ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΧΤΥΠΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΝΩ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου 2014, 18:10Εκτύπωση

Καθαρίστριες χτυπημένες και μελανιασμένες από την αστυνομία ενώ η ατιμωρησία βασιλεύει
 

Οι καθαρίστριες είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι αστυνομικοί των μονάδων καταστολής τις άφησαν χτυπημένες και μελανιασμένες όταν προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά ενάντια στις μαζικές απολύσεις στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης 12 Ιουνίου.
Οι διαδηλωτές περιελάμβαναν καθαρίστριες, σχεδόν όλες γυναίκες ηλικίας μεταξύ 45 και 60, οι οποίες έχασαν τις δουλειές τους στο Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μέτρων λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση.
Η Ευαγγελία Αλεξάκη, 57 χρονών διαδηλώτρια είναι μια από τα 397 απολυμένα άτομα του προσωπικού, είπε πως οι αστυνομικοί τις χτύπησαν με τις ασπίδες τους και τις κλώτσησαν.
«Είχαμε μόνο ένα πανό και μια ντουντούκα, τώρα είμαστε γεμάτες μελανιές. Θα μπορούσαμε να είμαστε οι μητέρες τους», είπε στη Διεθνή Αμνηστία.
Μια άλλη διαδηλώτρια, η 52χρονη καθαρίστρια Δέσποινα Κωστοπούλου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με δύο άλλες γυναίκες και ένα άντρα. Είπε πως οι τρεις ήταν « σοβαρά χτυπημένοι» από την αστυνομία.
«Διαδηλώναμε και φωνάζαμε ειρηνικά, περίπου 10 από εμάς πίσω από ένα πανό, και τότε η αστυνομία μας επιτέθηκε χωρίς προειδοποίηση», είπε η Δέσποινα στη Διεθνή Αμνηστία.
«Με χτύπησαν με την ασπίδα τους, καθώς προσπαθούσα να βοηθήσω μια συνάδελφο και με έπιασε κρίση πανικού».
Δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαμαρτυρία επίσης τραυματίστηκαν καθώς η αστυνομία έκανε χρήση υπερβολικής βίας για να καταστείλει τη διαδήλωση, η οποία έλαβε χώρα έξω από το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών και περιελάμβανε περίπου 30 διαδηλωτές.
«Η βία που επανειλημμένα δείχνει η αστυνομία ενάντια σε αυτές τις γυναίκες, οι οποίες απλά ασκούσαν το δικαίωμα τους στην ειρηνική διαμαρτυρία, είναι το τελευταίο ανησυχητικό παράδειγμα της μη απαραίτητης και υπερβολικής χρήσης βίας από την Ελληνική Αστυνομία - και η αιτία της η αστυνομική ατιμωρησία», δήλωσε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ο εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα.
«Το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες δηλώνουν με σαφήνεια πως οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η αυθαίρετη ή καταχρηστική χρήση βίας από την αστυνομία τιμωρείται ως ποινικό αδίκημα. Αλλά η κουλτούρα της ατιμωρησίας στις τάξεις της ελληνικής αστυνομίας είναι τόσο βαθιά ριζωμένη ώστε οι αξιωματικοί πιστεύουν ότι μπορούν να παραμείνουν ατιμώρητοι μετά από τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – και συχνά παραμένουν».
Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει επανειλημμένες περιπτώσεις αστυνομικών των μονάδων καταστολής που στόχευσαν μέλη του Τύπου και υπήρχαν δημοσιογράφοι μεταξύ εκείνων που τραυματίστηκαν χθες.
Η ρεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη χρειάστηκε να νοσηλευτεί όταν αστυνομικοί την πέταξαν στο έδαφος και την κλώτσησαν, ένα μέλος της οικογένειάς της δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία.
Ο Μάριος Λώλος, ο πρόεδρος της ένωσης φωτορεπόρτερ είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι την Πέμπτη το βράδυ τον κλώτσησαν αστυνομικοί καθώς και τον χτύπησαν με τις ασπίδες τους.
Τον Απρίλιο του 2012, ο Λώλος υπέστη ένα σχεδόν μοιραίο τραυματισμό στο κεφάλι μετά από χτύπημα αστυνομικού ΜΑΤ με κλομπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στην Αθήνα.
Αστυνομική έρευνα διατάχθηκε νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, όταν ένα βίντεο έδειξε έναν αστυνομικό να χτυπά μια γυναίκα στο κεφάλι, ενώ είχε γυρισμένη την πλάτη της. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια άλλη καθαρίστρια που συμμετείχε σε διαμαρτυρία, σύμφωνα με μαρτυρίες,  υπέστη κάταγμα στο πόδι της κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ξεκινήσουν μια αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για μη απαραίτητη και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία. Πρέπει επιπλέον να δημιουργήσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό καταγγελιών αυθαιρεσιών της αστυνομία ώστε να διερευνούνται τέτοιες καταγγελίες στο μέλλον», δήλωσε ο Γιώργος Κοσμόπουλος.
«Οι αστυνομικοί των μονάδων καταστολής πρέπει να φοράνε ατομικούς αριθμούς ταυτότητας στα κράνη τους και σε άλλα μέρη της στολής τους,  οι οποίοι να είναι σαφώς ορατοί.»
Οι διαδηλώσεις της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν μετά από απόφαση του Άρειου Πάγου να ανατρέψει την προηγούμενη απόφαση, η οποία και διάτασσε το Υπουργείο Οικονομικών να επαναπροσλάβει το προσωπικό καθαριότητας. Το Δικαστήριο θα εκδικάσει την υπόθεση και πάλι το Σεπτέμβριο, όπου θα υπάρχει τελεσίδικη απόφαση επί της νομιμότητας των απολύσεων.
Μάρτυρες είπαν στη Διεθνή Αμνηστία πως δεν υπήρχε απειλή βίας από τους διαδηλωτές προς την αστυνομία και πως το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών ήταν κλειστό, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν οι γυναίκες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.