ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Τουρκία: Να σταματήσει η κράτηση χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο των διαδηλωτών της Κωνσταντινούπολης
Η αστυνομία στην Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ότι έχει θέσει υπό κράτηση ανθρώπους, ως αποτέλεσμα του μαζικού κύματος κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το βράδυ του Σαββάτου στη περιοχή του Ταξίμ, το επίκεντρο των διαδηλώσεων, αλλά και στις γύρω περιοχές, Harbiye και Mecidiyekoy. Ο πραγματικός αριθμός δεν είναι γνωστός, είναι, όμως, πολύ πιθανό να είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Η Istanbul Bar Association δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία πως γνώριζε περίπου 70 συγκεκριμένα άτομα που είχαν θεαθεί να κρατούνται από την αστυνομία και η τύχη τους εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.
«Μετά από μια νύχτα συγκλονιστικής αστυνομικής βίας, οι αρχές αρνούνται να προσφέρουν δίκαιη μεταχείριση σε αυτούς που έχουν θέσει υπό κράτηση. Η αστυνομία πρέπει να τους αφήσει αμέσως ελεύθερους ή να αποκαλύψει πού βρίσκονται και να επιτρέψει την επαφή τους με μέλη των οικογενειών τους και δικηγόρους», δήλωσε ο Andrew Gardner, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Τουρκία, ο οποίος είναι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει συνεπείς και αξιόπιστες μαρτυρίες διαδηλωτών, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία κατά τη σύλληψη και μεταφορά τους στα κρατητήρια και τους απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε τροφή, νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής επί μέχρι και 12 ώρες κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες συνεχίζονται επί σχεδόν τρεις εβδομάδες.
Το γεγονός ότι δεν είναι γνωστή η τοποθεσία των διαδηλωτών αυξάνει τις ανησυχίες πως μπορεί να έχουν υποστεί κακομεταχείριση από την αστυνομία.
Η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα, αντλίες νερού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ περίπου από τις 20:30 το βράδυ του Σαββάτου. Ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία που ήταν στην πλατεία Ταξίμ κατά την επέμβαση της αστυνομίας δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες στην πλατεία ήταν ειρηνικές, και η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας αδικαιολόγητη.
«Οι διαμαρτυρίες είναι στην πλειονότητά τους ειρηνικές και δεν υπάρχει κανένας θεμιτός λόγος για την πρόληψη όλων των μορφών διαμαρτυρίας στην περιοχή», δήλωσε ο Gardner.
«Μικρές ομάδες διαδηλωτών φώναζαν συνθήματα σε διάφορες περιοχές της πλατείας Ταξίμ. Η αστυνομία αρχικά προειδοποίησε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πλατεία και στη συνέχεια επιτέθηκε σε διαδηλωτές από τουλάχιστον δύο μεριές με δακρυγόνα, αντλίες νερού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από την πλατεία. Η διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί, φωνάζοντας απλώς συνθήματα.»
«Είδα να χρησιμοποιούνται δακρυγόνα και αντλίες νερού για τον καθαρισμό του πάρκου Gezi. Υπάρχουν επίσης αναφορές για πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία και για την κράτηση των γιατρών που εργάζονταν στις αυτοσχέδιες ιατρικές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν εκεί.»
«Δεν είδα να χρησιμοποιείται καμία βία από τους διαδηλωτές κατά της αστυνομίας, καθώς παρατηρούσα τις διαδηλώσεις στην Ταξίμ ή στη κοντινή Cihangir από τις 20:30 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Καθ’ όλη τη διάρκεια η αστυνομία ασκούσε επιθέσεις στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και αντλίες νερού».
Ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν κατά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε καθ 'όλη τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης δεν είναι γνωστός, αλλά πιστεύεται ότι είναι εκατοντάδες. Σε κάποιο σημείο, η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο έξω από το ξενοδοχείο Divan στο Harbiye, όπου πολλοί άνθρωποι δέχονταν φροντίδα από τους γιατρούς.
Σήμερα, καθώς η αστυνομική βία συνεχίζεται σποραδικά σε διάφορες περιοχές της πόλης, η αστυνομία εθεάθη να συλλαμβάνει γιατρούς οι οποίοι φρόντιζαν τους τραυματισμένους διαδηλωτές σε πρόχειρες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στο ξενοδοχείο Ramada στο Osmanbay, κοντά στη Taksim. Ο Υπουργός Υγείας έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι αυτοσχέδιες ιατρικές εγκαταστάσεις είναι παράνομες και ότι οι γιατροί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη.
«Είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι οι γιατροί απειλούνται με δίωξη για την παροχή ιατρικής φροντίδας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι γιατροί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και οποιαδήποτε απειλή για δίωξή τους να αφαιρεθεί», είπε ο Γκάρντνερ.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά από μια τεράστια διαδήλωση στην Άγκυρα, στην οποία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στους υποστηρικτές τους, ασκώντας επίθεση κατά των διαδηλωτών του πάρκου Gezi και απειλώντας με βίαιη απομάκρυνση τους από το πάρκο. Μια παρόμοια διαδήλωση έχει προγραμματιστεί και για το απόγευμα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές καλούν τους υποστηρικτές να συνεχίσουν την πορεία προς Ταξίμ σήμερα.