ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2010, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2010
Κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν σήμερα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να δεχτούν κρατουμένους από το κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στο Γουαντάναμο, οι οποίοι δεν μπορούν να επιστραφούν στις χώρες τους, επειδή διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια ή άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην όγδοη επέτειο από τις πρώτες μεταγωγές κρατουμένων στο Γουαντάναμο, οι οργανώσεις προέτρεψαν και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Λουξεμβούργο, να πράξουν περισσότερα για να συμβάλουν στη μεταφορά των περίπου 50 ανδρών αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι παραμένουν παγιδευμένοι μετά από χρόνια παράνομης κράτησης.

«Παρόλο που αρκετές χώρες έχουν ήδη δείξει το δρόμο, είναι απογοητευτικό ότι μόνο ελάχιστες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δείξει προθυμία να βοηθήσουν εκείνους που χρειάζονται προστασία», δήλωσε η Σάρον Κρίτοφ, Υπεύθυνη Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ΗΠΑ. «Ανάμεσα στις κυβερνήσεις που δεν έχουν βοηθήσει, είναι εκείνες που στο παρελθόν ζητούσαν πιο μεγαλόφωνα από όλες να κλείσει το Γουαντάναμο.»

Η Reprieve, το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα και ο πρώην κρατούμενος του Γουαντάναμο Μοαζάμ Μπεγκ της οργάνωσης Cage Prisoners αρχίζουν σήμερα περιοδεία στην Ευρώπη, ζητώντας από περισσότερα κράτη να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε αυτούς τους άνδρες. Την περιοδεία θα φιλοξενήσουν τα εθνικά τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν κρατούμενοι για το μοναδικό λόγο ότι δεν έχουν κανέναν ασφαλή τόπο να πάνε. Έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί στο Γουαντάναμο. Η μοίρα αυτών των ανθρώπων αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εμπόδια για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης.

Κάποια ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη κάνει το αξιέπαινο βήμα να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε τέτοιους κρατουμένους, σύμφωνα με τους δεδηλωμένους στόχους της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ σχετικά με το κλείσιμο του Γουαντάναμο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και το Βέλγιο. Αυτήν τη σημαντική επέτειο, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν τα υπόλοιπα κράτη να ακολουθήσουν.

Οι άνδρες προέρχονται από χώρες όπως η Λιβύη, η Τυνησία, η Συρία, η Κίνα και η Ρωσία, όπου, εάν επιστραφούν, θα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια ή άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναζητά ασφαλείς χώρες, πρόθυμες να προσφέρουν σε αυτούς τους ανθρώπους μια ευκαιρία να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, και έχει την πρωταρχική ευθύνη να βρει λύσεις για όλους εκείνους που κρατούνται στο Γουαντάναμο.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα, η οποία επανειλημμένως ζήτησε να κλείσει το κέντρο κράτησης, είναι σε θέση να βοηθήσει να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος προσφέροντας ασφαλές καταφύγιο σε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους.

Το Γουαντάναμο εξακολουθεί να είναι ένα απαίσιο σύμβολο αδικίας. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το κρατητήριο του Γουαντάναμο θα παραμείνει ανοιχτό και μετά τις 22 Ιανουαρίου 2010, ημερομηνία μέχρι την οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έχει δεσμευτεί ότι θα το κλείσει. Εάν δεν προθυμοποιηθούν τώρα περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν, μερικοί από τους πιο ευάλωτους κρατουμένους θα συνεχίσουν να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εξαναγκαστικού επαναπατρισμού σε συνθήκες κακοποίησης.

«Την τελευταία δεκαετία είδαμε τη διάβρωση του κράτους δικαίου και του διεθνούς σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Γουαντάναμο αντιπροσωπεύει όλα τα λάθη που έγιναν και πρέπει πλέον να κλείσει,» δήλωσε η Σόφι Γουέλερ του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα. «Οι άνδρες που παραμένουν κρατούμενοι, επειδή δεν διαθέτουν ασφαλές καταφύγιο, εξακολουθούν καθημερινά να πληρώνουν το ανθρώπινο τίμημα της καθυστέρησης και της απραξίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.»

«Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει τη συνεχιζόμενη κράτηση των φυλακισμένων στον Κόλπο του Γουαντάναμο Τώρα μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό,» δήλωσε ο Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ, Διευθυντής της Reprieve. «Οι πράξεις, όντως, μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις σε αυτήν την περίπτωση. Είναι καιρός να μετατρέψουμε τις ρητορείες σε πραγματικότητα και να φροντίσουμε να κλείσει το Γουαντάναμο το συντομότερο δυνατό.»

Γενικές πληροφορίες
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν τις ενέργειες όσων χωρών έχουν ήδη προθυμοποιηθεί να βοηθήσουν, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, εξέφρασαν όμως απογοήτευση που οι υπόλοιπες δεν έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ για το Κλείσιμο του Κόλπου του Γουαντάναμο. Η δήλωση, η οποία εκδόθηκε στις 16 Ιουνίου 2009, εξέφραζε την ετοιμότητα ορισμένων Κρατών-Μελών της ΕΕ να βοηθήσουν δεχόμενες πρώην κρατουμένους κατά περίπτωση.

Σχεδόν επτά μήνες από την έκδοση της δήλωσης, μόνο επτά πρώην κρατούμενοι έχουν γίνει δεκτοί στην Ευρώπη ως ελεύθεροι άνθρωποι. Άλλοι δέκα εστάλησαν στο Παλάου και τη Βερμούδα και δύο μεταφέρθηκαν στην Ιταλία για πιθανή δίκη. Περίπου 50 ακόμη εξακολουθούν να χρειάζονται προστασία.

Η περιοδεία θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη –μεταξύ αυτών στο Λουξεμβούργο, τη Σουηδία και τη Γερμανία– τα οποία θα μπορούσαν να παράσχουν ασφαλή και κατάλληλη υποδοχή για κρατουμένους από το Γουαντάναμο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Οι οργανώσεις θα απευθύνουν επίσης έκκληση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους σε χώρες που έχουν ήδη δεχθεί κρατούμενους, ζητώντας τους να προσφέρουν τεχνογνωσία, ενθάρρυνση και παραδείγματα καλών πρακτικών στους ομολόγους τους σε χώρες που σκέφτονται ενδεχομένως να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Στο Γουαντάναμο εξακολουθούν να κρατούνται 198 άνθρωποι.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.