ΙΣΡΑΗΛ / ΓΑΖΑ: ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ
Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου, 10 ημέρες μετά από τις επιθέσεις ισραηλινών δυνάμεων και ενόπλων παλαιστινιακών ομάδων, οξύνει την ανάγκη για επείγουσα διεθνή δράση για την προστασία των αμάχων πληθυσμών στη Γάζα και το Ισραήλ από περαιτέρω εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές, είπε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
«Η ανηλεής εναέρια επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει την εμφανή παραβίαση των δικαιωμάτων στην ζωή και την περιουσία, η οποία πρέπει να προστατεύεται με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Περίπου 240 Παλαιστίνιοι είχαν ήδη σκοτωθεί πριν από την έναρξη της επίθεσης εδάφους, από τους οποίους τουλάχιστον 171 ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 48 παιδιών και 31 γυναικών, έως τις 15:00 στις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Ένας ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε από πυρά όλμων από τη Γάζα στις 15 Ιουλίου.
Τουλάχιστον 30 ακόμα Παλαιστίνιοι φέρεται να έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου ξεκίνησε η επίθεση.
«Η στοχοποίηση αμάχων και οι άμεσες επιθέσεις εναντίον ιδιοκτησίας πολιτών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Και οι δύο πλευρές, οι οποίες έχουν κατ 'επανάληψη παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με ατιμωρησία, πρέπει να λογοδοτήσουν και το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι μια εντολή του ΟΗΕ για διεθνή έρευνα», δήλωσε ο Philip Luther.
Περισσότερα από 1.780 σπίτια έχουν επίσης καταστραφεί ολοσχερώς ή καθίστανται μη κατοικήσιμα από τις ισραηλινές επιθέσεις, αφήνοντας τουλάχιστον 10.600 κατοίκους της Γάζας άστεγους. Η περιουσία ισραηλινού πολίτη έχει επίσης υποστεί ζημιά από τις αδιάκριτες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα.
Οκτώ μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν μετά από εναέρια επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Ιουλίου στο σπίτι του Mahmoud Lutfi al-Hajj στο στρατόπεδο προσφύγων Khan Younis της Λωρίδας της Γάζας. Περισσότεροι από 20 γείτονες τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, της οποίας δεν προηγήθηκε ειδική προειδοποίηση.
Ο Yasser Mahmoud Lutfi al-Hajj, ένα από τα δύο εναπομείναντα μέλη της οικογένειας, είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Είδα το θείο μου να βγαίνει από το σπίτι με το σώμα της μητέρας μου στα χέρια του. Έτρεχε, εγώ φώναζα ότι ήθελα να δω τη μητέρα μου ... τότε εγώ στη συνέχεια πήγα στο νοσοκομείο για να δω αν κάποιος επέζησε ... έμαθα ότι ο Tareq, ο αδελφός μου, ήταν ακόμα ζωντανός, αλλά αργότερα πέθανε. Έπαθα κρίση πανικού και μου έκαναν ενέσεις για να ηρεμήσω ».
"Αυτή είναι μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή, η επίθεση δεν έγινε σε ένα σπίτι, αλλά στο σύνολο της κοινότητας, και έφερε την πλήρη καταστροφή", είπε ο Mahmoud Atamneh, ένας γείτονας, στη Διεθνή Αμνηστία.
"Η σκόπιμη επίθεση στο σπίτι ενός πολίτη είναι ένα έγκλημα πολέμου, και η συντριπτική κλίμακα της καταστροφής σε σπίτια αμάχων, σε ορισμένες περιπτώσεις, με ολόκληρες οικογένειες στο εσωτερικό τους, επισημαίνει ένα οδυνηρό μοτίβο επανειλημμένων παραβιάσεων των νόμων του πολέμου», δήλωσε ο Philip Luther.
Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν παράσχει πληροφορίες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ώστε να δικαιολογήσουν τέτοιες επιθέσεις. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, τότε κάθε είδους τέτοιων επιθέσεων συνιστά έγκλημα πολέμου και ισοδυναμεί σε συλλογική τιμωρία.
Ακόμη και αν κάποιος στο σπίτι είναι μέλος μιας παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας, μια επίθεση σε ένα σπίτι στο οποίο είναι παρούσα μια ολόκληρη οικογένεια, ενδέχεται να είναι μια δυσανάλογη επίθεση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια αμάχων χωρίς απολύτως κανενός είδους προειδοποίηση ή δεν αφήνουν στους κατοίκους αρκετό χρόνο για να εκκενώσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, πολίτες χτυπήθηκαν και σκοτώθηκαν από ισραηλινούς πυραύλους σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς να υπάρχει κάποια εμφανής δραστηριότητα από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στην περιοχή.
Οι Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί, προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη την Λωρίδα της Γάζας. Τρεις εργάτες έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να κάνουν σημαντικές επισκευές και συνεχιζόμενες εχθροπραξίες έχουν κάνει τέτοιου είδους δουλειές πολύ επικίνδυνές σε πολλούς τομείς. Στις 16 Ιουλίου, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας - περίπου 900.000 άτομα - δεν λάμβαναν νερό. Η βλάβη στην αποχέτευση και στις εγκαταστάσεις άντλησης και το ενδεχόμενο μόλυνσης των αποθεμάτων νερού έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
"Οι υποδομές στη Γάζα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι συνέπειες της συνεχιζόμενης έλλειψης καθαρού νερού θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές", δήλωσε ο Philip Luther.
Από την αρχή της σύγκρουσης, τουλάχιστον 84 σχολεία στη Γάζα έχουν καταστραφεί και τουλάχιστον 13 μονάδες υγείας αναγκάστηκαν να κλείσουν. Όταν το νοσοκομείο αποκατάστασης al-Wafa στην Shuja'iyyeh έπιασε φώτα για δεύτερη φορά στις 17 Ιουλίου, το προσωπικό αναγκάστηκε να το εκκενώσει από όλους τους ασθενείς, και στη συνέχεια το νοσοκομείο καταστράφηκε.
«Αντί να στοχεύουν ιατρικές εγκαταστάσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να προστατεύουν τους γιατρούς και τους ασθενείς, και να εξασφαλίσουν ότι οι τραυματίες μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια στις ιατρικές εγκαταστάσεις της Γάζας και εάν είναι αναγκαίο στις ιατρικές εγκαταστάσεις εκτός της Γάζας", δήλωσε ο Philip Luther.
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος πρέπει να διασφαλίσουν ότι η απαραίτητη ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και επαρκείς ποσότητες καυσίμου, θα επιτρέπονται στη Λωρίδα της Γάζας σε συνεχή βάση.
Η Χαμάς και παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες επίσης περιφρονούν το διεθνές δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο αμάχους. Στις 16 Ιουλίου, η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακάλυψε περίπου 20 ρουκέτες κρυμμένες σε άδειο σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 22.900 άμαχοι από όλη τη Γάζα εκτοπίστηκαν και πολλοί έχουν καταφύγει σε 24 σχολεία που διοικούνται από την UNRWA.
"Οι Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρέπει να αποθηκεύουν πυρομαχικά ή να εξαπολύουν επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές", δήλωσε ο Philip Luther.
"Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στη Γάζα, που έχουν εκτοξεύσει αδιακρίτως περισσότερες από 1.500 ρουκέτες προς το Ισραήλ, πρέπει να σταματήσουν αμέσως αυτά τα εγκλήματα πολέμου", δήλωσε ο Philip Luther.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί και πάλι τον ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο όπλων σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης για να αποτραπούν περαιτέρω σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.