Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ.

Δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου 2014, 10:03Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΗΕ: Η οριστική πίεση που θα θέσει σε λειτουργία τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων.
Ταχεία πρόοδος έχει σημειωθεί φέτος καθώς η Παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων τέθηκε προς υπογραφή από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Τώρα, μια αύξηση των επικυρώσεων σύντομα θα ενεργοποιήσει τη συνθήκη, βοηθώντας έτσι να σωθούν εκατομμύρια ζωές και προστατεύοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, σηματοδοτώντας την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης στις 3 Ιουνίου.

Αυτή η ιστορική συνθήκη έχει ήδη υπογραφεί από 118 κράτη, και θα αποκτήσει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα στο Διεθνές Δίκαιο, αφού το επικυρώσουν 50 χώρες. Τριάντα δύο κράτη έχουν ήδη προβεί στην επικύρωση, ενώ τουλάχιστον 10 αναμένεται να πράξουν το ίδιο στις 3 Ιουνίου.

«Κατά το περασμένο έτος έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, αντανακλώντας την έντονη επιθυμία πολλών κρατών να αντιμετωπίσουν την αυθαίρετη εμπορία όπλων διεθνώς. Η αυστηρή εφαρμογή αυτής της Συνθήκης θα σώσει εκατομμύρια ζωές και θα μειώσει των κίνδυνο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο Brian Wood, επικεφαλής του Ελέγχου Όπλων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.
Κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 500,000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της ένοπλης βίας και των συγκρούσεων, ενώ εκατομμύρια άλλοι βρίσκονται εκτοπισμένοι και κακοποιημένοι.

Αναφορικά με τα 155 κράτη που ψήφισαν υπέρ της Συνθήκης Εμπορίας Όπλων (ΣΕΕ) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Διεθνής Αμνηστία προέβη σε έκκληση στους πολιτικούς των χωρών αυτών να πάψουν τις καθυστερήσεις, υπογράφοντας και επικυρώνοντας την Συνθήκη άμεσα. Η πλειοψηφία των κρατών αυτών έχει ήδη υπογράψει και επικυρώσει τη Συνθήκη, αλλά 43 από αυτές - κυρίως χώρες της Ασίας, της Αφρικής, και της Μέσης Ανατολής – δεν έχουν ακόμη προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Επίσης, η οργάνωση υπενθυμίζει στα κράτη ότι δεν πρέπει να περιμένουν μέχρις ότου η Συνθήκη τεθεί σε ισχύ για να τηρήσουν τις διατάξεις που περιγράφονται στη Συνθήκη αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρκετές χώρες, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, το Μεξικό, η Νορβηγία, η Σερβία, η Ισλανδία, η Κόστα Ρίκα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, και η Τρινιντάντ και Τομπάγκο - έχουν ήδη δηλώσει ότι θα εφαρμόσουν τις διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα της συνθήκης πριν από την έναρξη ισχύος της

Ιστορικό Υπόβαθρο
Η Διεθνής Αμνηστία αγωνίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με σκοπό να επιτύχει ένα ισχυρό και νομικά δεσμευτικό σύνολο κανόνων για τις διεθνείς μεταφορές όπλων, αναχαιτίζοντας με αυτό τον τρόπο την ροή συμβατικών όπλων και πυρομαχικών τα οποία χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτήσουν θηριωδίες καταστάσεις και κακοποιήσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή νομοθεσία για το εμπόριο όπλων με αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Από την στιγμή που η Συνθήκη Εμπορίας Όπλων τίθεται σε ισχύ, τα κράτη είναι υποχρεωμένα να απαγορεύσουν την μεταφορά συμβατικών όπλων και πυρομαχικών σε χώρες στις οποίες γνωρίζουν ότι θα χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη ή την διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου. Όλα τα κράτη μέλη της Συνθήκης θα πρέπει να διενεργούν αντικειμενικές αξιολογήσεις ούτως ώστε να αποφευχθούν ριψοκίνδυνες καταστάσεις όπου μια εξαγωγή όπλων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ 90 ημέρες μετά την 50η επικύρωση. Η Διεθνής Αμνηστία και οι συνεργάτες της εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις σε όλες τις κυβερνήσεις να υπογράψουν, να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν αυστηρά τη Συνθήκη το συντομότερο δυνατό.

Διάφορες χώρες από όλο τον κόσμο υπέγραψαν την Συνθήκη Εμπορίας Όπλων αμέσως μόλις τέθηκε σε διαδικασία υπογραφής, στις 3 Ιουνίου 2013. Μεταξύ των χωρών αυτών ήταν τέσσερις από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εξαγωγείς όπλων παγκοσμίως – Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ – οι οποίες υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2013. Οι άλλες δύο σημαντικοί εξαγωγείς όπλων, Ρωσία και Κίνα, απείχαν κατά την ψηφοφορία του περασμένου έτους. Ωστόσο, διπλωμάτες θεωρούν ότι θα υπογράψουν τη Συνθήκη εάν ένας μεγάλος αριθμός κρατών υπογράψει και επικυρώσει τη Συνθήκη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.