ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ TWITTER ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΝΕΟ ΧΑΜΗΛΟ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Μαρτίου 2014, 15:51Εκτύπωση

 

Τουρκία: Η προεκλογική απαγόρευση του Twitter ρίχνει την ελευθερία του ίντερνετ σε νέο χαμηλό

Το πρώτο tweet εστάλη σαν σήμερα πριν οκτώ χρόνια. Κανείς δεν θα γιορτάσει όμως, την επέτειο του site κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία,: η κυβέρνηση μόλις το έκλεισε. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους να κλείσουν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η απόφαση να κλείσει το Twitter συνιστά μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην διαδικτυακή ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Το δρακόντειο μέτρο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοριστικής νομοθεσίας της Τουρκίας για το Διαδίκτυο, δείχνει πού προτίθεται να φτάσει η κυβέρνηση προκειμένου να εμποδίσει την αντικυβερνητική κριτική», δήλωσε ο Andrew Gardner, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία.

Η εντολή απαγόρευσης τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μετά από υπόσχεση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα μέσα στην ημέρα, την οποία έδωσε σε προεκλογική συγκέντρωση, να «ξεριζώσει» το Twitter. Οι χρήστες social media στην Τουρκία καταδίκασαν την κίνηση αυτή και, σύμφωνα με ισχυρισμούς, περισσότερα από ένα εκατομμύριο tweets φέρεται να εστάλησαν κατά τις ώρες που ακολούθησαν την εντολή απαγόρευσης, καθώς οι χρήστες βρήκαν τρόπους να την ξεπεράσουν.

Η κίνηση, κατάφωρη επίθεση του δικαιώματος των πολιτών της Τουρκίας να μοιράζονται και να λαμβάνουν πληροφορίες, έρχεται μία εβδομάδα ακριβώς τη διεξαγωγή των κρίσιμων τοπικών εκλογών στην Τουρκία. Το site χρησιμοποιήθηκε για την κοινοποίηση μιας σειράς υποτιθέμενων τηλεφωνικών συνομιλιών, οι οποίες επιβεβαίωναν ισχυρισμούς αναφορικά με την διαφθορά της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και για την παράνομη μεσολάβησή της σε επιχειρήσεις και σε μέσα ενημέρωσης.

Το Twitter έχει περίπου 10 εκατομμύρια χρήστες στην Τουρκία. Η χρήση της ιστοσελίδας micro-blogging αυξήθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο πάρκο Gezi το καλοκαίρι που πέρασε, με πολλούς να το χρησιμοποιούν για να μοιράζονται τις απόψεις τους και να λαμβάνουν πληροφορίες, οι οποίες δεν καλύπτονταν από τα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έχουν στενούς δεσμούς συνεργασίας με τις αρχές. Η τουρκική κυβέρνηση επιτέθηκε σε εταιρείες, αλλά και σε χρήστες social media, με τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται στο Twitter ως «μάστιγα». Οι επιθέσεις αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής για την φίμωση και τη διαπόμπευση όλων όσων τέθηκαν εναντίον της κυβερνητικής καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, δικηγόρων και δημοσιογράφων.

«Τα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης είναι καιρό τώρα, ένα αγκάθι για την κυβέρνηση. Όχι μόνο χρησιμοποιούνται επιτυχώς από τους επικριτές, αλλά οι ιδιοκτήτες των κοινωνικών μέσων φαίνεται να έχουν ανοσία σε απειλές και στον εκφοβισμό στον οποίο υπόκεινται τα εθνικά μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Andrew Gardner.

«Η απόφαση να εμποδίσουν την πρόσβαση στο Twitter είναι ένα δυσοίωνο δήγμα του πώς η κυβέρνηση της Τουρκίας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το τροποποιημένο νόμο για το διαδίκτυο για να ελέγξει το διαδικτυακό περιεχόμενο. Αυτό ισοδυναμεί με την επιβολή δικαστικών κυρώσεων κατά της ελευθερίας της έκφρασης».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.