ΛΙΒΥΗ: ΑΜΑΧΟΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΛΟΓΩ ΝΕΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου 2011, 16:41Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Μαΐου 2011
Λιβύη: Άμαχοι σε κίνδυνο, λόγω νέας απειλής από νάρκες
Η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να βρίσκονται διάσπαρτες νάρκες κατά προσωπικού στην παραθαλάσσια πόλη Misratah, βάσει νέων στοιχείων ότι οι δυνάμεις του Συνταγματάρχη Muammar al-Gaddafi τις τοποθέτησαν σε κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια της μάχης τους με δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Misratah, εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα περισσότερες από 20 υψηλής εκρηκτικότητας νάρκες κατά προσωπικού σε κατοικημένη περιοχή, νοτιοανατολικά του κέντρου της πόλης -μετά από τυχαία ενεργοποίηση δύο εξ’αυτών από διερχόμενο αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο σταμάτησε και κανείς δεν τραυματίστηκε.

[caption id="attachment_7112" align="alignright" width="300" caption="Amnesty International"][/caption]
Τώρα, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ελέγχουν τη Misratah, μετά από εβδομάδες οδομαχιών και βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Gaddafi.
«Η ανακάλυψη αυτής της θανάσιμης “σποράς” καθιστά ακόμα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της Misratah -που εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων- την επιστροφή στα σπίτια τους. Επίσης εγείρονται φόβοι ότι θα εντοπιστούν περισσότερες νάρκες μέσα στην πόλη», δήλωσε η Donatella Rovera, Ανώτερος Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Οι νάρκες κατά προσωπικού απαγορεύονται διεθνώς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πουθενά και σε καμία περίσταση. Το γεγονός ότι αυτές οι νάρκες τοποθετήθηκαν σε κατοικημένη περιοχή, δείχνει ότι οι δυνάμεις του Gaddafi ήθελαν σκόπιμα να τραυματίσουν αμάχους. Σε κάθε περίπτωση είναι κατάφωρη παραβίαση της απαγόρευσης για επιθέσεις αδιακρίτως», δήλωσε.
Οι πλαστικές, στο χρώμα της άμμου νάρκες, θάφτηκαν άναρχα λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια ενός χωματόδρομου, που συνδέει ένα σπίτι -που είχε χρησιμεύσει ως βάση για τις δυνάμεις του Gaddafi- με τον κεντρικό δρόμο.
Μία έρευνα στην περιοχή οδήγησε στον εντοπισμό τουλάχιστον είκοσι ναρκών και στις δύο άκρες του δρόμου. Η έρευνα στις πληγείσες περιοχές έπρεπε να πραγματοποιηθεί με γυμνά χέρια, διότι οι ανιχνευτές μετάλλων δεν εντοπίζουν τέτοιου είδους νάρκες κατά προσωπικού. Οι νάρκες που χρησιμοποιήθηκαν, φτιάχτηκαν από πλαστικό και έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα μετάλλων, κάνοντας την έρευνα εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που έρχονται στο φως στοιχεία για χρήση ναρκών κατά προσωπικού εντός ή πολύ κοντά σε πληθυσμιακά κέντρα, από τις δυνάμεις του Gaddafi. Τον περασμένο Μάρτη ανακαλύφθηκαν τέτοιου είδους νάρκες στα προάστια της Ajdabyia στην Ανατολική Λιβύη.
Συνεχίζουν να εντοπίζονται νάρκες κατά προσωπικού, όπως και μη εκραγείς μηχανισμοί στα περίχωρα της Misratah. Ακόμα βρίσκονται διάσπαρτοι μη εκραγείς μηχανισμοί σε μέρη της πόλης, συνιστώντας κίνδυνο για τον τοπικό πληθυσμό.
«Οι δυνάμεις του Συνταγματάρχη Gaddafi πρέπει να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούν νάρκες ξηράς. Σε περίπτωση που οι δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει νάρκες ξηράς σε περιοχές από τις οποίες μετακινήθηκαν πρόσφατα -και που δεν ελέγχουν πλέον, τότε οι αρχές της Τρίπολης θα πρέπει να γνωστοποιήσουν αμέσως την τοποθεσία τους, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η άρση τους με ασφάλεια», δήλωσε η Donatella Rovera.
«Οι λίβυοι αξιωματούχοι που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου δεν θα πρέπει να έχουν καμία ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν τον έλεγχο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», πρόσθεσε.
Ο στρατιωτικός διοικητής, υπεύθυνος για το ναρκοπέδιο όπου φυλάσσονται αυτή τη στιγμή οι νάρκες κατά προσωπικού που έχουν αρθεί, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι αναμένουν διεθνή βοήθεια για να τις εξουδετερώσουν.
Υπόβαθρο
Η Λιβύη δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση σχετικά με την απαγόρευση χρήσης, εναποθήκευσης, παραγωγής και μεταφοράς ναρκών κατά προσωπικού και την καταστροφή τους. Ούτε έχει επικυρώσει το Πρωτόκολλο ΙΙ για την απαγόρευση ή τον περιορισμό της χρήσης ναρκών, παγίδων και άλλων μηχανισμών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.