ΛΙΒΥΗ: Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΕΛΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου 2011, 15:48Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
29 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Η εκστρατεία των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων πρέπει να πάρει τέλος

Οι δυνάμεις τις Λιβύης που παραμένουν πιστές στον Συνταγματάρχη Μουαμάρ αλ Καντάφι διεξάγουν εκστρατεία εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, στην προσπάθειά τους να συντρίψουν την ολοένα αυξανόμενη αντίθεση στη διακυβέρνησή του, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία σε ενημερωτικό έγγραφο.

Το έγγραφο Λιβύη: Κρατούμενοι, Εξαφανισμένοι και Αγνοούμενοι, περιγράφει με λεπτομέρεια περισσότερες από 30 υποθέσεις ατόμων που εξαφανίστηκαν πριν την έναρξη των διαμαρτυριών, περιλαμβανομένων πολιτικών ακτιβιστών και εκείνων που θεωρούνταν ύποπτοι ως αντικαθεστωτικοί μαχητές ή υποστηρικτές των μαχητών.

«Φαίνεται ότι υπάρχει συστηματική πολιτική να τίθενται υπό κράτηση οποιοιδήποτε κινούν υποψίες ότι αντιτίθενται στο καθεστώς του Συνταγματάρχη Μουαμάρ αλ Καντάφι, όπως και να κρατούνται χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, και να μεταφέρονται στη βάση του στη δυτική Λιβύη».

«Δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες διεξάγονται οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αυτά τα άτομα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να βασανισμού και κακομεταχείρισης».

«Ο Συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να σταματήσει αυτή την εξοργιστική εκστρατεία και να δώσει εντολή στη δυνάμεις του να τηρούν το διεθνές δίκαιο».

Οι εξαφανίσεις ξεκίνησαν προτού ακόμα οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Συνταγματάρχη Καντάφι μετατραπούν σε ένοπλη εξέγερση.

Ο Atef ‘Abd al-Qader Al-Atrash, γνωστός μπλόγκερ και πατέρας δύο παιδιών, εθεάθη τελευταία φορά σε συγκέντρωση κοντά το λιμάνι της Βεγγάζης στις 17 Φεβρουαρίου, οπότε και πιστεύεται ότι συνελήφθη από δυνάμεις πιστές στον Συνταγματάρχη αλ Καντάφι. Ένας συγγενής του είπε στη Διεθνή Αμνηστία:

«Προσπαθούσαμε συνέχεια να καλέσουμε το κινητό του, αλλά δεν μπορούσαμε να συνδεθούμε μέχρι που μερικές μέρες μετά μας απάντησε ένας άντρας, και με δυτική προφορά και μας είπε: “αυτό συμβαίνει σε όσους μας λιθοβολούν”. Αλλά ο Ατέφ δεν τους είχε λιθοβολήσει ποτέ».

Καθώς οι δυνάμεις των επαναστατών αποκτούσαν τον έλεγχο της Βεγγάζης και οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του Καντάφι υπαναχωρούσαν, φαίνεται ότι συνελήφθησαν μέλη των διαδηλωτών, ανάμεσά τους και παιδιά. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει αρκετά άτομα που εθεάθησαν τελευταία φορά στο στρατιωτικό συγκρότημα Κατέμπα αλ Φαντίλ ή κοντά σε αυτό, στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο συγγενής ενός 14χρονου αγοριού, του Hassan Mohammad al-Qata’ni,  δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία:

«Δεν έχω κοιμηθεί από τότε που εξαφανίστηκε, κανείς στην οικογένεια δεν έχει κοιμηθεί από τότε. Ανησυχούμε τόσο πολύ. Είναι ένα παιδί. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, πού να τον ψάξουμε ή σε ποιόν να απευθυνθούμε για βοήθεια».

Καθώς οι συγκρούσεις ήταν ακόμα σε εξέλιξη, οι εξαφανίσεις συνεχίστηκαν. Μεγάλος αριθμός ατόμων έχει εξαφανιστεί στην πόλη Μπιν Τζαουάντ ή κοντά της. Πιστεύεται ότι μερικοί ήταν αντικαθεστωτικοί μαχητές, άλλοι ότι ήταν πολίτες που επισκέφθηκαν την περιοχή για να βοηθήσουν τους τραυματίες και άλλοι απλοί παρατηρητές.

Μια πηγή εκμυστηρεύτηκε στη Διεθνή Αμνηστία ότι συγγενής του συνελήφθη από τις δυνάμεις του Συνταγματάρχη αλ Καντάφι στις 6 Μαρτίου στο Μπιν Τζαουάντ, αλλά κατάφερε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, ενώ μεταφέρονταν μαζί με δεκάδες άλλα άτομα στο στρατιωτικό συγκρότημα Κατέμπα αλ Ζαΐντι στη Σύρτη.

Στη συνέχεια, ο αδερφός του κρατούμενου δέχθηκε τηλεφωνήματα από τα  μέλη των δυνάμεων του Συνταγματάρχη αλ Καντάφι που χρησιμοποίησαν το τηλέφωνό του για να εξαπολύσουν απειλές: «Θα σε κάψουμε μαζί με την οικογένεια, τη μητέρα και τα αδέρφια σου».

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον Συνταγματάρχη αλ Καντάφι, καθώς και όσους τον περιβάλλουν να της επιτρέψουν άμεση και ανεξάρτητη πρόσβαση σε όσους κρατούνται προκειμένου να ελέγξει τη σωματική τους ασφάλεια, να τους προστατεύσει από το βασανισμό, καθώς να ενημερώσει αμέσως τις οικογένειές τους σχετικά με το πού βρίσκονται.

Η οργάνωση κάλεσε εκείνους που κρατούν ανθρώπους να διασφαλίσουν ότι όλοι οι υποτιθέμενοι ή γνωστοί αντικαθεστωτικοί μαχητές που συλλαμβάνονται, αντιμετωπίζονται ανθρώπινα με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι τους παρέχεται άμεση πρόσβαση στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Ο Συνταγματάρχης αλ Καντάφι μπορεί να χρειαστεί να λογοδοτήσει σε διεθνές δικαστήριο για τυχόν εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από τις δυνάμεις του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων».

«Όλοι όσοι είναι κρατούμενοι για ειρηνικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των διαμαρτυριών πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και να τους δοθεί ασφαλής δίοδος για να επιστρέψουν στο σπίτι τους», είπε ο Μάλκομ Σμαρτ.

Υπόβαθρο

H έκθεση βασίζεται στις εργασίες της ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας στην ανατολική Λιβύη.

Οι περιπτώσεις που τεκμηριώνονται από τη Διεθνή Αμνηστία θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού των ατόμων που έχουν συλληφθεί και κρατούνται ή έχουν εξαφανιστεί από τις δυνάμεις του Συνταγματάρχη αλ Καντάφι τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πραγματικός αριθμός είναι δύσκολο να καθοριστεί, τόσο διότι οι αρχές στην Τρίπολη αποκρύπτουν πληροφορίες σχετικά με τους κρατούμενους, όσο και γιατί πολλές περιοχές της χώρας δεν είναι προσβάσιμες στην ανεξάρτητη έρευνα. Μερικοί συγγενείς κρατουμένων δεν επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν τα ονόματά τους καθώς φοβούνται πιθανά αντίποινα.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι που κρατούνται από τις δυνάμεις του Συνταγματάρχη αλ Καντάφι έχουν αναφέρει ότι έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς, κακοποίηση και απειλές για εκτέλεση ενώ σε μερικές περιπτώσεις υποβλήθηκαν σε εικονικές εκτελέσεις και έχουν εκφράσει στις ανησυχίες τους για τους Λίβυους που έχουν δει ότι υφίστανται κακοποίηση κατά την κράτησή τους.

Χιλιάδες εξαναγκαστικές εξαφανίσεις που έχουν παραμείνει ανεξιχνίαστες και εξωδικαστικές εκτελέσεις έχουν διαπραχθεί κατά της διάρκεια της διακυβέρνησης του Συνταγματάρχη Μουαμάρ αλ Καντάφι.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.