Η ΕΕ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13 Φεβρουαρίου 2012
Η ΕΕ καλείται να απορρίψει το διεθνές σύμφωνο για την καταπολέμηση της παραποίησης
Σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να μην υπογράψουν τη Συμφωνία Εμπορίου κατά της Παράνομης Απομίμησης (ACTA), χαρακτηρίζοντάς τη «κουτί της Πανδώρας» για δυνητικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, κοινωνικές ομάδες και μεμονωμένοι πολίτες έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρίες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις για να εκφράσουν την αντίθεση τους προς την ACTA πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίσει αν θα επικυρώσει επίσημα το σύμφωνο εντός του τρέχοντος έτους.
Η ACTA αποσκοπεί στην καθιέρωση νέων προτύπων για την επιβολή ενός ευρέος φάσματος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταξύ άλλων, εμπορικά σήματα, πνευματικά δικαιώματα και πατέντες.
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι το περιεχόμενο, η διαδικασία και η θεσμική δομή του συμφώνου επιδρούν με πολλούς τρόπους στην ορθή διαδικασία και στα ανθρώπινα δικαιώματα- ιδιαίτερα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ελευθερία της έκφρασης και την πρόσβαση σε βασικά φάρμακα.
«Η ΕΕ πρέπει να απορρίψει την ACTA στην παρούσα μορφή της -η εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταργώντας τη δίκαιη δίκη και προβάλλοντας την απαίτηση να υποβάλλει τις διατάξεις της», δήλωσε η Widney Brown, Ανώτερη Διευθύντρια Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Ενώ η Αμνηστία πιστεύει ότι οι δημιουργοί πρέπει να αποζημιώνονται για την εργασία τους, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν πρέπει ποτέ να πραγματοποιείται εις βάρος των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αποδυναμωμένες προστασίες
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχίες για την ευρεία κάλυψη της ACTA, την ασαφή της γλώσσα και την τάση της να τοποθετεί την επιβολή του ιδιωτικού δικαίου πάνω από τον δικαστικό έλεγχο.
Αντί να επιτρέπει στα δικαστήρια να επιλύουν το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι παραβιάσεις της ACTA, το σύμφωνο υποχρεώνει τα κράτη να ενθαρρύνουν τρίτους να επιβάλλουν τις διατάξεις του.
Αυτό θα κινητοποιήσει τους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) να επιβάλλουν κατασταλτικά μέτρα για την αποφυγή παραβάσεων, όπως το κλείδωμα, τη διαγραφή, ή ακόμα και την αναστολή υπηρεσιών χωρίς προσφυγή σε δικαστικό έλεγχο.
Εταιρίες είναι πιθανό να απειλούνται με ποινικές κυρώσεις αν αντλούν «έμμεσο» οικονομικό όφελος από τις παραβάσεις ή αν εκτιμάται ότι έχουν «βοηθήσει και ενθαρρύνει» μία ή περισσότερες παραβατικές ενέργειες. Αυτό είναι πιθανό να έχει τρομακτική επίδραση στην ελευθερία του λόγου και την πρόσβαση στην πληροφόρηση.
Το γεγονός ότι αυτές οι ιδιωτικές εταιρίες θα κινητοποιούνταν να εφαρμόσουν θορυβώδεις τεχνολογίες επιτήρησης, προκειμένου να αποφύγουν κάθε ευθύνη για τις ενέργειες των χρηστών τους, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε κατάφωρες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.
Η πρόσβαση σε γενόσημα φάρμακα και άλλα ζωτικά προϊόντα θα μπορούσε επίσης να πληγεί, καθώς η ACTA θα δώσει στους τελωνειακούς υπαλλήλους την εξουσία να κατάσχουν προϊόντα με ετικέτες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι συγκεχυμένα παρόμοιες με τα εμπορικά σήματα διαφόρων εταιρειών. Η χρήση παρόμοιων ετικετών στα γενόσημα φάρμακα βοηθά στη διάδοση της ιατρικής ισοδυναμίας και υποστηρίζει τους στόχους της πολιτικής της δημόσιας υγείας.
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις ασαφείς και άνευ νοήματος εγγυήσεις της ACTA. Αντί να χρησιμοποιεί σαφώς καθορισμένη και αποδεκτή ορολογία, το κείμενο αναφέρεται σε έννοιες όπως «θεμελιώδεις αρχές» ή ακόμα επινοεί μια έννοια «δίκαιης διαδικασίας»,για την οποία επί του παρόντος δεν υπάρχει ορισμός στο διεθνές δίκαιο.
«Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το κείμενο της ACTA δεν περιέχει αναφορές σε εγγυήσεις όπως «θεμελιώδη δικαιώματα», «δίκαιη χρήση» ή «ορθή διαδικασία», οι οποίες είναι παγκοσμίως κατανοητές και σαφώς καθορισμένες στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Widney Brown.
Κεκλεισμένων των θυρών
Ένας μικρός αριθμός κρατών, μεταξύ άλλων και μέλη της ΕΕ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, έχουν διαπραγματευθεί τη Συμφωνία από το 2007.
Η διαδικασία διαπραγμάτευσης στερούνταν διαφάνειας και δημοκρατικής αξιοπιστίας, καθώς έλαβε χώρα εκτός αναγνωρισμένων θεσμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO).
Το κοινό κρατήθηκε έξω από τη διαδικασία, και η κοινωνία των πολιτών, παρά τις απαιτήσεις της, δεν έχει ακόμα πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις της ACTA. Η βιομηχανία των ΗΠΑ δεσμεύθηκε να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, υπό τον όρο να υπογράψουν οι βιομηχανικοί εταίροι μια συμφωνία μη αποκάλυψης.
Τα πρότυπα που προκύπτουν κλίνουν σε τεράστιο βαθμό προς την προστασία των εμπορικών συμφερόντων έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ΕΕ -εκπροσωπώντας 27 κυβερνήσεις - πρόκειται να ξεκινήσει ακροάσεις για την ACTA το Μάρτιο, με μια ψηφοφορία επικύρωσης που έχει αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Επιβολή
Το σύμφωνο θα δημιουργούσε μια μη εκλεγμένη «επιτροπή ACTA», η οποία θα είχε την εξουσία να θεσπίζει πρότυπα, να διαπραγματεύεται προσχώρηση νέων χωρών και να προωθεί τις «βέλτιστες πρακτικές». Επίσης, θα ήταν η πρώτη που θα καλούνταν να ερμηνεύει το συχνά ασαφές κείμενο της συμφωνίας -δημιουργώντας νόημα αφού οι κυβερνήσεις είχαν δώσει την έγκρισή τους.
Οι περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες έχουν ήδη διεξαχθεί από το WIPO, όπου η κοινωνία των πολιτών έχει μια φωνή και οι διαβουλεύσεις είναι σε γενικές γραμμές διαφανείς και προβλέψιμες.
«Όλες οι παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με διαφάνεια υπό την αιγίδα των υφιστάμενων διακυβερνητικών οργανισμών όπως το WIPO ή το WTO», δήλωσε η Widney Brown.
«Οι πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες που επηρεάζουν τα δημόσια αγαθά, μεταξύ άλλων την ελευθερία της έκφρασης, της καινοτομίας και την πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, πρέπει πάντα να διατηρούν τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της λογοδοσίας, της διαφάνειας, της συμμετοχής, της ισότητας και της βιωσιμότητας. Η ACTA έχει αποτύχει σε όλα αυτά τα μέτωπα.»