Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ «ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9 Αυγούστου 2012
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τη μαζική καταστολή των «παράτυπων μεταναστών» από την αστυνομία
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν τη μαζική καταστολή των «παράτυπων μεταναστών» από την αστυνομία και να επιτρέψουν αποτελεσματική πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου σε αυτούς που χρήζουν διεθνή προστασία, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία μετά τις αναφορές ότι περισσότεροι από 7.500 ξένοι υπήκοοι έχουν συλληφθεί στην Αθήνα από την προηγούμενη Πέμπτη.
Ένας μεγάλος αριθμός συλληφθέντων αναφέρεται πως είναι ασιατικής, αφρικανικής και βορειοαφρικανικής καταγωγής. Πολλοί έχουν αφεθεί τελικά ελεύθεροι, καθώς διαπιστώθηκε πως κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, περίπου 2.000 από αυτούς που συγκεντρώθηκαν βρέθηκαν χωρίς χαρτιά και τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση. Οι άνθρωποι κρατούνται σε συνθήκες συνωστισμού στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής ή σε άλλα αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα. Άλλοι έχουν μεταφερθεί σε αστυνομικές σχολές στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κέντρα κράτησης.
«Ενώ η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ελέγχει την μετανάστευση, δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους στο δρόμο σαν εγκληματίες μόνο εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους», δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
«Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ύπαρξη διακρίσεων βάσει της υποτιθέμενης εθνικότητας».
Σύμφωνα με αναφορές κάποια άτομα μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα παρόλο που έδειξαν στην αστυνομία έγγραφα που αποδείκνυαν τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα.
Ένας από τους άνδρες που συνελήφθη το Σάββατο είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι κρατήθηκε στην Πέτρου Ράλλη σε ένα δωμάτιο μαζί με άλλα 170 περίπου άτομα. Δήλωσε πως την ημέρα της σύλληψής του τού δόθηκε μόνο νερό και αργότερα μπορούσε να φάει μόνο ψωμί, επειδή η τροφή που του χορηγήθηκε ήταν θρησκευτικά μη αποδεκτή. Πολλοί από τους κρατούμενους κοιμόντουσαν στον πάτωμα και, λόγω του συνωστισμού, κοιμόντουσαν ανά βάρδιες.
Λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα εναντίον αλλοδαπών κατά το προηγούμενο έτος, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχίες πως μια τέτοια μαζική και μεροληπτική επιχείρηση θα τροφοδοτήσει περαιτέρω επιθέσεις και ξενοφοβία.
«Η Ελλάδα μπορεί να περνάει οικονομικές δυσκολίες, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει μια από τις υψηλότερες μεταναστευτικές ροές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αλλά αυτές οι επιχειρήσεις “σκούπα” της αστυνομίας παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να σταματήσουν άμεσα», είπε η Γεζέρτσα Τιγκάνι.
«Τέτοιες συλλήψεις ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο απέλασης άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά δεν είναι σε θέση να υποβάλλουν αίτηση ασύλου».
Δύο άνδρες (από την Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού) συνελήφθησαν και κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επιχειρήσεων «σκούπα» και στάλθηκαν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (γνωστή ως Πέτρου Ράλλη), όπου κρατήθηκαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, όταν και μεταφέρθηκαν σε άλλες εγκαταστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα.
Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας συναντήθηκε με τους δύο άνδρες τον προηγούμενο μήνα, ενώ περίμεναν στην ουρά έξω από την Πέτρου Ράλλη, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση ασύλου.
Ένας από αυτούς είπε στη Διεθνή Αμνηστία πως έχει επανειλημμένα ζητήσει να υποβάλει αίτηση για άσυλο κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην Πέτρου Ράλλη και πως τα αιτήματά του αγνοήθηκαν από την αστυνομία.
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι όποιος επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για άσυλο, θα έχει αποτελεσματική πρόσβαση στη διαδικασία. Πρέπει επίσης να ενεργήσουν για να εξασφαλίσουν ότι η κράτηση για μεταναστευτικούς σκοπούς θα χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση. Όσοι κρατούνται θα πρέπει να τους κοινοποιείται ο λόγος της κράτησής τους και να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση τους σε δικηγόρο και στον έξω κόσμο», δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι.
Οι αιτούντες άσυλο στη Ελλάδα συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια όταν προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Η συντριπτική πλειοψηφία τους αποπειράται να ζητήσει άσυλο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα. Μόνο ένας μικρός αριθμός αιτήσεων καταχωρούνται από τις αρχές κάθε εβδομάδα.
Μεγάλες ουρές αιτούντων άσυλο περιμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες για δύο με τρεις μέρες έξω από τη Διεύθυνση για να υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο κάθε Σάββατο πρωί.
Μέλη αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας υπήρξαν μάρτυρες των κακών συνθηκών των κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης τους στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι αντιπρόσωποι της οργάνωσης επισκέφθηκαν έξι χώρους κράτησης στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης της Πέτρου Ράλλη. Ενώ οι πτέρυγες που επιθεωρήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη ήταν καθαρές την ώρα της επίσκεψης, διαπιστώθηκε πως οι εγκαταστάσεις χρειάζονται επιδιορθώσεις. Σε άλλες δύο εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές.