ΙΣΠΑΝΙΑ: ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ‘ΦΡΙΚΤΟΥΣ’ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΟΥΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2014, 13:47Εκτύπωση

Ισπανία: Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τους ‘φρικτούς’ θανάτους μεταναστών στη Θέουτα

Μετά την επιβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών της Ισπανίας ότι άνδρες της αστυνομίας άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες κατά μεταναστών, προσπαθώντας να εμποδίσουν την είσοδό τους από τον περιφραγμένο ισπανικό  θύλακα της Θέουτα, γεγονός το οποίο μπορεί να συνέβαλε στον θάνατο από πνιγμό τουλάχιστον 11 ανθρώπων, η Διεθνής Αμνηστία καλεί για πλήρη, αποτελεσματική και ανεξάρτητη έρευνα.

Οι μετανάστες οι οποίοι πνίγηκαν ανήκαν σε μια ομάδα περίπου 250 υπο-Σαχάριων Αφρικανών. Προσπάθησαν να φτάσουν σε ισπανικό έδαφος στις 6 Φεβρουαρίου διασχίζοντας το πέρασμα στη Θέουτα μέσω θαλάσσης από το γειτονικό Μαρόκο.

«Η απώλεια ζωής κατ' αυτόν τον τρόπο είναι αποτρόπαιη, και οι ισπανικές αρχές πρέπει να λογοδοτήσουν για το τι ακριβώς συνέβη –ιδίως εφόσον η εκδοχή του Υπουργού για τα όσα συνέβησαν αντιτίθεται με προηγούμενες επίσημες δηλώσεις για το γεγονός. Πρέπει να προσδιορίσουν τι πήγε στραβά και να προσαγάγουν τους υπεύθυνους για να απολογηθούν επειγόντως», δήλωσε η Jezerca Tigani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Την Πέμπτη το βράδυ, σε δήλωσή του προς το Ισπανικό Κογκρέσο, ο υπουργός Εσωτερικών Jorge Fernández Díaz επιβεβαίωσε ότι τα μέλη της Ισπανικής Πολιτοφυλακής χρησιμοποίησαν εξοπλισμό διαχείρισης και ασφάλειας, μεταξύ άλλων, λαστιχένιες σφαίρες, για να εμποδίσουν τους μετανάστες οι οποίοι κολυμπούσαν προς τη Θέουτα στις 6 Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον 11 μετανάστες πνίγηκαν, ενώ μια ομάδα 23ων ανθρώπων που κατάφεραν να φτάσουν στην στεριά, απωθήθηκαν στα σύνορα του Μαρόκου χωρίς καμία επίσημη διαδικασία.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός είπε ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι στη θάλασσα δεν θα είχαν χτυπηθεί.

«Ανεξάρτητα από το εάν οποιοσδήποτε μετανάστης χτυπήθηκε, είναι στα χέρια μιας ανεξάρτητης έρευνας να διαπιστώσει αν οι αρχές τις Πολιτοφυλακής και οι αρχές στα σύνορα ενέργησαν όπως έπρεπε. Τα αποτελέσματα οποιασδήποτε τέτοιας έρευνας θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν, και οι υπεύθυνοι παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε η Jezerca Tigani.

Ο Ισπανός Υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι η Ισπανική Πολιτοφυλακή παρέδωσε 23 άτομα στις αρχές του Μαρόκου, αφότου τα συνέλαβε στις ακτές της Θέουτα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό ήταν νόμιμο, επιχειρηματολογώντας ότι οι μετανάστες δεν είχαν φτάσει σε ισπανικό έδαφος.

«Ανεξάρτητα από την ακριβή τοποθεσία τους, από την στιγμή που τα 23 αυτά άτομα είχαν προηγουμένως συλληφθεί από αξιωματικούς της Ισπανικής Πολιτοφυλακής, σημαίνει ότι βρίσκονταν σαφώς κάτω από την δικαιοδοσία της Ισπανίας. Οι ενέργειες των ισπανικών Αρχών μπορεί να περιγραφούν ως μια επιχείρηση απώθησης, η πρακτική της συλλογικής επιστροφής ομάδων μεταναστών κατά μήκος των συνόρων. Οι συλλογικές απελάσεις ή απωθήσεις χωρίς τη δυνατότητα αμφισβήτησης της απέλασης αποτελεί άμεση παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ισπανίας και της ΕΕ –όπως και η απόρριψη των αιτούντων άσυλο στα σύνορα,» δήλωσε η Jezerca  Tigani.

Η Διεθνής Αμνηστία και οι τοπικές ΜΚΟ έχουν καταγράψει και άλλα περιστατικά όπου οι ισπανικές αρχές φαίνεται να έχουν απελάσει μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες με συνοπτικές διαδικασίες, από τους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και τηq Μελίγια, δύο εκ των οποίων έχουν χερσαία σύνορα με το Μαρόκο. Η οργάνωση δεν έχει υπόψη της καμία περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα περιστατικά αυτά.

Ισχύουσα συμφωνία μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου για την επιστροφή μεταναστών που διασχίζουν  ισπανικό έδαφος φαίνεται πως διευκολύνει μερικές από τις απελάσεις, παραβιάζοντας κατά αυτό τον τρόπο διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.