ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: «ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ» ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Βουλγαρία: «Απάνθρωπες συνθήκες» πυροδοτούν διαμαρτυρίες σε καταυλισμό προσφύγων
Οι βουλγαρικές αρχές χρειάζεται να αναλάβουν επειγόντως δράση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο σε κέντρο φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, αφότου δεκάδες κάτοικοι του καταυλισμού -περιλαμβανομένων ατόμων που διέφυγαν ένοπλες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και τη Συρία- πραγματοποίησαν διαδήλωση σήμερα.
Έως και 100 άνθρωποι απείλησαν να ξεκινήσουν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο καταυλισμό Harmanli, στην νοτιοανατολική Βουλγαρία, όπου περίπου 1.000 αιτούντες άσυλο κρατούνται σε μια πρώην στρατιωτική βάση.
«Είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παγιδεύονται σε τέτοιες άθλιες συνθήκες ενώ πλησιάζει ο χειμώνας. Το βουλγαρικό σύστημα ασύλου βρίσκεται σε συνεχιζόμενη κρίση με συσσωρευμένες αιτήσεις -οι αρχές πρέπει να ενεργήσουν έγκαιρα για να διασφαλίσουν ότι δεν χρειαστεί να διαχειριστούν μια ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε η Barbora Èernušáková, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ε.Ε, η οποία επισκέφθηκε το καταυλισμό Harmanli την περασμένη εβδομάδα.
«Είδαμε τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκονται περίπου 1.000 αιτούντες άσυλο, κρατούμενοι σε μεταλλικά κοντέινερ, σε σκηνές και σε ένα ερειπωμένο κτήριο του πρώην στρατιωτικού συγκροτήματος. Πρέπει να τους δοθεί άμεση πρόσβαση σε κατάλληλες διαδικασίες ασύλου και οι βουλγαρικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως η σωστή τροφή, στέγη και η υγιεινή. Αυτό αποτελεί δικαίωμά τους βάσει του διεθνούς δικαίου».
Παρότι ο καταυλισμός Harmanli είναι ήδη γεμάτος, οι βουλγαρικές αρχές συνεχίζουν να στέλνουν νέους αιτούντες άσυλο εκεί. Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας είδαν την άφιξη μιας ομάδας σύρων ανδρών. Οι αφιχθέντες είχαν μόνο ένα τρύπιο στρώμα και δύο λεπτές, υγρές κουβέρτες -που μετά βίας επαρκούσε για να περάσουν τις κρύες νύχτες σε μια κρύα σκηνή.
Έγκυοι, ασυνόδευτοι ανήλικοι και άλλα ευάλωτα άτομα αντιμετωπίζουν τις ίδιες άθλιες συνθήκες. Η Διεθνής Αμνηστία πρόσφατα πήρε συνέντευξη από μια γυναίκα που ήταν έξι μηνών έγκυος - είχε δύο ημέρες να φάει και κοιμόταν σε ένα στρώμα στο πάτωμα.
Το στρατόπεδο έχει μόνο τρεις τουαλέτες και οκτώ ντους, αλλά οι περισσότεροι διαμένοντες στον καταυλισμό με τους οποίους μίλησε η Διεθνής Αμνηστία δήλωσαν ότι αρνούνται να τα χρησιμοποιήσουν καθώς είναι πολύ βρώμικα. Στους διαμένοντες στον καταυλισμό δεν επιτρέπεται να βγουν για να αγοράσουν βασικά τρόφιμα. Τους παρέχονται μόνο κάποια βασικά είδη, όπως πατάτες, ρύζι και ψωμί. Πολλοί από αυτούς ζουν σε αυτές τις συνθήκες επί ένα μήνα.
«Μερικοί είναι παγιδευμένοι στο καταυλισμό Harmanli επί πάνω από ένα μήνα, χωρίς να τους έχουν πει το λόγο καθώς και το τι πρόκειται να τους συμβεί. Δεν υπάρχουν δικηγόροι, δεν υπάρχει υπεύθυνος στον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε», δήλωσε η Malalai, μια νεαρή γυναίκα από το Αφγανιστάν, στη Διεθνή Αμνηστία.
Η αναποτελεσματικότητα του συστήματος ασύλου της Βουλγαρίας αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων άρχισαν να εισέρχονται στη χώρα μέσω των τουρκικών χερσαίων συνόρων. Περισσότερα από 100 άτομα εισέρχονται στη χώρα σε καθημερινή βάση, φθάνοντας τους 10.000 τον Νοέμβριο.
Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον αριθμό του προηγούμενου έτους, και η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες πώς αυτή η εισροή έχει συνδεθεί με βίαιες ξενοφοβικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο.
Η απάντηση των βουλγαρικών αρχών στην αύξηση ήταν εντελώς ανεπαρκής. Αντί να παρέχουν στα άτομα επαρκείς συνθήκες διαβίωσης και να εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου, οι αρχές τους "φιλοξενούν" σε κέντρα όπου χάνονται και ξεχνιούνται από το σύστημα. Το Harmanli είναι ένα τέτοιο μέρος.
Οι αιτούντες άσυλο ισχυρίζονται ότι υπάρχει διαφθορά στους καταυλισμούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κλειστούς καταυλισμούς, όπως το Harmanli.
«Αν έχεις χρήματα, βγαίνεις έξω. Διαφορετικά μένεις εδώ. Όλοι μας εδώ, Αφγανοί και Σύροι, συγκεντρωθήκαμε για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ένας αιτών άσυλο από τη Συρία.
Ο διευθυντής της Κρατικής Υπηρεσίας Προσφύγων της Βουλγαρίας είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι αρχές δεν καταγράφουν τους αιτούντες άσυλο που «φιλοξενούνται» στο καταυλισμό Harmanli. Παρά τις χιλιάδες ανθρώπων που στεγάζονται στο Harmanli, επί του παρόντος δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος για αιτήματα ασύλου.
«Ο καταυλισμός στο Harmanli είναι παράνομος. Δεν υπάρχει καμία βάση για τη σύστασή του σε οποιαδήποτε από τα υιοθετημένα τμήματα της νομοθεσίας και δεν αποτελεί ούτε κέντρο για αιτούντες άσυλο, ούτε κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών», δήλωσε η Iliana Savova, δικηγόρος προσφύγων.