ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΙΣΟΥΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΡΟΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014, 12:10Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οποιαδήποτε παράλειψη του δικαστηρίου στο Μεσολόγγι να εξετάσει το ρατσιστικό κίνητρο στην βάναυση επίθεση σε μια γυναίκα Ρομά και στον ανιψιό της  θα είναι μια αποτυχία της δικαιοσύνης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία πριν την έναρξη της δίκης, στις 4 Νοεμβρίου, των τριών αντρών που κατηγορούνται για την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών κατά την διάρκεια της επίθεσης πριν από δύο χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Παρασκευή Κοκόνη, και ο ανιψιός της Κώστας, ο οποίος έχει μαθησιακές δυσκολίες, χτυπήθηκαν από μια ομάδα ντόπιων ανδρών σε μια βίαιη επίθεση, ενώ βρίσκονταν έξω για ψώνια στο Αιτωλικό στη Δυτική Ελλάδα. Ο 11-χρονος γιος της ήταν παρών ενώ τους γρονθοκοπούσαν, τους κλωτσούσαν και τους ξυλοκοπούσαν.  Η Παρασκευή είπε στη Διεθνή Αμνηστία πως την ξεχώρισαν λόγω της συγγένειας της με ένα τοπικό Ρομά ηγέτη. Η επίθεση έλαβε χώρα εν μέσω σειράς βίαιων ρατσιστικών επιδρομών σε οικογένειες Ρομά στο Αιτωλικό μεταξύ του Αυγούστου 2012 και Ιανουαρίου 2013.

«H δικαιοσύνη για την Παρασκευή και τον ανιψιό της έχει καθυστερήσει και δεν θα είναι πλήρης, εάν το δικαστήριο δεν λάβει υπόψη του τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για ρατσιστικό κίνητρο πίσω από την επίθεση, κάτι το οποίο η αστυνομία αγνόησε συνειδητά κατά την διενέργεια της έρευνας», δήλωσε ο Φώτης Φιλίππου, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει πλήρως το κίνητρο μίσους πίσω από την επίθεση στην εξέταση της εν λόγω υπόθεσης. Αυτό θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν θα γίνονται ανεκτές και θα συμβάλει στην προστασία των Ρομά σε όλη την Ελλάδα από περαιτέρω επιθέσεις».

Τα εγκλήματα μίσους είναι μια μορφή διάκρισης και η δικαιοσύνη επιβάλλει να τιμωρούνται ως τέτοια. Είναι σημαντικό η εισαγγελία να παρουσιάσει στο δικαστήριο όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως η επίθεση αυτή ήταν μέρος μιας σειράς επιθέσεων με ρατσιστικό κίνητρο εναντίον των Ρομά που κατοικούν στο Αιτωλικό.

Η Παρασκευή είπε στην Διεθνή Αμνηστία, πως τον Οκτώβριο του 2012 καθώς περνούσαν από την κεντρική πλατεία του Αιτωλικού, ένας άντρας που καθόταν σε μια τοπική καφετέρια τους έδειξε, αναγνωρίζοντάς την ως τη συννυφάδα ενός τοπικού ηγέτη Ρομά. Στη συνέχεια, έξι ή επτά άντρες έτρεξαν έξω από την καφετέρια προς το μέρος τους και τους επιτέθηκαν.

Πριν από αυτήν την επίθεση υπήρχαν εντάσεις μεταξύ Ρομά και μη Ρομά κατοίκων στο Αιτωλικό, και η Παρασκευή υπήρξε θύμα μιας σειράς από βίαιες ρατσιστικές επιδρομές σε σπίτια Ρομά από ομάδες που φώναζαν συνθήματα και απειλές κατά των Ρομά. Οι επιθέσεις ενάντια στους Ρομά συνεχίστηκαν, και πολλοί Ρομά έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τον συνεχή εκφοβισμό και τη βία, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν.

«Ελπίζω μόνο ότι εκείνοι που μου επιτέθηκαν να καταδικαστούν και να τιμωρηθούν για ό,τι μου έκαναν», δήλωσε η Παρασκευή στην Διεθνή Αμνηστία.

Οι νομικές διατάξεις που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και, επισήμως, συμμορφώνονται με τις διατάξεις  της νομοθεσίας της Ε.Ε., που απαιτεί να αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη βαρύτητα τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα, σύμφωνα με το νόμο και από τα δικαστήρια. Ωστόσο, οι ερευνητές συχνά αποτυγχάνουν να εξετάσουν τα πιθανά ρατσιστικά κίνητρα, και οι εισαγγελείς σπάνια παρουσιάζουν τέτοια αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο.

«Το ελληνικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αποτυγχάνει να λάβει σοβαρά υπόψη του τα εγκλήματα μίσους. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η αστυνομία, οι εισαγγελείς και οι δικαστές πρέπει να αποκτήσουν επίγνωση των υποχρεώσεών τους για τη διερεύνηση και την ανάλογη τιμωρία των εγκλημάτων μίσους», δήλωσε ο Φώτης Φιλίππου.

Σημείωμα προς τους εκδότες

Παρατηρητής της Διεθνούς Αμνηστίας θα παρευρεθεί στο δικαστήριο στο Μεσολόγγι και θα είναι διαθέσιμος για συνεντεύξεις.
Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα
Τηλ. 210 3600628
Email: athens@amnesty.org.gr
Ακολουθήστε μας στο Twitter: AmnestyGreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook: Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα
www.amnesty.org.gr

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.