ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: «ΘΕΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ» ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: «Θεαματικές αποτυχίες» του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν οδηγήσει εκατομμύρια άτομα να εγκαταλείψουν τις χώρες τους
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτυγχάνει θεαματικά στο να διατηρήσει διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Η οργάνωση προέτρεψε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να δράσουν πιο αποφασιστικά, ώστε να προστατεύσουν τους αμάχους πληθυσμούς και να αποτρέψουν τον διωγμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τα σπίτια τους.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, και σε ορισμένες περιπτώσεις η Γραμματεία του ΟΗΕ, έχουν προσπαθήσει να αποτρέψουν με αναποτελεσματική ή καθυστερημένη ανταπόκριση, τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία, το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Ιράκ, επιτρέποντας την συνέχιση της βίας και την καταστροφή αμέτρητων κοινοτήτων, πριν (σε κάποιες περιπτώσεις) ληφθεί ουσιαστική δράση.
"Η απάθεια, οι πολιτικές συμμαχίες και οι ανταγωνισμοί πρέπει να σταματήσουν να υπερβαίνουν τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε ο Sherif Elsayed-Ali, Αναπληρωτής Διευθυντής για τα Παγκόσμια Θέματα της Διεθνούς Αμνηστίας.
"Ενώ οι διπλωμάτες συζητούν για διαδικαστικά θέματα, σπίτια καίγονται και οικογένειες αναγκάζονται να φύγουν μακριά για να γλιτώσουν. Οι μεγάλες καθυστερήσεις και τα βέτο στα ψηφίσματα, ταλανίζουν τον υποτιθέμενο «ισχυρό βραχίονα» του ΟΗΕ. "
Η καθυστερημένη εγκατάσταση ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σημαίνει ότι χιλιάδες έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πριν από την άφιξη στρατευμάτων.
Η επανειλημμένη αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραπέμψει την κατάσταση της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η συνακόλουθη έλλειψη λογοδοσίας, συνέβαλε στη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού παγκοσμίως.
Εν τω μεταξύ, αυτές οι χώρες που έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε ουσιαστική δράση για τη Συρία, συμβάλουν λιγότερο στην παγκόσμια προσφυγική κρίση. Η Ρωσία και η Κίνα δεν επανεγκατέστησαν ούτε έναν πρόσφυγα για το 2013.
Οι δωρεές τους στην έκκληση του ΟΗΕ για τη Συρία, η οποία εξασφάλισε τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του οργανισμού, είναι εξίσου θλιβερή. Η Ρωσία συνεισέφερε το 0,3% των κεφαλαίων αυτών το 2013 και 0,1% το 2014, ενώ η Κίνα το 0.1% και 0.4% αντιστοίχως.
Παρά τα σχετικά οικονομικά μειονεκτήματα τους, οι αναπτυσσόμενες χώρες φέρουν το βάρος της κρίσης και το Ιράν, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία και το Πακιστάν είναι οι πρώτες πέντε χώρες υποδοχής των προσφύγων. Το 2013, τρεις από αυτές τις χώρες - η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία - συγκέντρωσαν συνολικά 1.524.979 εγγραφές προσφύγων που προέρχονταν από τη Συρία και μόνο.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ υπήρξαν εγγραφές επανεγκατάστασης για μόλις 36 πρόσφυγες από τη Συρία για το 2013 - αν και επανεγκαθιστούν χιλιάδες άτομα από άλλες χώρες. Οι 28 χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να επανεγκαταστήσουν 30.498 Σύριους, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των 25.500 , θα πρέπει να επανεγκατασταθούν στην Γερμανία.
Το 2013, τουλάχιστον 435.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ, αλλά χορηγήθηκε σε μόνο 136.000 άτομα.
"Οι αυτοαποκαλούμενοι ηγέτες του πλανήτη υστερούν στο να μοιραστούν το βάρος της παγκόσμιας κρίσης των προσφύγων, το οποίο και επωμίζεται ο αναπτυσσόμενος κόσμος», δήλωσε ο Sherif Elsayed-Ali.
"Λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά πλεονεκτήματα των πλούσιων χωρών έναντι των φτωχών, είναι διπλά συγκλονιστικό να βλέπεις τις πλούσιες χώρες να παραμελούν τις ευθύνες τους για την προστασία των προσφύγων σε τέτοιο γελοίο βαθμό. Αυτό πρέπει να σταματήσει."
Παρά το μικρό αριθμό των προσφύγων που έχουν να αντιμετωπίσουν, οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου συχνά αφήνουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να υφίστανται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η Ελλάδα συχνά χρησιμοποιεί βία και εκφοβισμό εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά της για να αναζητήσουν προστασία, ασφάλεια και καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει πολλές περιπτώσεις όπου έχουν γδύσει άτομα, έχουν κλέψει τα υπάρχοντά τους υπό την απειλή όπλου, πριν τους απωθήσουν στην Τουρκία.
Η Αυστραλία, η οποία σαν χώρα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά πυκνότητας πληθυσμού σε όλο τον κόσμο, είναι άλλος ένας δράστης, που κρύβει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, στα υπεράκτια κέντρα διεκπεραίωσής της στο Nauru και το Νησί Manus, στην Papua -Νέα Γουινέα.
Οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται σε περιορισμένο χώρο, όπου υπομένουν ασφυκτική ζέστη, χωρίς επαρκή σκιά ή καταφύγιο και στερούνται νερό και ιατρική βοήθεια. Πολλοί διακινδύνευσαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν την Αυστραλία.
"Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για την κακομεταχείριση, αλλά είναι ιδιαίτερα αποτρόπαιο να βλέπουμε τις χώρες να υποβάλουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε μεταχείριση την οποία δεν θα ονειρεύονταν οι ίδιοι για τους δικούς τους υπηκόους," δήλωσε ο Sherif Elsayed-Ali.
"Ήρθε η ώρα για τις κυβερνήσεις στις αναπτυγμένες χώρες να σταματήσουν να σκέφτονται με όρους« εμείς» και «αυτοί». Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο έχουν συχνά υποστεί τρομερές δοκιμασίες - αξίζουν να προστατεύονται και να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια».