουν επιστολές, θα διοργανώσουν εκδηλώσεις και θα δημοσιεύσουν tweets ζητώντας, μεταξύ άλλων:
- την απόδοση δικαιοσύνης για την Παρασκευή Κοκόνη και την κοινότητα Ρομά στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την πλήρη αναγνώριση του κινήτρου μίσους πίσω από τις επιθέσεις που δέχθηκαν. Τον Οκτώβριο του 2012 η Παρασκευή και ο ανιψιός της έπεσαν θύμα ρατσιστικής επίθεσης και η αστυνομική έρευνα που ακολούθησε δεν έλαβε υπόψη το πιθανό ρατσιστικό κίνητρο. Αν και το Νοέμβριο του 2014 τρία άτομα καταδικάστηκαν για την επίθεση αυτή δεν είναι ξεκάθαρο αν το δικαστήριο έλαβε υπόψη το ρατσιστικό κίνητρο. Η επίθεση στην Παρασκευή και τον ανιψιό της δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η τοπική κοινότητα των Ρομά και η Παρασκευή ανάμεσα τους, έχει γίνει στόχος μαζικών ρατσιστικών επιθέσεων στα σπίτια τους τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2013 http://www.amnesty.org.gr/12322
- την απελευθέρωση του Mohamed Al-Roken καθηγητή, δικηγόρου και ακτιβιστή της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος είναι κρατούμενος συνείδησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω της δράσης του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. http://www.amnesty.org.gr/13416
- την κατάλληλη αποζημίωση και ιατρική βοήθεια για τα θύματα της κοινότητας Bhopal στην Ινδία. Εκατοντάδες άνθρωποι αναμένουν την απόδοση δικαιοσύνης για την καταστροφή της διαρροής αερίου το 1984 που σκότωσε περισσότερους από 22.000 ανθρώπους και άφησε μισό εκατομμύριο τραυματίεςhttp://www.amnesty.org.gr/13428
- την απελευθέρωση της Chelsea Manning, πληροφοριοδότη των Η.Π.Α. η οποία εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης 35 ετών για τη διαρροή απόρρητου υλικού της αμερικάνικής κυβέρνησης στην ιστοσελίδα Wikileaks http://www.amnesty.org.gr/13441
- τη βελτίωση της πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα κορίτσια και τις γυναίκες της κοινότητας Mkhondo στην Νότια Αφρική οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας με αποτέλεσμα το ποσοστό της μητρικής θνησιμότητας να παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Επιπλέον δεν υπάρχει ενημέρωση για θέματα πρόληψης και προγεννητικού ελέγχου, ενώ ο φόβος του στιγματισμού είναι ιδιαίτερα έντονος ακόμη και εντός των νοσοκομείων. http://www.amnesty.org.gr/13434
«Η εκστρατεία «Γράψε για τα Δικαιώματα» ενσαρκώνει την ουσία της Διεθνούς Αμνηστίας – άνθρωποι που βοηθούν ο ένας τον άλλο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Πρόκειται για ένα μοναδικό και εξαιρετικό γεγονός που φέρνει κοντά εκατομμύρια ανθρώπους σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τη δικαιοσύνη για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Η εκστρατεία είναι μια μεγάλη απόδειξη της δύναμης της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Μια φωνή μπορεί να καταπνιγεί, αλλά χιλιάδες φωνές που ενώνονται θα ακουστούν».
Η εκστρατεία «Γράψε για τα Δικαιώματα» ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2003. Από τότε, πολλοί ακτιβιστές που συμπεριλήφθησαν στην εκστρατεία έχουν απελευθερωθεί από τη φυλακή, ενώ για άλλους οι συνθήκες βελτιώθηκαν. Επίσης, έρευνες έχουν ξεκινήσει σε δεκάδες υποθέσεις αυθαίρετης και άδικης φυλάκισης, βασανιστηρίων και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιτυχία
Μετά την εκστρατεία του περασμένου έτους, τρείς ακτιβιστές απελευθερώθηκαν στην Καμπότζη και στη Ρωσία ύστερα από τις δεκάδες χιλιάδες γραμμάτων και εκκλήσεων που έλαβαν οι αρχές από ακτιβιστές που συμμετείχαν στην εκστρατεία Γράψε για τα Δικαιώματα.
Μία από αυτούς ήταν η ακτιβίστρια για το δικαίωμα στη στέγαση στην Καμπότζη, Yorm Bopha. Φυλακίστηκε το 2012 μετά την διαμαρτυρία της ενάντια στις αναγκαστικές εξώσεις στην κοινότητα της.
Μετά την απελευθέρωση της, η Yorm Bopha ανέφερε: «Ευχαριστώ τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας! Η εκστρατεία σας ήταν επιτυχής, καθώς φαίνεται από την απελευθέρωση μου! Μπορούμε να επιτύχουμε τα μέγιστα όταν δουλεύουμε όλοι μαζί».
Οι Ρώσοι ακτιβιστές, Vladimir Akimenkov και Artiom Saviolov αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι από τη φυλακή το 2013 μετά από την πίεση που άσκησαν οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας.
Είχαν τεθεί υπό κράτηση μαζί με ένα τρίτο ακτιβιστή, τον Artiom Saviolov, και κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε ‘μαζικές εξεγέρσεις’ ύστερα από τις ειρηνικές διαδηλώσεις στην πλατεία Bolotnaya της Μόσχας τον Μάιο του 2012. Ο Saviolov παραμένει στη φυλακή, αλλά πρόκειται να απελευθερωθεί μέσα σε αυτό τον χρόνο.
«Η εκστρατεία Γράψε για τα Δικαιώματα δείχνει ξεκάθαρα ότι απτές αλλαγές μπορούν να επέλθουν όταν οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να το κάνουν να συμβεί. Κάθε χρόνο οι ακτιβιστές μας ενδυναμώνουν και ενισχύουν τους ανθρώπους των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται υπό απειλή. Το 2014, είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την αδικία και να αλλάξουμε ζωές», ανέφερε ο Salil Shetty.
Κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου), το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει εκδήλωση για τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων στις 19.00 στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Αθήνα). Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στις 5 υποθέσεις του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση της Παρασκευής Κοκόνη και στα εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση, θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι από τις ΜΚΟ Human Rights Watch, Greenpeace, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), καθώς και ο Μανώλης Κυπραίος, δημοσιογράφος, θύμα αστυνομικής βίας και υπόθεση του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων για το 2012. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Κοσμόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η πρώτη εκστρατεία ‘Γράψε για τα Δικαιώματα’ της Διεθνούς Αμνηστίας έλαβε χώρα πριν 11 χρόνια στην Πολωνία. Το 2013, περισσότερες από 2.3 εκατομμύρια δράσεις πραγματοποιήθηκαν από τους ακτιβιστές σε 140 χώρες.