ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία
Η διεθνής κοινότητα, πρέπει να δράσει τώρα, προκειμένου να δώσει ένα τέλος στα δεινά των εκατομμυρίων σύρων πολιτών, πολλοί εκ των οποίων κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και της επαρκούς στέγασης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία στο πλαίσιο διάσκεψης δωρητών του ΟΗΕ που έλαβε χώρα στο Κουβέιτ αυτή την εβδομάδα.
«Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση του κόσμου σχετικά με την κρίση της Συρίας, ήταν θλιβερά ανεπαρκής. Στο τέλος του 2013, η ανθρωπιστική έκκληση του ΟΗΕ -η μεγαλύτερη στην ιστορία του οργανισμού- χρηματοδοτήθηκε μόλις στο 70%. Αυτό σήμαινε ότι διακόπηκε η παροχή βοήθειας ζωτικής σημασίας σε μερικά από τα πιο ευάλωτα θύματα της βίαιης σύγκρουσης της Συρίας, τα οποία αφέθηκαν να αντιμετωπίσουν τους ψυχρούς μήνες του χειμώνα με ελάχιστους πόρους», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες έχουν κάνει γενναιόδωρες οικονομικές συνεισφορές υπήρξαν άλλες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μία από τις πλουσιότερες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ( ΣΣΚ), που έδωσαν υποσχέσεις σχετικά με ενισχύσεις, οι οποίες απέτυχαν να υλοποιηθούν πλήρως. Η Ρωσία, η οποία έδειξε σημαντικό πολιτικό ενδιαφέρον στη συριακή κρίση, έκανε μόνο ελάχιστες συνεισφορές στην ανθρωπιστική προσπάθεια.
«Ο κόσμος δεν είναι δυνατό να επαναλάβει τα λάθη του περασμένου έτους. Προσφορές για παροχή βοήθειας δεν θα φέρουν καμία διαφορά, αν αποτύχουν να φτάσουν. Φέτος, οι παγκόσμιες δυνάμεις, ιδίως εκείνες οι οποίες έχουν τα οικονομικά μέσα για να ενεργήσουν, οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι υποσχέσεις τις οποίες κάνουν, θα τηρηθούν. Η διάσκεψη των δωρητών, προσφέρει στους ηγέτες του κόσμου, μια ευκαιρία να αποδείξουν ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το λαό της Συρίας », δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ.
Η οργάνωση παροτρύνει τους ηγέτες του κόσμου να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί της Τετάρτη στις 15 Ιανουαρίου, το οποίο έχει ως στόχο, τη συγκέντρωση χρημάτων, 6,5 δις. δολ., για την ανθρωπιστική έκκληση, προκειμένου να υπάρξει βοήθεια ζωτικής σημασίας σε εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συγκρούσεις.
Η συνεχιζόμενη βία στη Συρία, έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην πρόσφατη ιστορία.
Ανάμεσα σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο, βρίσκονται όσοι ζουν στο εσωτερικό της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων 6,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό. Πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε αποκλεισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και πεθαίνουν από την πείνα. Έξω από τη Συρία, όσοι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν επίσης δύσκολες συνθήκες στους ελλιπώς οργανωμένους καταυλισμούς προσφύγων.
Η Διεθνής Αμνηστία, πέρα από το να προτρέπει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν την ανθρωπιστική έκκληση για τη Συρία, καλεί την κυβέρνηση της Συρίας να άρει τους αποκλεισμούς στον άμαχο πληθυσμό της αντιπολίτευσης, που πραγματοποιήθηκε σε πόλεις και περιοχές. Τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και οι ομάδες τις αντιπολίτευσης, πρέπει να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και στους φορείς, απεριόριστη πρόσβαση προκειμένου να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να επαναεγκατεσταθούν ορισμένοι από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες.
Μέχρι στιγμής, οι διεθνείς προσπάθειες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων ήταν θλιβερή. Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευτεί να επαναεγκαταστήσουν μόλις 0,5 τοις εκατό των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Η καταγραφή των κρατών του ΣΣΚ σχετικά με το θέμα αυτό, είναι εξίσου δύσκολη: κανένα από τα κράτη δεν έχει προσφέρει ένα συγκεκριμένο μέρος για την επανεγκατάσταση των προσφύγων από τη Συρία. Πιο μακρινές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν επίσης αποτύχει να δεχτούν πρόσφυγες μέσω των προγραμμάτων επανεγκατάστασης ή ανθρωπισμού.
«Προς το παρόν, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, είτε εντός είτε εκτός της χώρας, -χωρίς να είναι δικό τους το φταίξιμο- δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν τους έχει ξεχάσει», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ.