ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου 2011, 15:42Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10 Ιουνίου 2011
Σαουδική Αραβία: Αύξηση στον αριθμό των εκτελέσεων τις τελευταίες εβδομάδες

Ύστερα από αξιοσημείωτη αύξηση των εκτελέσεων στη χώρα τις τελευταίες έξι εβδομάδες, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε σήμερα πως πρέπει οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας να σταματήσουν την εφαρμογή της θανατικής ποινής.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στη Σαουδική Αραβία το 2011 -ίδιος αριθμός με το σύνολο των ατόμων που εκτελέστηκαν σε ολόκληρο το 2010. Δεκαπέντε εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο τον Μάιο.

[caption id="attachment_7353" align="alignright" width="150" caption="© Amnesty International"][/caption]

«Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να καταργήσουν αυτή την καταστρεπτική τιμωρία που φέρνει τη χώρα σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση κατά της θανατικής ποινής», δήλωσε ο Philip Luther, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει περιπτώσεις άνω των 100 κρατουμένων -πολλοί εκ των οποίων ξένοι υπήκοοι- που αυτή τη στιγμή είναι καταδικασμένοι σε θάνατο. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις εκτελέσεις και να μετατρέψουν τις θανατικές καταδίκες σε άλλου είδους ποινές, με απώτερο σκοπό την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής», πρόσθεσε.

Δύο αδέρφια, ο 54χρονος Muhammad Jaber Shahbah al-Ja’id και ο 47χρονος Sa’ud Jaber Shahbah al-Ja’id, κινδυνεύουν άμεσα να εκτελεστούν. Καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1998 από ένα δικαστήριο στη Makkah, για το θάνατο ενός άλλου άντρα σαουδαραβικής προέλευσης.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Βασιλιάς επικύρωσε τις ποινές τους τον Απρίλιο 2011, και υπάρχουν φόβοι ότι ενδέχεται να εκτελεστούν ανά πάσα στιγμή, παρόλο που δεν είναι γνωστό εάν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία.

Δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας ή της δίκης τους.

Επιπλέον, καθώς φαίνεται, ο Sa’ud Jaber Shahbah al-Ja’id ομολόγησε δολοφονία κατόπιν καταναγκασμού διότι, σύμφωνα με αναφορές, οι αρχές συνέλαβαν τον ηλικιωμένο πατέρα του προκειμένου να ασκηθεί πίεση σε αυτόν.

«Η Διεθνής Αμνηστία τάσσεται σε κάθε περίπτωση κατά της θανατικής ποινής, άλλα είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Muhammad και ο Sa’ud al-Ja’id καταδικάστηκαν σε θάνατο μετά από δίκη, κατά την οποία δεν έλαβαν νομική προστασία», δήλωσε ο Philip Luther.

«Όσο σθεναρά και να υποστηρίζουν τη θανατική ποινή οι σαουδαραβικές αρχές, θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσουν ότι κανείς δεν θα πρέπει να εκτελείται μετά από τέτοιου είδους προβληματικές νομικές διαδικασίες, καθώς και να μετατρέψουν τις θανατικές σε άλλου είδους ποινές».

Πέντε από τους ανθρώπους που εκτελέσθηκαν φέτος είναι ξένοι υπήκοοι. Στο παρελθόν, η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό εκτελέσεων ξένων υπηκόων από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τουλάχιστον 158 άτομα -συμπεριλαβανομένων 76 ξένων υπηκόων- εκτελέστηκαν από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας το 2007. Το 2008 περίπου 102 άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων 40 ξένων υπηκόων- εκτελέστηκαν.

Το 2009, έχει γνωστοποιηθεί ότι τουλάχιστον 69 άτομα έχουν εκτελεστεί -συμπεριλαμβανομένων 19 ξένων υπηκόων, ενώ το 2010, εκτελέστηκαν τουλάχιστον 27 άτομα -συμπεριλαμβανομένων 6 ξένων υπηκόων.

Η Σαουδική Αραβία εφαρμόζει τη θανατική ποινή για μεγάλο αριθμό αδικημάτων. Σπάνια επιτρέπεται επίσημη εκπροσώπηση από δικηγόρο στους κατηγορουμένους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν ενημερώνονται για την πρόοδο των νομικών διαδικασιών που διεξάγονται εναντίον τους. Μπορεί να καταδικαστούν αποκλειστικά βάσει ομολογιών που αποσπάστηκαν με εξαναγκασμό ή που παραποιήθηκαν.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.