Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΟΜΑΛΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
28 Ιουλίου 2011
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανταποκριθεί στις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες των σομαλών προσφύγων
Την ήμερα που σημαδοτεί την 60η επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα να προστατέψει δραστικά και σθεναρά τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη Σομαλία λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και των ένοπλων συγκρούσεων.
[caption id="attachment_7739" align="alignright" width="204" caption="Περίπου 380.000 πρόσφυγες -οι περισσότεροι σομαλικής καταγωγής- ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Dadaab © UNHCR/R. Gangale "][/caption]
Περίπου 800.000 Σομαλοί εκτοπίστηκαν σε γειτονικές χώρες. Γύρω στους 380.000 από αυτούς ζουν στο Dadaab, συγκρότημα προσφυγικών καταυλισμών στη βορειοανατολική Κένυα. Οι καταυλισμοί ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1991 για τη στέγαση έως 90.000 ατόμων. Τώρα συνιστούν το μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον Ιούλιο του 2011, σχεδόν 100.000 Σομαλοί εκτοπίστηκαν στην Κένυα από την αρχή του 2011, 60.000 εκ των οποίων κατέφυγαν στο Dadaab, με ημερήσιο μέσο όρο αφίξεων τα 1.300 άτομα.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες -όπως η τροφή, το νερό, η στέγη, και η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη- όλων όσων εκτοπίστηκαν από τη Σομαλία, και ότι θα προστατευθούν επαρκώς από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αν και η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει την ανακοίνωση της 13ης Ιουλίου 2011 της κυβέρνησης της Κένυας για την πρόθεσή της να ανοίξει νέα προέκταση καταυλισμού, το Ifo II, -με χωρητικότητα για την επιπλέον στέγαση 80.000 ατόμων στο Dadaab- για να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες εισροές σομαλών προσφύγων, η οργάνωση ανησυχεί ότι αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε.
Η Διεθνής Αμνηστία συστήνει στις αρχές της Κένυας να χρησιμοποιήσουν άμεσα την προέκταση Ifo II. Η οργάνωση, ωστόσο, προειδοποιεί ότι στην προέκταση θα παρέχεται προσωρινή μόνο διαμονή που θα ανακουφίσει το συνωστισμό στους καταυλισμούς. Συνεπώς, η οργάνωση καλεί τις αρχές της Κένυας να δράσουν αμέσως για την δημιουργία ένος νέου συνολικού καταυλισμού.
Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει ότι η Κένυα επωμίζεται την μερίδα του λέοντος της ευθύνης παγκοσμίως για τη στέγαση των σομαλών προσφύγων. Δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να καταδικάζει τους σομαλούς πρόσφυγες να ζουν σε υπερπληθείς καταυλισμούς για πάντα. Πρέπει να κάνει περισσότερα για να προσφέρει λύσεις διαρκείας σε μεγάλο αριθμό προσφύγων. Στο πνεύμα της συνεργασίας και της δέσμευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι κυβερνήσεις διεθνώς πρέπει να αυξήσουν αμέσως και ουσιαστικά τον αριθμό σομαλών προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν σε ασφαλείς τρίτες χώρες, εκτός των καταυλισμών της Κένυας και άλλων χωρών της περιοχής. Οι προσφορές τόπων επανεγκατάστασης πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από συμβολική χειρονομία –δεδομένων των αριθμών που εμπλέκονται.
Για τη σηματοδότηση της εξηκοστής επετείου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών -βασικής νομικής συνθήκης στην οποία ορίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων- η διεθνής κοινότητα πρέπει να παράσχει ουσιαστική και μακροπρόθεσμη υποστήριξη τους σομαλούς πρόσφυγες, ώστε να απολαμβάνουν όλο το φάσμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη Σομαλία.
Γενικές πληροφορίες
Η Διεθνής Αμνηστία έχει τονίσει στο παρελθόν τη σοβαρότητα της κατάστασης όσον αφορά τον συνωστισμό που επικρατεί στο Dadaab, ο οποίος δυσχεραίνει την πρόσβαση των προσφύγων σε βασικές υπηρεσίες, όπως το νερό, η στέγαση και η ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία τεκμηριώσε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν εναντίον προσφύγων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας –συμπεριλαμβανομένων των κακοποιήσεων από την αστυνομία εξουσίας και των απελάσεων στη Σομαλία.