Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31 Μαρτίου 2011
Η Αίγυπτος καλείται να απορρίψει νομοσχέδιο που θέτει εκτός νόμου τις διαδηλώσεις και τις απεργίες
Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να απορρίψουν νομοσχέδιο που έχει στόχο την ποινικοποίηση απεργιών και διαδηλώσεων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία εν όψει διαδηλώσεων κατά του νόμου που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
«Οποιαδήποτε κίνηση για περιστολή της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του δικαιώματος στην απεργία στην Αίγυπτο θα ήταν ένα ανησυχητικό βήμα προς τα πίσω και προσβολή σε εκείνους που διακινδύνευσαν -και έχασαν τη ζωή- τους ζητώντας αλλαγή κατά τους τελευταίους δύο μήνες», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Είναι ζωτικής σημασίας σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο οι αιγυπτιακές αρχές να εγγυηθούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της πραγματοποίησης ειρηνικών διαδηλώσεων και απεργιών».
Ακτιβιστές έχουν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταχρίρ την Παρασκευή, για να ζητήσουν από την προσωρινή στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου να απορρίψει την προτεινόμενη απαγόρευση και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το νέο νόμο, που θα καθιστούσε παράνομη τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και απεργίες οι οποίες «παρεμποδίζουν το έργο των δημόσιων ιδρυμάτων ή αρχών στη διάρκεια ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης».
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, οι διαδηλωτές και οποιοσδήποτε θεωρείται ότι υποκινεί διαδηλώσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει φυλάκιση ή επαχθές πρόστιμο.
«Η σύνδεση αυτού του καταπιεστικού νόμου με το καθεστώς έκτακτης ανάγκης εξυπηρετεί μόνο το σκοπό να επισημάνει την επείγουσα ανάγκη για άμεση άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Αντί να αναιρούν την πρόοδο που έγινε προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης των ατελειών του συντάγματος της Αιγύπτου, οι αρχές πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τις εκκλήσεις διερεύνησης των παραβιάσεων εκ μέρους του στρατού, απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων και τερματισμού της χρήσης στρατιωτικών δικών για τη δίκη διαδηλωτών».
Αρκετοί ειρηνικοί διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από το στρατό τις πρόσφατες εβδομάδες, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι πολλοί έχουν βασανιστεί και δικαστεί ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων.
Μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο μήνα, εργάτες και άλλοι συνεχίζουν να οργανώνουν διαδηλώσεις, απεργίες και καθιστικές διαμαρτυρίες, για να διαμαρτυρηθούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής και να απαιτήσουν καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η απαγόρευση των απεργιών και των διαδηλώσεων είναι απαραίτητη για την προστασία της ασφάλειας και της οικονομίας της Αιγύπτου.
«Περιορίζοντας τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην απεργία και τη διαδήλωση, οι αιγυπτιακές αρχές όχι μόνο παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους να προασπίσουν το δικαίωμα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και το δικαίωμα στην απεργία, αλλά παραβιάζουν και τις υποσχέσεις τους να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των Αιγυπτίων», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Η χρήση της προστασίας της εθνικής ασφάλειας και οικονομίας ως πρόφασης για την κατασίγαση των Αιγυπτίων ήταν το χαρακτηριστικό των τελευταίων 30 ετών. Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία, αλλά, αντ’ αυτού, εδραιώνουν καταπιεστικά μέτρα, όλα πολύ γνωστά στους Αιγυπτίους».
[caption id="attachment_6455" align="alignright" width="150" caption="© Demotix"][/caption]
Υπόβαθρο
Ο προτεινόμενος νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των Αιγυπτίων στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και το δικαίωμα στην απεργία, τα οποία εγγυάται το διεθνές δίκαιο. Η Αίγυπτος είναι συμβαλλόμενο μέρος τόσο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) όσο και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR), που εγγυώνται αυτά τα δικαιώματα στο Άρθρο 21 και το Άρθρο 8 αντίστοιχα.
Κατά το παρελθόν, το δικαίωμα στην απεργία έχει περιοριστεί στην πράξη από τον αιγυπτιακό νόμο και υπόκειται σε έγκριση από μια πλειοψηφία δύο τρίτων της εκτελεστικής επιτροπής του γενικού συνδικάτου και περαιτέρω επικύρωση από την Αιγυπτιακή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, που απολάμβανε σχεδόν απόλυτο μονοπώλιο στις συνδικαλιστικές δραστηριότητες και διατηρούσε στενούς δεσμούς με τις αιγυπτιακές αρχές.
Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης της Αιγύπτου είναι σε ισχύ από το 1981 και η πιο πρόσφατη ανανέωσή του έγινε από τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ τον Μάιο του 2010.