ΣΥΡΙΑ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΧΟΜΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Φεβρουαρίου 2012
Συρία: Κάλεσμα για ανθρωπιστική πρόσβαση στη Χομς
Άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στη Χομς και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί πρέπει να επιτραπεί στους φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Η περιοχή Bab Amr της πόλης έχει δεχτεί εντατικούς βομβαρδισμούς επί περισσότερες από 17 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει τα ονόματα 465 ανθρώπων που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σκοτωθεί στη Χομς.
«Οι απολογισμοί που φτάνουν στα αυτιά μας από τη Χομς είναι ολοένα και πιο φρικτοί, καθώς οι άνθρωποι στερούνται βασικών παροχών », δήλωσε η Ann Harrison, προσωρινή Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνόυς Αμνηστίας για το Πρόγραμμα της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
«Οι συριακές αρχές πρέπει να τερματίσουν αμέσως αυτούς τους ανελέητους βομβαρδισμούς και να επιτρέψουν την πλήρη, άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.
Κάτοικοι της Bab Amr έχουν δηλώσει στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι βομβαρδισμοί και οι ανταλλαγές πυρών έχουν καταστρέψει τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης, και η προοπτική αποκατάστασής τους είναι ελάχιστη.
Εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, οι κάτοικοι αδυνατούν να διατηρούν τα τρόφιμα στο ψυγείο, γεγονός που προστίθεται στις ήδη σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος.
Επιπλέον, η περιοχή αντιμετωπίζει κρίσιμη έλλειψη σε φαρμακευτικές προμήθειες και ιατρικό προσωπικό. Ορισμένοι από όσους μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία δήλωσαν ότι επί του παρόντος υπήρχε μόνο ένας γιατρός που παρείχε ιατρική περίθαλψη στην αυτοσχέδια κλινική στη Bab Amr.
Συνάντηση «φίλων της Συρίας»
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τα κράτη που συμμετέχουν στη σημερινή συνάντηση των «Φίλων της Συρίας» στην Τύνιδα να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των συζητήσεών τους και να εξετάσουν τις πλήρεις επιπτώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις προτάσεις τους.
Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι θα ήταν σκόπιμο να δοθεί σοβαρή προσοχή στο σχηματισμό μιας αποστολής παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία με επικεφαλής τον ΟΗΕ, και κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο..
Μετά την απομάκρυνση των συστημάτων παρακολούθησης του Αραβικού Συνδέσμου από τη Συρία, η βία έχει αυξηθεί σημαντικά.
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ενώ η κατάσταση στη χώρα συνέχισε να επιδεινώνεται, οι γείτονες της Συρίας είχαν καθήκον να διευκολύνουν τους Σύριους να διαφύγουν της βίας, και να καταργήσουν κάθε περιορισμό κατά την είσοδό τους. Και αφού γινόταν αυτό, θα έπρεπε να εξασφαλίζεται η προστασία τους, καθώς επίσης να μην αναγκάζονται με κανέναν τρόπο να επιστρέψουν στη Συρία.
Πολλοί Σύριοι έξω από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονταν σε γειτονικές χώρες, έχουν αναφέρει παρενοχλήσεις από συριακές υπηρεσίες πληροφοριών.
Πρόσφυγες στην Ιορδανία έχουν δηλώσει σε ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφθηκαν τη χώρα την περασμένη εβδομάδα ότι σε γενικές γραμμές δέχονται μόνο πολύ περιορισμένη περίθαλψη από τις ιατρικές εγκαταστάσεις του ιορδανικού κράτους ή από διεθνείς ιατρικές οργανώσεις, παρά τους συχνούς τραυματισμούς τους από σφαίρες, θραύσματα ή βασανιστήρια.
«Περιμένουμε από όλους τους γείτονες της Συρίας να εξασφαλίσουν επαρκή πρότυπα διαμονής και ιατρικής περίθαλψης στους ανθρώπους που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους με ανελέητη βία», δήλωσε η Ann Harrison.
«Αν χρειαστεί, μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παράσχουν οικονομική ή υλική υποστήριξη για να βοηθήσουν αυτές τις προσπάθειες.»
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επιπλέον όλες τις χώρες να μην αναγκάζουν κανέναν σύριο υπήκοο να επιστρέψει στη χώρα, δεδομένης της σημαντικής επιδείνωσης της πολιτικής κατάστασης και της κατάστασης των ανθωπίνων δικαιωμάτων τους τελευταίους μήνες, και τη συνεχιζόμενη απρόβλεπτη φύση των γεγονότων στην περιοχή.
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα την παραπομπή της κατάστασης στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς και την επιβολή ενός ολοκληρωμένου αποκλεισμού όπλων και της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του σύριου Προέδρου Bashar al-Assad και των οικείων του.
Τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΗΕ που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, επιβεβαιώνουν τα πορίσματα της Διεθνούς Αμνηστίας ότι οι μαζικές και συστηματικές επιθέσεις εναντίον αμάχων συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
Τα πορίσματα έδειξαν ότι αυτές οι παραβιάσεις είχαν πραγματοποιηθεί με την προφανή γνώση και συναίνεση διοικητών και ανωτέρων μελών της συριακής κυβέρνησης.
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η σφραγισμένη λίστα με τα ονόματα όσων θεωρούνταν υπεύθυνοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- που συνόδευε τα πορίσματα- ήταν ένα βήμα στην κατεύθυνση της λογοδοσίας και αποτέλεσε έναν παραπάνω λόγο για τον οποίο η κατάσταση στη Συρία θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.