ΑΙΓΥΠΤΟΣ: YΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2013, 13:48Εκτύπωση

Αίγυπτος: Υπερβολική βία εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας με την έγκριση του κράτους

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες, αξιωματούχους υγείας και τραυματισμένους διαδηλωτές, υποδηλώνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά για να διαλύσουν το πλήθος κυρίως ειρηνικών διαδηλωτών στις 6 Οκτωβρίου, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μόνο στη περιοχή του Καΐρου, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση υπερβολικής και αδικαιολόγητης θανατηφόρας βίας για να διαλύσουν διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν σε επιφυλακή, καθώς άντρες με πολιτικά οπλισμένοι με μαχαίρια, σπαθιά ή πυροβόλα όπλα, επετίθεντο και συγκρούονταν με διαδηλωτές.

«Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας απέτυχαν να εμποδίσουν τις απώλειες ζωών. Σε ορισμένες περιπτώσεις περαστικοί ή μη βίαιοι διαδηλωτές παγιδεύτηκαν στη βία» δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Αφρική.

Μολονότι κάποιοι διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι έριξαν πέτρες, έκαψαν ελαστικά και χρησιμοποίησαν πυροτεχνήματα και άλλες εμπρηστικές συσκευές εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των κατοίκων, οι δυνάμεις ασφαλείας -άλλη μια φορά-  κατέφυγαν στη χρήση θανατηφόρας βίας όταν αυτό δεν ήταν απολύτως αναγκαίο. Η υπερβολική χρήση βίας φαίνεται να έχει γίνει η «συνήθης» πρακτική των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα, οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να απέχουν από τη χρήση πυροβόλων όπλων, εκτός εάν υπάρχει απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για μια πλήρη, αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα των γεγονότων τις 6ης Οκτωβρίου.

Κανένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας δεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της βίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και πραγματικά πυρά για να σταματήσουν δυο πορείες υπέρ του Μόρσι που κατευθύνονταν προς τη πλατεία Ταχρίρ -το επίκεντρο της «Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου» - οπού λάμβαναν χώρα συλλαλητήρια υπέρ του στρατού για τον εορτασμό της 40ής επετείου του πολέμου της Αιγύπτου με το Ισραήλ.

Στο πιο αιματηρό περιστατικό της AlDokki, μέρος της περιοχής του ευρύτερου Καΐρου, 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων, κυνηγητικών όπλων και αληθινών πυρών εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να φτάσουν και να διασχίσουν τη γέφυρα που οδηγεί στη πλατεία Ταχρίρ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οπλισμένοι άντρες με πολιτικά επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, σε ορισμένες περιπτώσεις μαχαιρώνοντάς τους, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν αμέτοχες. Σύμφωνα με τα αρχεία του νεκροτομείου, 27 άνθρωποι πέθαναν από αληθινά πυρομαχικά και τρεις ακόμα από καραμπίνα με πλαστικές σφαίρες.

Στο νοσοκομείο Ibn Sina εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας είδαν πέντε πτώματα στο πάτωμα της υποδοχής ώρες μετά το πέρας των συγκρούσεων. Ένας νέος άντρας με ρούχα ποτισμένα με αίμα είπε στην οργάνωση ότι βοήθησε με τα χέρια του στη μεταφορά αρκετών τραυματισμένων διαδηλωτών στο νοσοκομείο.

Η Διεθνής Αμνηστία, επίσης, συνάντησε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί στο μάτι από καραμπίνες με πλαστικές σφαίρες και μπορεί να έχαναν την όρασή τους ή να έμεναν μερικώς τυφλοί. Ανάμεσά τους ήταν ένας άνεργος πατέρας δυο παιδιών, ο όποιος παγιδεύτηκε στη βία στην Al Dokki καθώς έφευγε από ένα κοντινό τζαμί.
«Όταν βγήκα έξω, επικρατούσε ένα χάος. Υπήρχαν πολλά δακρυγόνα, και (μέλη του Υπουργείου) Εσωτερικών πυροβολούσαν διαδηλωτές. Άντρες ντυμένοι με πολιτικά  ήταν δίπλα τους… είχα χαθεί και προσπαθούσα να δω προς τα πού να τρέξω, όταν χτυπήθηκα με πλαστικές σφαίρες καραμπίνας.. Δεν υπήρχαν ασθενοφόρα… ένας άντρας με μοτοσυκλέτα με οδήγησε στο νοσοκομείο…. Δεν έχω χρήματα για ιατρική περίθαλψη, πώς θα βρω δουλειά και θα θρέψω την οικογένειά μου τώρα;» είπε.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες παρόντες στο χώρο των συγκρούσεων, επίσης, περιγράφουν σκηνές χάους. Ένας από αυτούς είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Βρεθήκαμε κάτω από μια βροχή από πλαστικές σφαίρες και αληθινών πυρομαχικών … Έπειτα δεχτήκαμε επίθεση από άντρες με πολιτικά…. Αστυνομία, στρατιώτες (από τις δυνάμεις ασφαλείας) και άντρες με πολιτικά μας επετίθεντο όλοι ταυτόχρονα…»

Κάποιοι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου και ενός που πυροβολήθηκε στο στομάχι, δήλωσαν ότι πεζοί στρατιώτες επιτεθήκαν στο πλήθος από τους παράδρομους σε μια προφανώς συντονισμένη επίθεση.

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κοντά στη περιοχή Ramsis, όταν δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών πυρών για να διαλύσουν πορεία υπέρ του Μόρσι που σκόπευε να φτάσει τη πλατεία Ταχρίρ. Ανάμεσα σε αυτούς που τραυματίστηκαν ήταν και ένας δεκαεξάχρονος μαθητής ο οποίος πυροβολήθηκε στο χέρι και στο πόδι. «Με διαπέρασε μια σφαίρα και χτύπησε τον άνθρωπο που στεκόταν ακριβώς πίσω μου», είπε.

Η Oum Sara (μητέρα της Sara), μια διαδηλώτρια επίσης παρούσα στα γεγονότα είπε: «Έγινε εκτενής χρήση δακρυγόνων και οι σφαίρες περνούσαν δίπλα από… άνθρωποι έτρεχαν μακριά, και οι δυνάμεις ασφαλείας τους κυνηγούσαν… Τρέχαμε με το πλήθος, άνθρωποι έπεφταν γύρω μας.»

«Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ένα αβυσσαλέο ιστορικό δυσανάλογης χρήσης βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η παντελής αδιαφορία των αρχών για τα διεθνή πρότυπα της νόμιμης χρήσης βίας δείχνουν ότι είναι έτοιμες να καταστείλουν τους υποστηρικτές του Μόρσι με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν πορείες υπέρ του Μόρσι και άλλες διαδηλώσεις, τον περασμένο Αύγουστο.
Ενόψει της 6ης Οκτωβρίου, οι αιγυπτιακές αρχές προειδοποίησαν ότι όσοι διαδήλωναν εναντίον του στρατού εκείνη τη μέρα θα αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια και δεν θα θεωρούνταν ακτιβιστές.

«Αυτό ουσιαστικά έδωσε στις δυνάμεις ασφαλείας το πράσινο φως για να κάνουν κατάχρηση εξουσίας εναντίον των διαδηλωτών. Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δηλώσεις τους δεν  εγκρίνουν την υπερβολική χρήση βίας, προκειμένου να αποφευχθεί περισσότερη περιττή αιματοχυσία» δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui.

Εκατοντάδες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των βιαιοπραγιών ή λίγο αργότερα. Η Διεθνής Αμνηστία φοβάται ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες ασκούσαν απλώς τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης. Σε όσους συνελήφθησαν πρέπει είτε να απαγγελθούν κατηγορίες για ποινικά αδικήματα ή να αφεθούν ελεύθεροι. Ορισμένοι κρατούνταν σε άτυπους χώρους κράτησης, όπως χώρους των ΜΑΤ. Πολλοί στερήθηκαν πρόσβαση σε δικηγόρους και τις οικογένειές τους.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αιγυπτιακές αρχές να διασφαλίσουν ότι σε όλους τους κρατούμενους χορηγείται άμεση πρόσβαση σε δικηγόρους, συγγενείς και όποια ιατρική φροντίδα χρειάζονται.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.