ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου 2012, 06:00Εκτύπωση

Το 2010 έκλεισε με ολόκληρο τον κόσμο καθηλωμένο από την αναδυόμενη δύναμη του λαού της Τυνησίας και την αλυσιδωτή αντίδραση που πυροδοτούσε σε άλλα σημεία της περιοχής. Στις 17 Δεκεμβρίου ο 24χρονος Μohamed Bouazizi αυτοπυρπολήθηκε, όταν ένας τοπικός αξιωματούχος στην πόλη Sidi Bouzid τον εμπόδισε να πουλά λαχανικά από τη χειράμαξά του και φέρεται να του επιτέθηκε.

Η πράξη αυτή ήταν μια μοναχική και τελικά μοιραία έκφραση διαμαρτυρίας, που άγγιξε χιλιάδες συμπατριώτες του και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους στην Αίγυπτο, την Αλγερία και σε άλλα κράτη της περιοχής. Το 2011, ξεκίνησε με τα μάτια της διεθνούς κοινότητας στραμμένα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, όπου ξέσπασαν διαμαρτυρίες ζητώντας την αλλαγή των καθεστώτων στην περιοχή, οι οποίες ανέδειξαν και μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά των κυβερνήσεων των χωρών αυτών.

Όταν ξέσπασαν οι μαζικές διαμαρτυρίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε όλες τις αρχές της περιοχής να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων όσων απαιτούσαν την αλλαγή. Η οργάνωση από την πρώτη κιόλας μέρα παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα και έχει στείλει ερευνητικές αποστολές στη περιοχή.

ΣΥΡΙΑ

Έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη των ειρηνικών διαμαρτυριών μεγάλης κλίμακας που έλαβαν χώρα στη Συρία στα μέσα Μαρτίου 2011. Μέχρι στιγμής, πάνω από 6.500 άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί και πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εν λόγω κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οφείλει αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στη Συρία.

Ανάλαβε δράση τώρα:

«Πίεσε τη πρώτη κυρία της Συρίας να αξιοποιήσει την επιρροή της ώστε να επιτραπεί στις γυναίκες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι»

Σχετικές εκθέσεις (στα αγγλικά):

«Deadly detention: Deaths in custody amid popular protest in Syria»

«I wanted to die: Syria’s torture survivors speak out»

Deadly Reprisals: Deliberate Killings and other Abuses by Syria's Armed Forces

Σχετικά Δελτία Τύπου
Συρία: Κάλεσμα για ανθρωπιστική πρόσβαση στη Χομς

Συρία: Η κτηνώδης επίθεση στη Χομς πρέπει να σταματήσει

Το διπλό βέτο στο σχέδιο Ψηφίσματος για τη Συρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί «προδοσία» των διαδηλωτών

Τα ευρήματα του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία πιέζουν τον ΟΗΕ να δράσει

Όλα τα μάτια στραμμένα στη Συρία

Μοιράσου μαζί μας σε ένα διαδραστικό site τις ενέργειες και τις σκέψεις σου για τις παραβιάσεις στη Συρία.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Στην Αίγυπτο, ένα σύστημα κράτησης με διοικητική διαταγή, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη, στα πλαίσια του οποίου οι κρατούμενοι βασανίζονταν κατ’ εξακολούθηση, υπήρξε το σήμα κατατεθέν 30 ετών καταπίεσης στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Τα στρατιωτικά δικαστήρια της Αιγύπτου παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και το δικαίωμα προσφυγής σε ανώτερο δικαστήριο. Από την έναρξη των αναταραχών, έχουν δικάσει 12.000 και έχουν καταδικάσει περίπου 8.000 Αιγυπτίους πολίτες για εγκλήματα όπως “άσκηση βίας” ή για “παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας”. Οι ποινές κυμαίνονται από μερικούς μήνες έως χρόνια στη φυλακή. Έχουν καταδικάσει ανθρώπους ακόμα και σε θάνατο.

Ανάλαβε δράση τώρα:

«Κάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να τερματίσει τις στρατιωτικές δίκες πολιτών»

Σχετικά Δελτία Τύπου:

Να σταματήσουν τα πλοία ντροπής που μεταφέρουν όπλα από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Η αθώωση αιγύπτιου στρατιωτικού γιατρού προδίδει τις γυναίκες θύματα των «τεστ παρθενίας»

Ένα χρόνο μετά τα «τεστ παρθενίας», οι γυναίκες θύματα της στρατιωτικής βίας εξακολουθούν να διεκδικούν δικαιοσύνη

Αίγυπτος: Συστηματική αποτυχία συγκράτησης των δυνάμεων ασφαλείας

Αίγυπτος: Η απελευθέρωση του μπλόγκερ Μάικελ Ναμπίλ είναι το τέλος ενός μαρτυρίου

Αίγυπτος: Τα πολιτικά κόμματα δεσμεύονται να τερματίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης·  πολλά από αυτά δεν δεσμεύονται για τα δικαιώματα των γυναικών

ΛΙΒΥΗ

Οι ένοπλες πολιτοφυλακές που πολέμησαν το αυταρχικό καθεστώς του Μουαμάρ αλ-Καντάφι, τώρα απειλούν τις ελπίδες για την εγκαθίδρυση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λιβύη.

Οι Λίβυοι προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους μετά από μήνες αιματηρών συγκρούσεων, όμως οι ένοπλες πολιτοφυλακές παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, αναζητώντας και απαιτώντας εκδίκηση από εκείνους που θεωρούν ότι παρέμειναν πιστοί στον αλ-Καντάφι ή πολέμησαν γι αυτόν.

Ανάλαβε δράση τώρα:

«Κάλεσε τις αρχές της Λιβύης να συγκρατήσουν τις ένοπλες πολιτοφυλακές»

Σχετικές εκθέσεις (στα αγγλικά):

Libya: The forgotten victims of NATO strikes

Libya: Militias threaten hopes for new Libya

Σχετικά Δελτία Τύπου

Λιβύη: Ένα χρόνο μετά την εξέγερση, "ανεξέλεγκτες" πολιτοφυλακές διαπράττουν εκτεταμένες παραβιάσεις

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.