ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2014, 03:01Εκτύπωση

ΔEΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σταματήσουν να κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο και να διασφαλίσουν πολιτικές προστασίας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου

 

Οι ζωές και τα δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων απειλούνται από τις περιοριστικές πολιτικές ελέγχου των συνόρων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία σήμερα, στο πλαίσιο δράσεών της στις Βρυξέλλες (έξω από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), στην Αθήνα (δείτε περισσότερα στο τέλος του εγγράφου) και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Τα κράτη μέλη αποτυγχάνουν παταγωδώς να εκπληρώσουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις τους όσον αφορά την προστασία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι διαφεύγουν τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Nicolas Beger, διευθυντής του Γραφείου για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Καθώς η Ευρώπη υψώνει τείχη, πολλοί δεν βρίσκουν ασφαλείς ή νόμιμους τρόπους για να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρώπη-Φρούριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε έξω από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής σήμερα, έτσι ώστε να πιέσουμε τους ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ να κοιτάξουν κατάματα τις επιπτώσεις που έχει ο «αγώνας κατά της παράτυπης μετανάστευσης» στις ζωές ανδρών, γυναικών και παιδιών.»

Η σημερινή διαμαρτυρία θέλει να υπενθυμίσει ότι πέντε μήνες μετά από τα τραγικά ναυάγια ανοιχτά της Λαμπεντούζα, τα οποία οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από 500 ατόμων, δεν έχει αναληφθεί ακόμα ολοκληρωμένη και συντονισμένη δράση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πώς αυτά τα γεγονότα δεν θα επαναληφθούν. Αντ’ αυτού, οι πολιτικές της ΕΕ συνεχίζουν να ευνοούν πολιτικές και πρακτικές πρόληψης αντί για πολιτικές προστασίας, αναγκάζοντας έναν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, να ακολουθούν επικίνδυνες διαδρομές στην προσπάθειά τους να διαπεράσουν τα φράγματα της Ευρώπης.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει μιλήσει με ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τις οικογένειές τους στη θάλασσα, απωθήθηκαν, υπέστησαν βία και κακομεταχείριση από συνοροφύλακες, και υποβλήθηκαν σε παρατεταμένη κράτηση υπό άθλιες συνθήκες. Πολλοί συνελήφθησαν και κρατούνται σε χώρες στις οποίες τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αναθέσει τις πρακτικές τους για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Πολλές από αυτές τις χώρες έχουν πολύ κακό ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, υπερβολικά μεγάλος αριθμός μεταναστών γνωρίζει άλλους που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Οι περιορισμένες προσφορές μετεγκατάστασης και ανθρωπιστικής υποδοχής προσφύγων και μεταναστών έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να επιχειρούν αυτές τις επικίνδυνες διαδρομές, και συχνά πλήττουν όσους έχουν χάσει τα πάντα, εκτός από τη ζωή τους. Ως τα τέλη Ιανουαρίου, για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφέρει θέσεις μετεγκατάστασης σε περίπου 15.000 από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες από τη Συρία -την πλειονότητα των οποίων δέχεται η Γερμανία. Επιπλέον 80.000 έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται σαφώς για ένα απειροελάχιστο ποσοστό των 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να προστατεύσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά στα σύνορά τους, λαμβάνοντας τρία βασικά μέτρα. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας τους τελευταίους μήνες, τα κράτη μέλη μπορούν να αυξήσουν και να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων μεθόδων αναζήτησης και διάσωσης, για να σταματήσουν οι πνιγμοί ανθρώπων ανοιχτά της θάλασσας. Με τη διασφάλιση ασφαλών και νόμιμων τρόπων εισόδου στην ΕΕ, οι άνθρωποι δεν θα αναγκάζονται να προσφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια. Τέλος, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέπουν σε χώρες με σοκαριστικό ιστορικό παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να λειτουργούν ως συνοροφύλακές τους. Πρέπει, επίσης, να ανακαλέσουν τις όποιες διμερείς συμφωνίες μεταναστευτικού ελέγχου έχουν υπογράψει με χώρες οι οποίες έχουν χαμηλές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να σταματήσουν την ανάθεση μέτρων ελέγχου της μετανάστευσης.

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικής τον Απρίλιο θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν οι πρακτικές ανάθεσης. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει επίσης να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της εργασίας τους όσον αφορά στις εσωτερικές υποθέσεις τους και να του δώσουν προτεραιότητα τα επόμενα πέντε χρόνια (το πρόγραμμα μετά τη Στοκχόλμη).

«Οι κατευθυντήριες γραμμές που θα υιοθετηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου θα προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για τα κράτη μέλη να αλλάξουν τις πολιτικές και τις πρακτικές της μετανάστευσης και του ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ηγέτες πρέπει να δείξουν τόλμη στο έργο τους και συγκεκριμένα να βάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των μέτρων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο», δήλωσε ο Nicolas Beger.

Εν όψει των ευρωεκλογών, η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τα υποψήφια μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) να δεσμευτούν για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, μέσω της εργασίας τους. Η νέα και απερχόμενη Κομισιόν πρέπει επίσης να κάνει πράξη όσα κηρύττει: η πρόσφατη ανακοίνωση «μετά τη Στοκχόλμη» δεν αναγνώρισε την επείγουσα ανάγκη να αλλάξει η προσέγγιση της ΕΕ ως προς τη μετανάστευση, δηλαδή από την πρόληψη στην προστασία.

«Οι πρακτικές της μετανάστευσης και του ασύλου των κρατών μελών έχουν μετατρέψει σε παρωδία το ρόλο της ΕΕ ως υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2014 παρέχει στα κράτη μέλη την ευκαιρία να εξιλεωθούν, να σώσουν ζωές και, επιτέλους, να βάλουν τους ανθρώπους πάνω από τα σύνορα», δήλωσε ο Nicolas Beger.

 

Υπόβαθρο

Η ευρωπαϊκή εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας SOS Ευρώπη εργάζεται για τον τερματισμό των αναποτελεσματικών, απάνθρωπων και επικίνδυνων πρακτικών της μετανάστευσης και του ασύλου στα σύνορα της Ευρώπης. Στόχος της είναι η αντιμετώπιση της ανησυχητικής και επικίνδυνης τάσης των κρατών μελών της ΕΕ να προωθούν πολιτικές και μεθόδους πρόληψης αντί να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών.

Η Διεθνής Αμνηστία πρόκειται επίσης να ζητήσει τη δέσμευση υποψήφιων ευρωβουλευτών ότι θα θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των εργασιών τους όσον αφορά στην μετανάστευση και το άσυλο. Επιπλέον, το κοινό μπορεί να λάβει μέρος σε μια ψηφιακή δράση η οποία θα διαρκέσει από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο (πριν τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, όπου οι ηγέτες θα συμφωνήσουν την 5ετή μεταναστευτική στρατηγική της ΕΕ) σκοπός της οποίας είναι να παροτρύνει τους ευρωπαίους ηγέτες να θέσουν τις ανθρώπινες ζωές πάνω από τη φύλαξη των συνόρων τους.

SOS Ευρώπη - Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης ενάντια στην Ευρώπη - Φρούριο

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή δράση της Διεθνούς Αμνηστίας με ακτιβιστικό/θεατρικό δρώμενο, την Πέμπτη, 20 Μαρτίου, ώρα 17:00, στην πλατεία Μοναστηρακίου. Θα διαβάσουμε ιστορίες ανθρώπων που μαρτυρούν τις κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων.

Αφηγούμενοι τις ιστορίες των ανθρώπων που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη, θα δείξουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από τους ανθρώπους οι οποίοι διαφεύγουν από πολέμους και τη φτώχεια. Αντιθέτως, είναι αυτοί οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να φοβούνται από την αναποτελεσματική και απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Ελάτε μαζί μας για να υψώσουμε ακόμα πιο δυνατά τη φωνή μας και να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να βάλουν ως προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπων και όχι των συνόρων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.