ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουνίου 2011, 15:23Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Ιουνίου 2011

Αίγυπτος: Σταματήστε τις Στρατιωτικές Δικές και Καταργήστε τους Καταπιεστικούς Νόμους

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου καταργώντας τους καταπιεστικούς νόμους και θέτοντας τέρμα σε καταχρηστικές πρακτικές», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στο Κάιρο.

Μιλώντας μετά από την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, διάρκειας μίας εβδομάδας, το πρώτο του επίσημο ταξίδι στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο Salil Shetty κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, να εκμεταλλευτούν τη μεταβατική «μετά – Μουμπάρακ» περίοδο για να πραγματοποιήσουν επείγουσες μεταρρυθμίσεις, καθώς και να ανακαλέσουν καταπιεστικές πρακτικές, όπως το νόμο που απαγορεύει τις απεργίες και την εκδίκαση πολιτών σε στρατιωτικά δικαστήρια.[caption id="attachment_7723" align="alignright" width="300" caption="Βίαιη επίθεση στην πλατεία Ταχρίρ ©Sarah Carr "][/caption]

«Αυτή είναι μία απίστευτα καλή ευκαιρία για τις αιγυπτιακές αρχές να δείξουν ότι έχουν έρθει σε οριστική ρήξη με προηγούμενες παραβιάσεις», δήλωσε ο Salil Shetty. «Και έχουν γίνει σημαντικά ενθαρρυντικά βήματα, όπως η απελευθέρωση διοικητικών κρατουμένων, η διάλυση της παλαιάς Υπηρεσίας Ερευνών Κρατικής Ασφαλείας και η δέσμευση της Αιγύπτου να γίνει μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».
«Σαν ένδειξη καλής θέλησης, οι αρχές πρέπει να καταργήσουν το Νόμο Έκτακτης Ανάγκης αμέσως και να θέσουν τέρμα στην 30ετή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Η συνεχιζόμενη ύπαρξή του, σε συνδυασμό με άλλα νέα περιοριστικά μέτρα, δημιουργεί μία ατμόσφαιρα έλλειψης εμπιστοσύνης που ενδέχεται να βλάψει σοβαρά την προετοιμασία των εκλογών».
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι αν και το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων είχε την ευθύνη για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, δεν απαίτησε από το σύνολο των δυνάμεων καταστολής να το πράξουν.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι τουλάχιστον 7.000 πολίτες έχουν δικαστεί σε στρατιωτικά δικαστήρια, από την πτώση του Μουμπάρακ. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι τέτοιες δίκες παραβιάζουν τις βασικές αρχές της δίκαιης νομικής διαδικασίας και των δίκαιων δικών.
Ο Shetty  δήλωσε ότι κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο, έμαθε για αρκετές υποθέσεις ανθρώπων που παρέστησαν σε στρατιωτικά δικαστήρια, ή κλήθηκαν να παραστούν στο Στρατιωτικό Εισαγγελέα, για «αδικήματα» όπως η συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, ή η κριτική στο στρατό.

Τον Απρίλιο οι αρχές πέρασαν ένα νέο νόμο που ποινικοποιεί κάθε απεργία, η οποία «καθυστερεί ή παρεμποδίζει» τη λειτουργία των κρατικών θεσμών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μία ομάδα εργαζομένων που έκαναν κατάληψη στο Υπουργείο Πετρελαίου, ήταν τα πρώτα άτομα που δικάστηκαν βάσει του νέου νόμου.

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να αφουγκραστούν τα νόμιμα αιτήματα αυτών που θυσίασαν τόσο πολλά για την αξιοπρέπειά τους», δήλωσε ο Salil Shetty
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Shetty συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Εσωτερικών, Mansour Essawy, και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Wafa Bassim. Ζητήθηκε συνάντηση από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις συναντήσεις του, ζήτησε πληροφορίες για το σχέδιο εξάλειψης βασανιστηρίων από τις αρχές.

«Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση για τη σύσταση μίας νέας επιτροπής που θα εξετάζει υποθέσεις βασανιστηρίων. Είναι ζωτικής σημασίας να διερευνά όλες τις υποθέσεις βασανιστηρίων, ακόμα και αυτές που σχετίζονται με τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο  Salil Shetty.
«Άμεση προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η διερεύνηση, καθώς και η λογοδοσία των υπευθύνων για τις πρόσφατες υποθέσεις εξαναγκαστικών τεστ παρθενίας σε διαδηλώτριες».
Ο Shetty αναφέρθηκε στις αρχές για τις υποθέσεις θυμάτων βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, πολλά εκ των οποίων προσπαθούν ανεπιτυχώς να φέρουν στη λογοδοσία τους υπευθύνους για τους θανάτους των συζύγων, των παιδιών ή των αδερφών τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, γνώρισε τις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της «Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου» στο Κάιρο και το Σουέζ. Μερικοί από αυτούς διαδήλωσαν στο Μασπέρο ζητώντας δικαιοσύνη και επανόρθωση από τις αρχές για το χαμό των αγαπημένων τους.
Μεταξύ άλλων παράπονων, πολλές οικογένειες ενίστανται στο γεγονός ότι αρκετοί από τους αστυνομικούς υπαλλήλους που δικάζονται για παράνομη δολοφονία διαδηλωτών συνεχίζουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους.

Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τα θύματα σοβαρού τραυματισμού, όπως η κάλυψη του κόστους νοσηλείας τους. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι γίνεται προσπάθεια να βοηθηθούν οι τραυματισμένοι διαδηλωτές, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, καμία ενέργεια δεν έχει υπάρξει προς αυτή την κατεύθυνση ακόμα.

Ο Shetty επισκέφτηκε επίσης το Manshiyet Nasr, ανεπίσημο οικισμό στην ευρύτερη περιοχή του Καΐρου, και συναντήθηκε με κατοίκους σε «μη ασφαλείς» περιοχές, με κίνδυνο κατάπτωσης βράχων και εξαναγκαστικής έξωσης.

Οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η αίσθηση της αδυναμίας και της παραμέλησης που ένιωθαν από το προηγούμενο καθεστώς βασανιστηρίων και ταπείνωσης στα χέρια της τοπικής αστυνομίας τους οδήγησε να συμμετάσχουν στην επανάσταση.

«Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της “Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου’’ προερχόταν από τα μη προνομιούχα στρώματα», δήλωσε ο Salil Shetty.
«Παρόλο που η Αίγυπτος βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, αυτό δεν μειώνει το επείγον της κατάστασης να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτών που παλεύουν να ζήσουν αξιοπρεπώς ή να παράσχουν αξιοπρεπή ζωή στις οικογένειές τους».

Υπόβαθρο

Ο Salil Shetty αναμένεται να συναντήσει τον Αντιπρόεδρο Yehia el-Gamal λίγο πριν την αυριανή του αναχώρηση. Κάλεσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών Amr Mousa σήμερα το πρωί. Συναντήθηκε για αρκετή ώρα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με ακτιβιστές.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.