
ΣΟΜΑΛΙΑ: ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20 Ιουλίου 2011
Σομαλία: Παιδιά αντιμέτωπα με εγκλήματα πολέμου
Η κλίμακα των εγκλημάτων πολέμου που πλήττουν τις ζωές παιδιών από τη Σομαλία -συμπεριλαμβανομένης της συστηματικής στράτευσης παιδιών κάτω των 15 ετών από ένοπλες ισλαμικές ομάδες- παρουσιάστηκε σήμερα σε νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Στη «Γραμμή του Πυρός: Τα παιδιά της Σομαλίας δέχονται επίθεση» αποκαλύπτεται ο πλήρης αντίκτυπος των συγκρούσεων, που συνεχίζονται και αυτή τη στιγμή, στα παιδιά. Τα παιδιά στη Σομαλία στρατολογούνται ως παιδιά-στρατιώτες, τους απαγορεύεται η πρόσβαση στην εκπαίδευση και σκοτώνονται ή τραυματίζονται από τυφλές επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. «Στη Σομαλία δεν υπάρχει απλώς ανθρωπιστική κρίση: Υπάρχει κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κρίση που αφορά ειδικά τα παιδιά», δήλωσε η Michelle Kagari, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αφρική.
[caption id="attachment_7655" align="alignright" width="223" caption="Όπλα προς πώληση στην αγορά της Μπακαρά, στο Μογκαντίσου REUTERS/STR "][/caption]
«Εάν είσαι παιδί στη Σομαλία κινδυνεύεις να πεθάνεις ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να σκοτωθείς, να στρατολογηθείς και να σταλείς στην πρώτη γραμμή, να τιμωρηθείς από την Αλ Σαχάμπ γιατί σε έπιασαν να ακούς μουσική ή να “φοράς λάθος ρούχα”, να αναγκαστείς να συντηρήσεις τον εαυτό σου γιατί έχασες τους γονείς σου ή ακόμα και να πεθάνεις γιατί δεν έχεις πρόσβαση σε επαρκή ιατρική περίθαλψη».
«Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη Σομαλία είναι επίσης αποτέλεσμα της άρνησης της Αλ Σαχάμπ να επιτρέψει πρόσβαση σε βοήθεια τα τελευταία δύο χρόνια».
Στην έκθεση αναλύονται περισσότερες από 200 μαρτυρίες σομαλών προσφύγων στην Κένυα και το Τζιμπουτί, παιδιών και ενηλίκων. Πολλοί αναφέρουν τη στρατολόγηση παιδιών από ένοπλες ομάδες ως έναν από τους λόγους διαφυγής από τη νότια και κεντρική Σομαλία.
Η Μεταβατική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας συγκαταλέγεται στη λίστα ντροπής των Ηνωμένων Εθνών, ως κόμμα που στρατολογεί, χρησιμοποιεί, σκοτώνει και ακρωτηριάζει παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις. Αν και έχει δεσμευτεί να σέβεται τα δικαιώματα των παιδιών, δεν έχει λάβει ακόμα συγκεκριμένα μέτρα για να δώσει τέλος στη χρήση παιδιών από τις στρατιωτικές δυνάμεις της.
Σχολικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια τυφλών επιθέσεων σε αστικές περιοχές στη Σομαλία, οι οποίες έχουν καταφέρει πλήγμα στην εκπαίδευση. Στο Μογκαντίσου, πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά, διότι παιδιά και δάσκαλοι φοβούνται μήπως σκοτωθούν στο δρόμο τους για το σχολείο.
Η Αλ Σαχάμπ, βασική αντίπαλη στην κυβέρνηση ένοπλη ομάδα, έχει επιβάλει σοβαρούς περιορισμούς στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, εμποδίζοντας κάποια κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, απαγορεύοντας τη διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων ή χρησιμοποιώντας τα σχολεία για πλύση εγκεφάλου σε μαθητές, ούτως ώστε να συμμετέχουν σε συρράξεις.
Η Αλ Σαχάμπ χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο απειλητικές μεθόδους στρατολόγησης, δελεάζοντας παιδιά με την υπόσχεση να τους δώσει κινητά τηλέφωνα και χρήματα ή κάνοντας επιδρομές σε σχολεία και απαγωγές σε δημόσιες περιοχές.
Κάποια παιδιά που έδωσαν συνέντευξη στη Διεθνή Αμνηστία παρίσταντο σε δολοφονίες δασκάλων κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε σχολεία, και ανέφεραν ότι κάποια κορίτσια εξαναγκάστηκαν ακόμη και σε γάμους με μαχητές.
Ένα δεκατριάχρονο κορίτσι από το Μογκαντίσου ανέφερε στη Διεθνή Αμνηστία: «Ένα πρωί ήρθε η Αλ Σαχάμπ… Είπαν στους καθηγητές ότι πρέπει να βγουν όλα τα παιδιά από την τάξη. Υπήρχε ένα αυτοκίνητο που περίμενε απ’ έξω και έβαλαν τα παιδιά με τη βία μέσα σε αυτό. Σκοτώθηκε ένα δάσκαλος γιατί αρνήθηκε να υπακούσει. Ήταν γενναίος, ήταν αυτός που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των κοριτσιών».
Παιδιά έχουν υπάρξει θύματα μαστιγώματος κι έχουν γίνει μάρτυρες άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων λιθοβολισμών, ακρωτηριασμών και σκοτωμών που έχουν διαπραχθεί σε δημόσια θέα από ένοπλες ισλαμικές ομάδες. Ακόμα, έχουν δει συγγενείς και φίλους να σκοτώνονται ή να βασανίζονται.
Σομαλοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν σοβαρές τραυματικές εμπειρίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν δει ή υποστεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επεκτείνει τα ειδικά προστατευτικά μέτρα για τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών από τη Σομαλία που έχουν αποχωριστεί τις οικογένειές τους, και να αυξήσει την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τα σχολικά προγράμματα για τα παιδιά της Σομαλίας.
«Υπάρχει μία διαμάχη δίχως τέλος, όπου παιδιά βιώνουν καθημερινά τον τρόμο που ξεπερνά κάθε φαντασία», δήλωσε η Michelle Kagari. «Εάν ο κόσμος συνεχίσει να αγνοεί τα εγκλήματα πολέμου που πλήττουν τόσα από αυτά τα παιδιά, διατρέχουν το κίνδυνο να γίνουν μια χαμένη γενιά».