ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΚΑΦΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014, 14:03Εκτύπωση

Δελτίο τύπου
Τα ναυάγια σκαφών με μετανάστες στην Μεσόγειο επισημαίνουν την ανάγκη για δράση από την ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν περισσότερα  ώστε να διασφαλίσουν την ασφαλή και νόμιμη πρόσβαση μεταναστών στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία χθες, μετά το ναυάγιο ενός σκάφους με προορισμό την Ιταλία στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, με πολλούς από τους επιβαίνοντες να εικάζονται νεκροί.
«Η απόκριση των κρατών μελών της ΕΕ στις προσφυγικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική συνεχίζει να είναι ντροπιαστική», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών στη Μεσόγειο τονίζει την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών και πρακτικών της ΕΕ για το ασύλο και τη μετανάστευση.»

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποτρέψουν ανθρώπους από το να φτάσουν στην Ευρώπη με οποιοδήποτε κόστος, αναγκάζοντας απελπισμένους ανθρώπους να επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές.»

«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφέρει θλιβερούς αριθμούς θέσεων επανεγκατάστασης σε πρόσφυγες που εγκαταλείπουν συγκρούσεις, όπως τον πόλεμο στη Συρία. Μια σημαντική αύξηση των θέσεων επανεγκατάστασης θα προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας για τους πρόσφυγες και θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού αυτών που εξαναγκάζονται να κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι.»

«Οι ηγέτες της ΕΕ είναι απρόθυμοι να ανοίξουν ασφαλείς και νόμιμες διόδους για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ώστε να φτάσουν στην Ευρώπη, και μέχρι να αλλάξουν την στάση τους αυτή, όλο και περισσότερες ζωές θα συνεχίσουν να χάνονται στη θάλασσα.»

Το Λιβυκό ναυτικό είπε ότι 36 άτομα διασώθηκαν από ένα σκάφος που, όπως αναφέρθηκε, μετέφερε  250 πρόσφυγες και μετανάστες και βυθίστηκε κοντά στην Tajoura, ανατολικά της Τρίπολης την Κυριακή το βράδυ.

Αναφορές υποδεικνύουν ότι άλλα δύο σκάφη μπορεί να έχουν βυθιστεί τις τελευταίες ημέρες στην κεντρική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τον πνιγμό εκατοντάδων ατόμων.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία τους ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, φέτος πάνω από 2.500 άνθρωποι πνίγηκαν ή αγνοούνται επιχειρώντας αυτό το πέρασμα.

Η επιδείνωση της ασφάλειας και οι συγκρούσεις πολιτοφυλακών στη Λιβύη, το κύριο σημείο αναχώρησης για την Ευρώπη, σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν μια διέξοδο από τη χώρα.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να εξασφαλίσουν ασφαλείς και νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στα σύνορά της, μέσω προγραμμάτων επανεγκατάστασης, ανθρωπιστικής αποδοχής και διευκόλυνσης της οικογενειακής επανένωσης.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τις επικίνδυνες θαλάσσιες διόδους μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, αναμένεται να δημοσιευτεί αργότερα αυτό το μήνα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.