ΝΤΑΒΟΣ: ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2012, 14:46Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Ιανουαρίου 2012
Νταβός: Στην οικονομική κρίση οι παγκόσμιοι ηγέτες
προστατεύουν τις επιχειρήσεις αντί των δικαιωμάτων

Η αποτυχία των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων έχει καταστροφικό αντίκτυπο στα δικαιώματα των πιο ευάλωτων ανθρώπων της κοινωνίας. προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, εν όψει του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.

«Η οικονομική κρίση και ο τρόπος που έχουν επιλέξει οι κυβερνήσεις να την αντιμετωπίσουν, αποτελεί ξεκάθαρο κίνδυνο για τα δικαιώματα των ανθρώπων σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Salil Shetty. «Το Νταβός δεν έχει την πολυτέλεια να γίνει συγχαρητήρια λέσχη των πλουσίων και ισχυρών. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να αμφισβητήσουμε την ορθοδοξία των πολιτικών που εφαρμόζονται και να εξασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.»

Εταιρικές ατασθαλίες μπορούν να ανθίσουν από τις κυβερνητικές πολιτικές της απορύθμισης και της περιορισμένης εποπτείας. Στο πλαίσιο της επιδίωξης του κέρδους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν το ελεύθερο να δημιουργούν συστήματα που εκθέτουν τις πιο ευάλωτες ομάδες στην εκμετάλλευση, ενώ η εταιρική απληστία προηγείται της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

«Οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν βλέπουν τη σύνδεση μεταξύ οικονομικών συστημάτων, οικονομικής πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, οπουδήποτε και εάν πάει κανείς σήμερα, μπορεί να δει ανθρώπους που έχουν χάσει τις δουλειές τους, τα σπίτια τους και παλεύουν για να εξασφαλίσουν ακόμα και την τροφή τους• δεν μπορεί λοιπόν παρά να δει και τον καταστροφικό αντίκτυπο στα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων,» δήλωσε o Salil Shetty.

«Αντί να εξασφαλίσουν ότι οι πολιτικές τους προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι κυβερνήσεις υποχωρούν σε παλιές προσεγγίσεις και πελατειακές σχέσεις που θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες ανισότητες για γενιές. Πρόκειται για μια τεχνητή κρίση και οι λύσεις που προτείνονται από τις κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν τις πλήρεις αποτυχίες του παρελθόντος.»

Οι κυβερνήσεις έχουν νομική υποχρέωση να εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και τα προγράμματα που εφαρμόζουν πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην πραγματικότητα, πολλές κυβερνήσεις δεν διεξάγουν ούτε τις στοιχειώδεις αξιολογήσεις του ενδεχόμενου αντίκτυπου των οικονομικών πολιτικών τους στα δικαιώματα.

Εκτιμάται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πέσει στη φτώχια εξαιτίας της σημερινής κρίσης, ενώ 64 εκατομμύρια επιπλέον πιστεύεται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο μέχρι το τέλος του 2011.

Οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν επανειλημμένα να ρυθμίσουν τον επιχειρηματικό τομέα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις ψεύτικες υποσχέσεις του για αυτορύθμιση, δημιουργώντας ένα τοξικό περιβάλλον που δείχνει ότι το ποτήρι ξεχειλίζει, ενώ οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας να μπει ένα τέλος στη διαφθορά, την εταιρική απληστία και την αδικία.

«Ξανά και ξανά, η αποτυχία των επιχειρήσεων να αυτορυθμιστούν έχει ως αποτέλεσμα συγκλονιστικούς αριθμούς παραβιάσεων, αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς και διαφθοράς. Αν μη τι άλλο, η οικονομική κρίση δείχνει το πόσο άσχημα μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση, αν αφεθεί χωρίς αποτελεσματική εποπτεία», δήλωσε ο Salil Shetty.

Διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και κοινωνική αναταραχή έχουν χρησιμοποιηθεί από τεράστια στρώματα κοινοτήτων ανά τον κόσμο για να τονίσουν τη δυσαρέσκειά τους με τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, αλλά η απάντηση στις διαμαρτυρίες ήταν ανομοιογενής. Σε πολλές περιπτώσεις το επίκεντρο ήταν να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες με οποιοδήποτε μέσο, όχι η αντιμετώπιση των νομίμων βαθύτερων θεμάτων.

«Στη μια χώρα μετά την άλλη, οι ενέργειες των κυβερνήσεων αφήνουν τους απλούς πολίτες να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων από την κρίση», δήλωσε o Salil Shetty. «Όμως οι άνθρωποι ενώνονται εις ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας πιο υπεύθυνες κυβερνήσεις -κυβερνήσεις που ρυθμίζουν αποτελεσματικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και παρέχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη όταν τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί.»

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις, προκειμένου να ανακτήσουν τη νομιμοποίησή τους ως ηγετών, να διασφαλίσουν ότι οι αντιδράσεις τους στις διαμαρτυρίες θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι θα αντιμετωπίσουν τα βασικά ζητήματα που έχουν θέσει οι διαδηλωτές.

«Επιχειρήσεις και πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αναγνωρίσουν την ανάγκη νέας προσέγγισης που θα είναι δίκαιη και ολοκληρωμένη », δήλωσε ο Salil Shetty. «Αντί να εδραιώνουν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, πρέπει να υιοθετήσουν σχέδια ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζουν αυτό το χάσμα. Πρέπει να τοποθετήσει τα δικαιώματα των ανθρώπων στον πυρήνα κάθε λύσης. Διαφορετικά, η πρόσφατη κοινωνική αναταραχή που εκτυλίσσεται σε χώρες ανά τον κόσμο δεν μπορεί παρά να είναι η αρχή.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.