ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ: ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2010, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2010
Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε σήμερα έκκληση στην κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) να προστατεύσει τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι εξακολουθούν να τίθενται αυθαίρετα υπό κράτηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας και να δέχονται εξαιρετικά μεγάλο πλήθος απειλών για τη ζωή τους.

Στην περιληπτική της έκθεση, με τίτλο «Οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δέχονται επίθεση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», η Διεθνής Αμνηστία τεκμηριώνει τον διωγμό που αντιμετωπίζουν οκτώ εξέχοντες υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔΚ. Η οργάνωση ανησυχεί ότι οι παρενοχλήσεις θα ενταθούν καθώς θα πλησιάζουν οι προεδρικές και εθνικές εκλογές του 2011.

«Η κυβέρνηση της ΛΔΚ πρέπει να προασπίσει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και να διασφαλίσει ότι οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κονγκό προστατεύονται από απειλές, αυθαίρετες συλλήψεις και επιθέσεις», δήλωσε ο Άντριου Φίλιπ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη ΛΔΚ. «Πολλοί υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων τίθενται υπό κράτηση απλώς και μόνο επειδή μιλούν ανοιχτά για λογαριασμό άλλων.»

Ο Γκόλντεν Μιζαμπίκο, επικεφαλής του παραρτήματος στην Κατάνγκα μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εθνικής εμβέλειας, συνελήφθη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τον Ιούλιο του 2009, αφού η οργάνωσή του εξέδωσε έκθεση που περιείχε τον ισχυρισμό ότι στελέχη ασφαλείας της κυβέρνησης ενεπλάκησαν σε παράνομη εξόρυξη έντονα ραδιενεργού ουρανίου και άλλων μεταλλευμάτων από το ορυχείο Σινκολόμπουε στην επαρχία Κατάνγκα.

Μετά από κράτηση σχεδόν ενός μήνα, ο Γκόλντεν Μιζαμπίκο καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκισης με οκτάμηνη αναστολή, αφού κρίθηκε ένοχος για «δημοσίευση ψευδών πληροφοριών», καταδίκη την οποία οι δικηγόροι του προσπαθούν να ανατρέψουν. Ο Γκόλντεν Μιζαμπίκο υπέφερε από σοβαρούς πόνους στομάχου, συνεχείς εμετούς και ψυχολογικό τραυματισμό, που προκλήθηκαν από τις φρικτές συνθήκες κράτησης, καθώς ήταν αναγκασμένος να πληρώνει τους φρουρούς για να κοιμάται πάνω σε ένα κομμάτι χαρτονιού στην ύπαιθρο για να αποφύγει το ασφυκτικά γεμάτο και βρόμικο κελί.

Ο Ρόμπερτ Ιλούνγκα, υπέρμαχος της κοινότητας και επικεφαλής μιας ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κινσάσα, συνελήφθη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και κρατήθηκε χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο επί εννέα ημέρες τον Σεπτέμβριο του 2009, αφού η ΜΚΟ εξέδωσε δελτίο Τύπου που κατήγγελλε τις σκληρές συνθήκες εργασίας στις οποίες υποβάλλονται οι εργαζόμενοι σε μια εταιρεία παραγωγής χαλικιού στο Καζανγκούλου, στην επαρχία του Κάτω Κονγκό.

Ειδικά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συχνά συλλαμβάνει, κρατεί και εκφοβίζει ανθρώπους που εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ΛΔΚ. Η Διεθνής Αμνηστία λαμβάνει τακτικά αναφορές για βασανισμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης που διαπράττονται στα κρατητήρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔΚ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσέλκυση της προσοχής σε καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως οι εντεινόμενες παρενοχλήσεις κάνουν όλο και πιο δύσκολο να φέρουν σε πέρας το σημαντικό αυτό έργο», δήλωσε ο Άντριου Φίλιπ.

Οι ηγέτες τεσσάρων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύουν στην πόλη Λουμπουμπάσι της επαρχίας Κατάνγκα, στο νοτιοανατολικό Κονγκό, λάμβαναν ανώνυμα και ολοένα απειλητικότερα γραπτά τηλεφωνικά μηνύματα (SMS) μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου που ηγήθηκαν μιας τοπικής εκστρατείας για την υποστήριξη του τότε κρατούμενου Γκόλντεν Μιζαμπίκο.

«Δεν ξέρω πόσο καιρό ακόμα μπορώ να αντέξω το στρες και την ψυχική οδύνη που προκαλούν οι απειλές αυτές, όμως κάθε μέρα αντιστέκομαι στον πειρασμό να επιστρέψω απλώς στην κανονική ζωή με την οικογένειά μου, γιατί δεν δέχομαι να με κάνουν με τις φοβέρες να σταματήσω τη δουλειά μου», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ένας υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένας από τους τέσσερις ηγέτες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποίησαν εκστρατεία για τον Γκόλντεν Μιζαμπίκο, ο Γκρεγκουάρ Μουλάμπα, απήχθη στις 18 Οκτωβρίου 2009, ενώ επέστρεφε από τη δουλειά του στο σπίτι του. Το ταξί που υποτίθεται ότι θα τον πήγαινε στο σπίτι, ξαφνικά παρέκκλινε από τη συνηθισμένη διαδρομή και, όταν ο Γκρεγκουάρ Μουλάμπα ζήτησε τον λόγο από τον οδηγό, ένας από τους επιβάτες του έβαλε ένα όπλο στα πλευρά του και του έδεσε τα μάτια. Όταν σταμάτησαν, μετά από 20 λεπτά, ο Γκρεγκουάρ Μουλάμπα φοβήθηκε ότι θα τον σκότωναν, αλλά, αντ’αυτού, τον εγκατέλειψαν σε ένα νεκροταφείο στα περίχωρα του Λουμπουμπάσι.

Οι άλλοι τρεις ηγέτες, ο Τιμοθέ Μπούγια, ο Εμμανουέλ Ουμπούλα και ο Ντομινίκ Μουνόγκο, εγκατέλειψαν το Λουμπουμπάσι στα τέλη Σεπτεμβρίου 2009, φοβούμενοι για τις ζωές τους. Και οι τρεις επέστρεψαν στην πόλη τον Οκτώβριο για να συνεχίσουν την εργασία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά το εντεινόμενο ρεύμα απειλών για τις ζωές τους.

Υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κογκό έχουν δηλώσει στη Διεθνή Αμνηστία ότι η παρενόχληση και οι συλλήψεις που υφίστανται έχουν αυξηθεί δραματικά κατά το 2009. Παρόμοιες είναι και οι αναφορές των παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα.

Διάφορα κράτη εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με την κατάσταση των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔΚ και διατύπωσαν συστάσεις προς την κυβέρνησή της, κατά τη διάρκεια της Καθολικής Περιοδικής Επανεξέτασης της ΛΔΚ από τον ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Δεκέμβριο του 2009.

Η Καθολική Περιοδική Επανεξέταση είναι μία ευκαιρία ώστε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να εξετάσει τις επιδόσεις όλων των κρατών-μελών ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε χώρα επανεξετάζεται κάθε τέσσερα χρόνια με σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα κράτη ανταποκρίνονται σε όλες τις υποχρεώσεις τους ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΛΔΚ έχει έκτοτε δώσει ενδείξεις ότι υποστηρίζει τις συστάσεις της Καθολικής Περιοδικής Επανεξέτασης να «λάβει επιπλέον μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων...», να «διασφαλίσει ότι τα εγκλήματα και οι παραβιάσεις εναντίον υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων διερευνώνται και διώκονται αποτελεσματικά» και να «υιοθετήσει ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο για την προστασία των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη Διακήρυξη για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»

Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει την κυβέρνηση να προβεί χωρίς καθυστέρηση σε αυτές τις αλλαγές στο νόμο και στην πράξη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.