«ΜΗΝ ΑΠΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΑΣ»: Η Ε.Ε. ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου 2011, 12:28Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Μην αποποιείστε των ευθυνών σας»: Η Ε.Ε. καλείται να βοηθήσει τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Λιβύη

(Βρυξέλλες, 8 Απριλίου 2011) Εν όψει του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα,  όπου οι Υπουργοί των κρατών μελών της Ε.Ε. θα συζητήσουν την αντίδρασή τους στη πρόσφατη «μεταναστευτική πρόκληση» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. να λάβει απτά μέτρα προκειμένου να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για τη βοήθεια των ανθρώπων που επηρεάζονται από τις αναταραχές στη Βόρεια Αφρική και τη συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη.

«Όσο οι υπουργοί συζητούν το θέμα, άνθρωποι εξακολουθούν να επιβιβάζονται σε πλοία με κατεύθυνση την Ευρώπη», δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας. «Συναντήσαμε ανθρώπους που μόλις είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν από τη βία στη Λιβύη, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στη θάλασσα. Περίπου 22,000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ευρώπη από την Βόρεια Αφρική, αλλά η μεγάλη πλειονότητα, περίπου 400,000 εξ αυτών που εγκαταλείπουν τη Λιβύη, έχουν βρει καταφύγιο στη Τυνησία και την Αίγυπτο.»

Αντιμετωπίζοντας τη παρούσα κρίση, η Διεθνής Αμνηστία έχει απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα ώστε να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους ανθρώπους. «Η Ε.Ε. οφείλει να παρέχει πρακτική βοήθεια σε χώρες όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, αλλά οφείλει επίσης να κατανείμει την ευθύνη μεταξύ των κρατών μελών της», δήλωσε ο Μπέγκερ. «Μέχρι σήμερα, περιορίστηκαν μόνο στη παροχή πόρων για τον έλεγχο των συνόρων. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αποποιούνται των ευθυνών τους.»

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ε.Ε. να:

  • Συνεχίσει και να ενισχύσει τη βοήθεια προς τις γειτονικές χώρες της Λιβύης.
  • Δημιουργήσει ανθρωπιστικές οδούς και ασφαλείς διεξόδους για τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη.
  • Ενισχύσει τις θαλάσσιες περιπολίες προκειμένου να φέρει εις πέρας άμεσες και αποτελεσματικές έρευνες για τη διάσωση ταξιδιωτών σε κίνδυνο.
  • Δώσει προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές ανάγκες όλων όσων προσπαθούν να προσεγγίσουν εδάφη της Ε.Ε.
  • Διασφαλίσει τη παροχή επαρκών συνθηκών υποδοχής για όλους, την πρόσβαση σε δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου και να εγγυηθεί ότι δεν θα επιστραφούν σε μέρη όπου διακινδυνεύεται η ασφάλειά τους.
  • Κατανέμει πιο δίκαια την ευθύνη συνδρομής και υποδοχής μεταναστών και αιτούντων άσυλο μέσα στην Ε.Ε.
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.