
ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΩΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
10 Ιουνίου 2011
Το Βελιγράδι πρέπει να σταματήσει τις εξαναγκαστικές εξώσεις
Η κυβέρνηση της Σερβίας πρέπει να επέμβει άμεσα και να σταματήσει τη συνεχιζόμενη πρακτική των εξαναγκαστικών εξώσεων από το Δήμο του Βελιγραδίου, μετά την απομάκρυνση 12 οικογενειών από τα σπίτια τους, κάτω από την Γέφυρα Pancevo, την Πέμπτη, 7 Ιουνίου, χωρίς καμία πρηγούμενη ειδοποίηση. Η έξωση βρήκε απροετοίμαστη ολόκληρη την κοινότητα των Ρομά.
Η έξωση είναι παράνομη κατά το σερβικό δίκαιο. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει σχεδόν κάθε διάταξη του νόμου, καθώς 12 οικογένειες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφέθηκαν στη μέση του πουθενά και τώρα πρέπει να ζήσουν σε κοντέινερ.
Σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές Ρομά, οι οικογένειες δεν είχαν δεχθεί καμία προηγούμενη ειδοποίηση για την έξωση. Δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση, εκτός από μια σύσκεψη πριν την έξωση.
[caption id="attachment_7300" align="alignright" width="300" caption="Reuters© Ρομά καθισμένοι μπροστά από την τηλεόραση στον καταυλισμό τους στο Βελιγράδι"][/caption]
Δημοτικές αρχές, αστυνομία και κοινωνικοί λειτουργοί έφτασαν στις 10 το πρωί και έδωσαν στις οικογένειες περιθώριο μικρότερο των δύο ωρών για να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία αστυνομίας, τους έβαλαν σε λεωφορείο και τους είπαν πως θα μεταφερθούν στο Obrenovac, έναν δήμο έξω από το Βελιγράδι.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν σε κάποιο μέρος στο χωριό Dren, προκειμένου να ζήσουν μέσα σε κοντέινερ με παντελή έλλειψη επίπλωσης.
Οι συνθήκες είναι ακόμα χειρότερες και από άλλους καταυλισμούς με κοντέινερ της περιοχής, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρισμός ούτε σύστημα διαχείρισης λυμάτων, παρά μόνο δύο φορητές τουαλέτες και νερό από μια δεξαμενή.
Ντόπιοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Ρομά πήραν συνεντεύξεις από οικογένειες Ρομά οι οποίες είναι εμφανώς ταλαιπωρημένες και τραυματισμένες από αυτή την εμπειρία. Δεν μπορούν να απευθυνθούν πουθενά και δεν έχουν ιδέα για το τι πρόκειται να τους συμβεί. Είπαν σε κάποιον ντόπιο Ρομά ακτιβιστή, «Εδώ δεν υπάρχει καμία δουλειά, κανένα ιατρικό κέντρο και -δεν υπάρχει κανένα σχολείο για τα παιδι - αλλά φυσικά δεν περιμένουν πως οι Ρομά θέλουν να πάνε σχολείο».
Τον Μάρτιο, η Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτισμικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κάλεσε την κυβέρνηση της Σερβίας να σταματήσει τις εξαναγκαστικές εξώσεις. Τον Απρίλιο 2010, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση για τις εξαναγκαστικές εξώσεις στο Βελιγράδι, καλώντας τη πόλη να σταματήσει τις εξαναγκαστικές εξώσεις και την εγκατάσταση των Ρομά σε κοντέινερ. Παρόλα αυτά, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα.