ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2014, 12:29Εκτύπωση

Γράφουμε για τα δικαιώματα: Απελευθέρωση κρατουμένων έπειτα από τη μεγαλύτερη εκστρατεία γραμμάτων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ένωσαν τις φωνές τους για τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της πιο επιτυχημένης εκστρατείας γραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τον Δεκέμβριο του 2013 πάνω από 2,3 εκατομμύρια γράμματα, email, SMS, φαξ και tweets στάλθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας «Write for Rights - Γράφουμε για τα Δικαιώματα», ξεπερνώντας έτσι το περσινό ρεκόρ των 1,9 εκατομμυρίων ενεργειών.

Τα μηνύματα, που ασκούσαν πίεση στις αρχές, οδήγησαν στην απελευθέρωση δύο κρατουμένων συνείδησης: της ακτιβίστριας για το δικαίωμα στη στέγαση, Yorm Bopha, από την Καμπότζη, και του ειρηνικού διαδηλωτή, Vladimir Akimenkov από τη Ρωσία.

«Φαίνεται πώς όταν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι ενώνονται για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να εκπληρώσουν το καθήκον τους για την προστασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι δυνατό να υπάρξουν εκπληκτικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Σαλίλ Σετί, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ήταν μια πραγματικά παγκόσμια στιγμή, όταν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές μας, ένωσαν τις φωνές τους για να αντιταχθούν με αυτόν τον τρόπο στην καταδυνάστευση και στην αυθαιρεσία.»

Η εκστρατεία Write for Rights - Γράφουμε για τα δικαιώματα, εστιάζει σε υποθέσεις κρατουμένων συνείδησης στην Αιθιοπία, τη Μιανμάρ, τη Ρωσία, το Μπαχρέιν και την Τυνησία  – άτομα που έχουν στοχοποιηθεί από το κράτος στην Καμπότζη, το Μεξικό, την Τουρκία και τη Λευκορωσία – και κοινότητες που έχουν δεχθεί παρενοχλήσεις στη Νιγηρία, την Παλαιστίνη και την Ονδούρα.

Καθ’όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου τα μέλη και οι υποστηρικτές μας υλοποίησαν πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες για την υποστήριξη της εκστρατείας.

Flash-mobs κατέλαβαν χιονισμένους δρόμους στον Καναδά, άλλοι συνέλεξαν υπογραφές τρέχοντας σε μαραθώνιους στη Γουινέα, ενώ άλλοι τραγούδησαν με την καρδιά τους σε συναυλίες στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Εργαστήρια και καθιστικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στο Μαρόκο, και διαδηλώσεις στο Νεπάλ.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα ήταν και οι δημιουργικές προβολές φωτός κοντά στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, αλλά και στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στην Ισλανδία, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 50.000 υπογραφές, ο διπλάσιος αριθμός από πέρσι – που σημαίνει πως το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού του Ρέικιαβικ έλαβε μέρος σε αυτή την παγκόσμια εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έπειτα από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, οι εθελοντές οργάνωσαν εκδηλώσεις για να στηρίξουν όλους όσους βρίσκονται σε κίνδυνο σε άλλες χώρες. Ο Barrister Grégoire Kauli Moket συγκέντρωσε περισσότερα από 1.200 γράμματα, με την διοργάνωση ντιμπέιτ στο πλαίσια της εκστρατείας Write for Rights - Γράφουμε για τα δικαιώματα, σε πανεπιστημιακές σχολές και γυμνάσια στο Λουμπουμπάσι, Κατάνγκα.

«Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς το πώς έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο αυτό το κύμα αλληλεγγύης. Είμαι πολύ περήφανος που κάθε χρόνο το κύμα αυτό μεγαλώνει,» δήλωσε ο Σαλίλ Σετί.

Η μεγαλύτερη απόδειξη επιτυχίας της εκστρατείας Write for Rights - Γράφουμε για τα δικαιώματα, είναι η ελπίδα που φέρνει σε όλους εκείνους που βρίσκονται στην καρδιά της εκστρατείας.

Μιλώντας μετά την απελευθέρωσή της με εγγύηση η ακτιβίστρια των δικαιωμάτων στέγασης Yorm Bopha της Καμπότζης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της.

«Ευχαριστώ τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας! Η εκστρατεία σας, όπως αποδεικνύει η απελευθέρωσή μου, ήταν επιτυχής! Αλλά η υπόθεσή  μου δεν έχει κλείσει ακόμα. Παρακαλώ συνεχίστε να υποστηρίζετε την κοινότητά μου και άλλους στην Καμπότζη! Δουλεύοντας όλοι μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε την μεγαλύτερη επιτυχία,» είπε.

Ο Hakan Yaman, τούρκος οδηγός τον οποίο ξυλοκόπησε η αστυνομία, βγάζοντάς του τα μάτια και παρατώντας τον να πεθάνει τον Ιούνιο του 2013, μίλησε για το πώς ξαναβρήκε ελπίδα, αφού είδε την εικόνα του να προβάλλεται στο δικαστήριο Çaðlayan και τον Πύργο του Γαλατά, στην Κωνσταντινούπολη.

«Η τεράστια υποστήριξή σας και όλα όσα κάνετε για μένα, έχουν ανεβάσει το ηθικό μου. Ευχαριστώ πολύ εσάς και όλους εκείνους που βρίσκονται στο πλευρό μου αυτό το δύσκολο διάστημα. Η ελπίδα μου είναι πως η δικαιοσύνη θα αποδοθεί,» είπε.

Ο Ihar Tsikhanyuk, από τη Λευκορωσία, καλλιτέχνης ντραγκ και ακτιβιστής ΛΟΑΤΙ, που ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία επειδή είναι γκέι, έλαβε χιλιάδες επιστολές υποστήριξης. «Όταν δεν έχω πια κουράγιο για να παλέψω, τότε θα λάβω ένα e-mail και το φως της ελπίδας θα εμφανιστεί και πάλι,» είπε.

«Η εκστρατεία Write for Rights - Γράφουμε για τα Δικαιώματα είναι μια σημαντική στιγμή η οποία είναι στην καρδιά του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας: η ανάληψη δράσης εκ μέρους των άλλων, και η αλληλεγγύη σε εκείνους που με θάρρος μάχονται ενάντια στην τυραννία. Μια μοναδική επιστολή στις αρχές μπορεί να παραμεριστεί, αλλά χιλιάδες γράμματα έκκλησης για αλλαγές στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δύσκολο να αγνοηθούν,» δήλωσε ο Σαλίλ Σετί.

«Γνωρίζουμε από δεκαετίες ακτιβισμού ότι το γράψιμο μηνυμάτων σώζει και αλλάζει ζωές. Αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο και ελπίζουμε ότι θα γίνει ακόμα πιο ισχυρό.»

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας έλαβε και φέτος μέρος στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων με μια πρωτότυπη διαδικτυακή δράση: Συγγραφείς, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες της Ελλάδας, ο Niko Ago, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μάρω Δούκα, ο Αύγουστος Κορτώ, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Άρης Χατζηστεφάνου, έγραψαν το δικό τους γράμμα συμπαράστασης προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Διαβάστε τα γράμματά τους

Η δράση για το Μαραθώνιο διεξήχθη, επίσης, σε γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας, όπου μαθητές διαφόρων ηλικιών έγραψαν γράμματα συμπαράστασης.

Παράλληλα, τα μέλη του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι SourLiBooM, διοργάνωσαν εκδήλωση και συγκέντρωσαν υπογραφές στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.