ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε., Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2013, 13:25Εκτύπωση

Με ή χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε., η Ουκρανία πρέπει να εξαλείψει τα βασανιστήρια

Οι ουκρανικές αρχές πρέπει να σημειώσουν πραγματική πρόοδο στην εξάλειψη των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης από αστυνομικούς, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, εν όψει της υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ.

«Ανεξάρτητα από το μέλλον της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία, η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να πιέζει την Ουκρανία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Η Ουκρανία αποτελεί σημαντικό μέλος της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας. Οι αρχές της χώρας έχουν οικειοθελώς υπογράψει όλες τις μεγάλες διεθνείς συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα -μεταξύ άλλων, την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων», δήλωσε η Heather McGill, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ουκρανία.
Η συμφωνία σύνδεσης προσφέρει ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου, της ενέργειας, τον τραπεζικό τομέα και σε πολλούς άλλους τομείς, και βασίζεται σε κοινές αξίες, περιλαμβανομένης της «δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, [και] της χρηστής διακυβέρνησης».
Η Ε.Ε. είχε καταστήσει την εξάλειψη της "επιλεκτικής δικαιοσύνης" προαπαιτούμενο για την υπογραφή της συμφωνίας στις 28 Νοεμβρίου στο Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, η οποία κατέχει σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένεται ότι οι ουκρανικές αρχές θα επιτρέψουν στην Γιούλια Τιμοσένκο, τη φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό και ηγέτιδα του κόμματος της αντιπολίτευσης «Πανουκρανική Ένωση "Πατρίδα",» να ταξιδέψει στη Γερμανία για θεραπεία τραυματισμού στην πλάτη.
Η Τιμοσένκο εκτίει επταετή ποινή για υπέρβαση των επίσημων εξουσιών της, λόγω της υπογραφής συμφωνίας με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, σε δυσμενή τιμή.
«Η υπόθεση της Τιμοσένκο επισημαίνει την έλλειψη δίκαιων δικών και τις άθλιες συνθήκες στις φυλακές στην Ουκρανία, αλλά δεν πρέπει να επιτραπεί στην πολιτική σημασία της υπόθεσής της να επισκιάσει τα συστημικά προβλήματα που στερούν από χιλιάδες Ουκρανούς τα δικαιώματά τους κάθε μέρα», δήλωσε η Heather McGill .
«Κάθε χρόνο, χιλιάδες Ουκρανοί ξυλοκοπούνται από την αστυνομία, προκειμένου να τους αποσπαστούν ομολογίες για εγκλήματα που ενδεχομένως δεν διέπραξαν, με αποτέλεσμα να στέλνονται στη φυλακή μετά από άδικες δίκες. Λόγω της απουσίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού καταγγελιών για την αστυνομία, οι καταγγελίες τους, συχνά αγνοούνται.
«Η εξάλειψη των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης απαιτεί νομοθετικές αλλαγές, καθώς και συστημικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά εάν οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια δεν ερευνώνται έγκαιρα, αποτελεσματικά και ανεξάρτητα, ώστε οι δράστες να οδηγούνται στη δικαιοσύνη, οι βασανιστές θα συνεχίσουν να δρουν ατιμώρητοι.»
Το έγγραφο της Διεθνούς Αμνηστίας, Ουκρανία και ΕΕ: Ώρα να βάλουμε τους ανθρωπους σε προτεραιότητα, περιγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και επισημαίνει τα επόμενα βήματα.
Ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας που τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2012 ορίζει ότι ομολογίες που γίνονται στην αστυνομία έξω από το δικαστήριο δεν είναι πλέον αποδεκτές στο δικαστήριο και εισάγει περιορισμένο ορκωτό δικαστήριο για εγκλήματα που φέρουν ισόβια κάθειρξη. Ο Alexander Bondarenko ήταν ο πρώτος που επωφελήθηκε από αυτή τη μεταρρύθμιση, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, όταν ένα δικαστήριο τριών ενόρκων και δύο δικαστών στη βόρειοανατολική πόλη του Sumy τον αθώωσε για τη δολοφονία δύο ηλικιωμένων γυναικών, και αφέθηκε αμέσως ελεύθερος. Το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση της κατηγορούσας αρχής, δεδομένου ότι βασίστηκε σε ομολογία που είχε αποσπαστεί με βασανιστήρια. Ωστόσο, νωρίτερα, καταγγελία του θύματος για τα βασανιστήρια απορρίφθηκε από τους εισαγγελείς και κανείς δεν έχει ακόμη προσαχθεί στη δικαιοσύνη.
Όμως, ο νέος κώδικας απέτυχε να προστατεύσει από την αστυνομική κακοποίηση δύο 16χρονα αγόρια στην περιοχή Ternopil, στη δυτική Ουκρανία. Ο Yaroslav Gizhovskiy συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε επανειλημμένως από αστυνομικούς για την αποτυχία να επιδείξει έγγραφα ταυτότητας. Μια εβδομάδα αργότερα ο Alexander Kovtun ξυλοκοπήθηκε από τους ίδιους αστυνομικούς, καθώς επέστρεφε σπίτι με τη μητέρα του. Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι φερόμενοι ως υπαίτιοι για τους ξυλοδαρμούς αστυνομικοί είναι ακόμα εν ενεργεία.
«Αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν το μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσει η Ουκρανία για να διασφαλίσει λογοδοσία για κακομεταχείριση από αστυνομικούς. Είναι επιτακτική ανάγκη να ιδρύσουν οι ουκρανικές αρχές έναν ανεξάρτητο και αποτελεσματικό μηχανισμό για να διερευνούν έγκαιρα και επαρκώς τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, σύμφωνα με τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Heather McGill.
«Ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας προβλέπει ότι το Κρατικό Γραφείο Ερευνών ερευνά εγκλήματα αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, έτσι ώστε οι δράστες των βασανιστηρίων να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και να αποζημιώνονται τα θύματα.
«Κάθε καθυστέρηση στη δημιουργία ενός τέτοιου γραφείου είναι απαράδεκτη -και μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Η συνεχιζόμενη ατιμωρησία για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης στην Ουκρανία συνεχίζει να διαβρώνει την εμπιστοσύνη στις αρχές της χώρας -τόσο εντός της ίδιας της Ουκρανίας, όσο και σε όλο τον κόσμο».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.