ΤΟ SITE ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ «ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ»

Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουλίου 2011, 14:46Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Ιουλίου 2011

Το site της Διεθνούς Αμνηστίας «μπλοκάρεται στη Σαουδική Αραβία»
«Μπλοκαρίστηκε» στην Σαουδική Αραβία η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, μετά από επικρίσεις της οργάνωσης για αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που θα κατέπνιγε κάθε ειρηνική διαμαρτυρία στο βασίλειο.

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία  βασίστηκε σε ένα αντίγραφο του νομοσχεδίου που διέρρευσε την Παρασκευή. Η οργάνωση καταδίκασε τη στάση του προτεινόμενου νόμου απέναντι στις ειρηνικές διαδηλώσεις, οι  οποίες αντιμετωπίζονται ως «τρομοκρατικά εγκλήματα», καθώς και τις ποικίλες και ευρείας κλίμακας εξουσίες που θα κατείχε ο Υπουργός Εσωτερικών, ανεξάρτητος από δικαστικές αρχές και εποπτεία.
Αρκετοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Σαουδική Αραβία δήλωσαν ανεξάρτητα ότι σήμερα η πρόσβαση στην ιστοσελίδα www.amnesty.org τους ήταν αδύνατη.

[caption id="attachment_7692" align="alignright" width="300" caption="Κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών, Ριάντ, Σαουδική Αραβία ©Jon Rawlinson "][/caption]

«Αντί να επιτίθεται η σαουδαραβική κυβέρνηση σε αυτούς που προκαλούν ανησυχίες και επιχειρούν να παρεμποδίσουν το δημόσιο διάλογο, θα έπρεπε να τροποποιήσει το νομοσχέδιο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι φωνές που έχουν αντίθετη γνώμη δεν φιμώνονται και ότι δεν υπάρχει στέρηση των βασικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Malcolm Smart, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας «αβάσιμες», ενώ σχολίασε ότι «η υπόθεση πως αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταπνιγεί η διαφωνία, αντί για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι λανθασμένη».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επιτρέπεται η παρατεταμένη κράτηση χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών, αποτυγχάνει να απαγορεύσει τα βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείρηση, ενώ θα μπορούσε να ισοδυναμεί με σκληρές ποινές για ειρηνικές πράξεις διαμαρτυρίας.

Επιτρέπει την επιβολή έλαχιστης ποινής φυλάκισης 10 ετών για την «αμφισβήτηση της ακεραιότητας» της βασιλικής οικογένειας,. Άλλες πράξεις που, γενικά, χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικά εγκλήματα», επισείουν τη θανατική ποινή.

«Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έρχεται σε αντίθεση με τις ολοκληρωτικές διαψεύσεις της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο  Malcolm Smart.

«Περιορίζοντας τις ελευθερίες στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απλώς χειροτερεύει την κατάσταση».

Το νομοσχέδιο εξετάζεται από τη Σαουδική Αραβία, εν μέσω διαμαρτυριών επί μήνες, υπέρ της μεταρρύθμισης, σε όλη τη Μέση Ανατολή και της Βόρεια Αφρική.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.