ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ «ΤΕΣΤ ΠΑΡΘΕΝΙΑΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουνίου 2011, 16:29Εκτύπωση



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Ιουνίου 2011
Αίγυπτος: Ο στρατός δεσμεύεται να σταματήσει τα εξαναγκαστικά «τεστ παρθενίας»
Ο Αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας του Αιγυπτιακού Στρατού, δεσμεύτηκε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο στρατός θα σταματήσει την υποβολή ανθρώπων σε εξαναγκαστικά «τεστ παρθενίας», αφότου απαγόρευσε τη χρήση τους, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την οργάνωση στο Κάιρο την Κυριακή.
[caption id="attachment_7457" align="alignright" width="204" caption="Συχνά, γυναίκες βρίσκονταν στην εμπροσθοφυλακή των πρόσφατων διαδηλώσεων στην Αίγυπτο © Demotix"][/caption]
Ο Υποστράτηγος Abdel Fattah al-Sisi του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων συζήτησε το θέμα με το Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας Salil Shetty, μήνες μετά τους δημοσιευθέντες ισχυρισμούς της οργάνωσης για τα εξαναγκαστικά «τεστ».
Ο Υποστράτηγος al-Sisi δήλωσε ότι κρατούμενες υποβλήθηκαν σε «τεστ παρθενίας» τον Μάρτιο, προκειμένου να «προστατευτεί» ο στρατός από ενδεχόμενες κατηγορίες για απόπειρα βιασμού, αλλά ότι τέτοια εξαναγκαστικά τεστ δεν θα επαναληφθούν. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο στρατός θα αποφύγει τη κράτηση γυναικών στο μέλλον.
Επισήμανε ότι απαιτείται από γυναίκες που αναζητούν εργασία στο στρατό να υποβάλλονται σε «τεστ παρθενίας».
«Τα σχόλια του Υποστράτηγου πρέπει να ερμηνευτούν σε ξεκάθαρες οδηγίες για το Στρατιωτικό Επιτελείο ότι οι γυναίκες δεν πρέπει ποτέ ξανά να υποβληθούν σε τέτοιου είδους μεταχείριση στην Αίγυπτο», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Το να υποβάλλονται οι γυναίκες σε τέτοιες ταπεινωτικές διαδικασίες με την ελπίδα να αποδειχθεί ότι δε βιάστηκαν κατά την κράτηση είναι παράλογο, και δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από βασανιστήριο. Η κυβέρνηση πρέπει να επανορθώσει για τα θύματα με ιατρική και ψυχολογική στήριξη, και να απολογηθεί για την μεταχείρισή τους».
Τα σχόλια του Υποστράτηγου έγιναν κατά την διάρκεια μιας συζήτησης για μία σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και τις στρατιωτικές δίκες χιλιάδων πολιτών, που τώρα εκτυλίσσονται, όπως διαδηλωτές, εργαζόμενοι και ύποπτοι για πλημμελήματα.
Όταν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκκένωσαν βιαίως την πλατεία Tahrir στις 9 Μαρτίου –την επομένη της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας- 17 γυναίκες κρατήθηκαν, προπηλακίσθηκαν, βασανίστηκαν με ράβδους ηλεκτροσόκ, υπέστησαν σωματικούς έλεγχους γυμνές, υποβλήθηκαν σε «τεστ παρθενίας», ενώ τις απείλησαν ότι θα τις κατηγορήσουν για πορνεία.
Οι γυναίκες ήρθαν αντιμέτωπες με τη δικαιοσύνη σε στρατιωτικό δικαστήριο στις 11 Μαρτίου και απελευθερώθηκαν στις 13 Μαρτίου. Αρκετές από αυτές καταδικάστηκαν σε ενός έτους φυλάκιση με αναστολή για κατηγορίες όπως μη ορθή συμπεριφορά, καταστροφή περιουσίας, παρακώλυση της κυκλοφορίας και οπλοκατοχή.
Εκείνο το μήνα, η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επιστολή στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να διερευνήσει τη μεταχείριση απέναντι στις γυναίκες, άλλα ούτε έλαβε άμεση απάντηση, ούτε κάποιον σχολιασμό σχετικά με τα «τεστ παρθενίας» μέχρι τη συνάντηση.

Όσον αφορά τις καταχρήσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας -κατά την διάρκεια των εξεγέρσεων, καθώς και τα τελευταία τριάντα χρόνια- ο Υποστάτηγος al-Sisi δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία στη συνεδρίαση της Κυριακής, ότι υπάρχει ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ διαβεβαίωσε ότι έχουν πλέον δοθεί οδηγίες για μη χρήση βίας ενάντια στους διαδηλωτές, όπως  και για προστασία των κρατουμένων ενάντια στην κακομεταχείριση.
Τέτοια δέσμευση είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη εν όψει των μαζικών διαδηλώσεων στις 8 Ιουλίου για αλληλεγγύη στις οικογένειες των θυμάτων της εξέγερσης, καθώς και για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τον Υποστράτηγο al-Sisi οι άνθρωποι που ισχυρίζονται καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα χέρια του στρατού, πρέπει να προσφεύγουν σε στρατιωτικό εισαγγελέα, ενώ μπορούν επίσης να καταβάλουν τα παράπονά τους στη σελίδα του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων στο Facebook .
Ο Υποστράτηγος al-Sisi υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους τους Αιγυπτίους, στόχο που συμμερίζεται και η Διεθνής Αμνηστία.
«Ελπίζουμε ότι η Αιγυπτιακή Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου θα δικαιώσει στο τέλος όλους όσους αδικήθηκαν και έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης από τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Αλλά αυτό που τελικά έχει σημασία είναι οι πράξεις των αιγυπτιακών αρχών και όχι τα λόγια τους».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.